Prosim o odbornu radu. Kupil som dvojzasuvky a spodna ma kolik hore a horna ho ma dole. Je to prakticke, lebo kable si nebudu zavadzat. Problem moze byt v tom, ze jedna z nich ma potom prehodene fazu a nulak. Moze to sposobit nejake problemy? A ako to bude fungovat pri zapojeni cez prudovy chranic v kupelni?
Vdaka za kazdu radu.
Niekto si to zapojil ako prišlo.
Správne sa to zapájalo tak, že PEN vodič išiel najskôr na kolík a potom bol prepojený na pravú zdierku. A vývod išiel zasa z kolíka do ďalšej zásuvky.
Dve zásuvky tak boli zapojené. Prerobím to, ale až keď sa dostanem k tretej, odkiaľ je prívod, ale tá je za naloženým kredencom. Takže až pri najbližšom maľovaní... :-)
A co takato zasuvka. Ziadna polska. Je to Schneider Asfora. Na hornej zdierke je kolik dole ale faza je na lavo aj hore aj dole. Takze ked pripojim hore kabel tak bude L a N prehodene.
@rkorba Je to na nas trh, Predavaju aj v HagardHall. Len ma prekvapilo, ye ked daco napichnem kabel otocim hore nohami tak fazu budem mat na pravo od kolika :( Cakal som ye ked to je Schneider tak to bude prekrizene. Mal som predsa len zobrat tie pootocene zdierky.
jednoducho je ťažko vyrábať niečo, v čom sa ani normy EU nevedia ujednotiť, respektíve to nechávajú na národné normy a dodatky
- tvar koncovky - IT, FR, DE, EN, ....
http://www.zasuvky.eu/typy-zasuvek
- farby vodičov - hnedá modrá, zelenožltá alebo čierna, biela, zelená, .....
- zapojenie vodičov - FR a okolie fáza vpravo, CZ a SK fáza vľavo
Ukradnem vam temu... Po rokoch byvania v AT som si tak zvykol na "Schuko" zasuvky, ze ich mam na vela miestach aj doma, aby nemusel kabel vzdy trcat "smerom dole".
Je mi jasne, ze to je prosti SK normam, ale povazujem ich proste uz za obsolete a nemienim sa nimi nechat obmedzovat. Neviem si dnes, v 2021 predstavit, ze by spotrebic bol urceny vyhradne pre SK trh. Kazdy spotrebic s klasickou CEE koncovkou je urceny pre EU trh a teda mu je jedno, ci je L alebo N nalavo ci napravo.
Za celu dobu od 2009 som nenarazil na ziaden spotrebic z SK, ktory by mio nefungoval v AT, ci opacne.
@lintux V At ok.. Lenže keby si si kúpil napr. el.kotol KDE musí byť presne napojený fáza vľavo-vpravo nulák.. Použil by si ho v At a máš prúser, lebo nebude fungovať ak otočíš fázu a nulák..Som zvedavý ak by si mal napr. žehličku zo SK a zasunieš ho do Schuko zásuvky NEMÁŠ chránenú žehličku, lebo ukostrenie /ochranu / NEMÁŠ ;-) Ale už je to dosť ojedinelý prípad, lebo sa už riešia tak aby, to bolo ok aj v iných krajinách EÚ..Na vrchu zástrčky dávajú uzemňovací pásik.. ;-)
@technik007 aj el. ohreivace (konvektory) aj zehlicka migrovali hore dole. A kupovane bolo vsetko v SK, kedze mi bolo pohodlne ist do Hornbachu neskor vecer ci v nedelu.
Fakt som nenarazil na ziadnu inkompatibilitu.
@lintux Mne sa stalo že v jednej kancelárií na stavbe nešli kopírky, po otočení zástrčky fungovali ok... ;-) Bolo to v De..Také isté zásuvky ako v At..Mnoho krát sme sa o tom bavili na stavbách, a uznávali či už v De alebo v At naše zásuvky že sú lepšie, kvôli tomu že máme v zásuvke ochr. kolík a nie pásku.. :-)
ja tvrdím , že najlepšie sú na Ukrajine, tam nemajú žiadne kolíky , no nikde žiaden spotrebič triedy ochrany I, neviem čo budú robiť ak by sa dostali do EU, v každej krajine musí platiť jedna norma, i tie naše sa prispôsobili