Zodpovedaná

Fotovoltaika - virtualna bateria alebo predaj?

Zobraz úvodný príspevok
Dobry den chcem sa spytat co s prebytkami? spravil som si FVE a neviem zatial co s prebytkami co je lepsia alternativa predavat do siete alebo zriadit si virtualnu bateriu? co poradite dakujem za kazdu odpoved
Odpovedať
Odporúčame odpoveď z diskusie
?
Profilova fotka
@matkoca Dobrý deň, to ktorá možnosť je pre vás výhodnejšia, závisí najmä od objemu prebytkov, ktoré budete do siete posielať, a od vašej celkovej spotreby. Ak máte menšie prebytky a väčšinu elektriny spotrebujete priamo, zmluva o Virtuálnej batérii môže byť pre Vás to správne riešenie. Ak však máte väčšie prebytky (napríklad v letnom období), oplatí sa zvážiť predaj do siete prostredníctvom zml… Prejsť na odpoveď v diskusii

Odpoveď na príspevok od petersd:

@zacik No, neviem... Žijeme totiž v dobe, kedy mn…
@petersd Uveď príklad.
Odpovedať
Profilova fotka
No hladal som aj priamo na stránke Pylontechu, ale tam sú dokumenty zamknuté.. takže si pomáham len AI, ale ako si písal, to dokáže občas pekne potroliť :/ Batériový systém Pylontech Force H3 je oficiálne kompatibilný s trojfázovými hybridnými meničmi GoodWe série ET/BT, ako je napríklad model GW10KN-ET 16A. Táto informácia je potvrdená v najnovších verziách technických dokumentov priamo od oboch výrobcov, aj keď staršie dokumenty ju ešte neobsahovali. Oficiálne potvrdenie (z novších dokumentov): V dokumente Pylontech "Compatibility List of Pylontech ESS and Inverters Ver.2.33" (z októbra 2024) je táto kompatibilita jasne uvedená na stranách 3-4, kde je séria Force H3 uvedená ako plne podporovaná meničmi GoodWe ET/BT. https://en.pylontech.com.cn/service/d...
Odpovedať

@iamriso Ale už je vraj pripravená aj nejaká iná …
@petersd "VRAJ" pripravená... takto presne tie hoaxy vyrábate... zdaňovať vyrobu v ostrove? To je porovnateľné s tým, že by si mal platiť daň za vodu vo forne zrážok, čo ti dopadne na pozemok. To je presne ten hoax.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kejsix:

@petersd "VRAJ" pripravená... takto presne tie ho…
@kejsix Povedal som, že jednoznačne len "zdaňovať" ? Ak sa bude chcieť, tak spôsob na spoplatnenie sa nájde. Stačí ak prídu s niečim na spôsob licencie, koncesie, alebo pod.... Dôvod sa vždy dá nájsť - napr. požiarna bezpečnosť, ochrana pred úrazom, vyhradené zariadenie, a pod. A keď sme pri tom, ja som s tým neprišiel ako prvý - bol k tomu článok. (na oficialnom spravodajskom portále nie na nejakom konšpirwebe)
Odpovedať

@kejsix Povedal som, že jednoznačne len "zdaňovať…
@petersd Aj v dažďovej vode sa môžeš utopiť, keď spadnes do suda. Motorovou pílou sa dá odrezať noha, zakázal by som predaj alebo "nejakým spôsobom" spoplatnil držbu... a podobne nezmysly. Bolo to niekde, nevieme kde, odkaz si nedal.
Odpovedať
Profilova fotka
@iamriso link bol v prvom prispevku, zopakujem https://www.mg-solar-shop.com/media/p... Dokument ktory spominas je blbost, pretoze 2.30-2.40 je verzia kompatibility pre LV systemy=48V. Najdes napr. tuto https://portal.segen.co.uk/reseller/d... HV sa tam nikde nespomina. Zasa, mozes urobit case pre pylontech, ale odpovedaju do 2 tyzdnov. ervice@pylontech.com.cn tvoj inverter + H2 sa predava ako set (napr. i4wifi.cz), takze verim, ze to funguje.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od iamriso:

No hladal som aj priamo na stránke Pylontechu, al…
@iamriso ano h3 ide s et, ale max tusim 600V
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od tom329:

@iamriso ano h3 ide s et, ale max tusim 600V
@tom329 je zavádzajúce, že priamo na stránke Goodwe to nie je uvedené, že je to kompatibilné (na xy stránkach som to našiel ako set, takže problém s tým by nemal byť).. o 600V viem (pri tomto meniči GW10KN-ET 16A) = max. 5 modulov (25,6 KW) s tým som OK, ja nemám až takú spotrebu, mne zatiaľ bude stačiť 15 KW
Odpovedať

@tom329 je zavádzajúce, že priamo na stránke Good…
@iamriso nechcem vrtat, ale spravil si si jednoduchy prepocet kolko kWh musis prehnat tymi bateriami aby to davalo ako taky ekonomicky zmysel? Ak to neni uplne tajne, kolko stoja HV 15kW baterie?
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zacik:

@iamriso nechcem vrtat, ale spravil si si jednodu…
@zacik v pohode, kľudne vŕtaj :) každá informácia mi môže pomôcť (či už je pre mňa negatívna, alebo pozitívna)... nie je to tajné, cca 4000€ (batéria + montáž).. celkovo 10 KWh FVE (hybridný menič + full black panely) aj s 15 Kwh batériou by ma stála teda na komplet cca 10800€ (je to dosť vysoká suma, ale čo tak vidím na diskusiách, tak niekto takú sumu rok dozadu dal čisto len za FVE bez batérie).. narovinu ti poviem, že tým, že mám FVE veľmi krátko (ešte ani nie pol roka a aj to cez letné mesiace), tak ťažko sa mi počíta návratnosť, keď nemám ,,úplné" dáta (fungovania s FVE aspoň rok a väčšinu energie mi napriamo pokryla FVE)... a hlavne veľmi sa mi mení situácia (ako tu už bolo x krát spomínané, po inštalácií FVE sa rodina rozmlsá, tak sa stalo aj u mňa, pridávajú sa el. zariadenia a hlavne chcem poriešiť ohrev vody elektrinou - ideálne počas leta ohrievať prebytkami s FVE = el. špirálou namiesto plynového kotla, čo mi rapídne zvýši spotrebu elektriny / % využiteľnosť prebytkov FVE... Momentálne sa veľmi ,,podriadujeme" vyrábaním elektriny z FVE napr. že keď som mal vybité auto, tak som ho nechal doma nabíjať a išiel som druhým benzínovým (čiže úspora zo siete a nabíjanie priamo z FVE) + žena končí s materskou a deti budú v školke/škole, takže ten peak mojej spotreby sa bude meniť z doby, keď najviac FVE vyrába na dobu, keď už výroba bude výrazne menšia a tu vidím význam fyzickej batérie, že sa mi počas dňa nabije a keď elektrinu potrebujem, tak ju zadarmo ťahám (napr. bez distribučných poplatkov u SPP, alebo nákupom za full cenu u ZSE) priznávam, že som to zatiaľ počítal tak, že počas týchto letných mesiacov (kedy som sa veľmi orientoval na spotrebu len priamo z FVE) som vytiahol zo siete elektrinu za cca 200€ , čiže predpoklad mám taký, že za celý rok to bude ešte dva krát toľko (keďže spotreba v zime je vyššia) a toto chcem čo najviac eliminovať
Odpovedať

@zacik v pohode, kľudne vŕtaj :) každá informácia…
@iamriso sme na fore, diskutujme, suhlasim. Nie kazdy je ochotny vylozit karty na stol bez nejakeho prikraslovania. Ja mam zostavu 13kWp panely, 10kW Solax hybridny menic, rocne vyrobim cca 15MWh, priama spotreba 5MWh, 3MWh prezeniem cez virtualnu bateriu. Som v Greenlogy, tak nespotrebovanych 7MWh posielam na ine odberne miesto, resp prenasam do dalsieho zuctovacieho obdobia. Elektricke auto (bateria 80kWh) mam mesiac, netusim kolko na nom najazdim, je to druhe auto do rodiny, odhad je max 3MWh. Baterie koli backupu nepotrebujem (=nemavame vypadky) a ekonomicky zmysel mi momentalne nedavaju. Jednoducha matematika k navratnosti tvojich baterii => 4000E investicia do baterii znamena ze to je ekvivalent 66MWh, ktore prezenies cez virtualnu bateriu (1MWh prehnany cez virtualnu bateriu stoji dnes cca 60E na distribucnych poplatkoch). 66MWh prehnat cez 15kW bateriu (budem ultra optimisticky a predpokladajme ze nie su ziadne straty pri nabijani/vybijani, co samozrejme su a predpokladajme ze ju kazdy den vybijes a nabijes z nula na sto co samozrejme je tiez nerealne hlavne v zime) tak to je 4400 cyklov baterie. To je 12rokov kazducky den. Neexistuje aby ta bateria toto vydrzala. Preto tvrdim ze dnes je pri HV systeme bateria ekonomicky nezmysel. Netrufam si predpovedat co bude o rok, dokonca o 5 rokov.... Este dodam ze FVE je pre mna vyslovenie nastroj na znizovanie zivotnych nakladov, takze vsetko preratavam na navratnost. Nie som nejaky ekoterorista ktory nenavidi jadrove elektrarne, FVE nie su mojim konickom a ani nepotrebujem riesit nestabilitu siete.
Odpovedať
Profilova fotka

@iamriso sme na fore, diskutujme, suhlasim. Nie k…
@zacik tak tak.. ja nemám dôvod si niečo prikrášlovať, to nemá zmysel.. aj keď sa ma niekto spýta, ako som spokojný s FVE, poviem pravdu, cez leto je to super, keď ti všetko pokryje FVE.. ale narovinu hovorím, že ma veľmi štve, že mi FVE za deň vyrobí 50 KWh, ja spotrebujem max. 20 KWh, teda 30 KWh pošlem do siete za 0,045€ / 1KWh a potom ešte na preklenutie do ďalšieho dňa zo siete vyberiem 10 KWh za cenu 0,165€ / 1KWh (potom hodnoty sú orientačné, len pre príklad).. tu by malo najväčší zmysel prejsť do SPP, ale to je už len otázka času, kedy aj tam sa zmenia/znevýhodnia podmienky VB (ide o čisto 100% štátny podnik, takže by ma to absolútne neprekvapilo) ja som to vyslovene len ako nástroj na znižovanie životných nákladov nebral (aj keď je to samozrejme účel FVE), nakoľko som z počiatku nemal vysoké náklady na el. (kúrenie plynom + mám aj krbovú vložku).. zdvyhli sa mi náklady (spotreba el. energie o cca 2 MWh) po kúpe auta... - ale skorej by som to nazval na zvýšenie komfortu (napr. po nainštalovaní FVE som si zaobstaral aj klímu, čiže klimatizovanie domu mám zadarmo, teraz v prechodnom období si prikúrim, bazénové čerpadlo mi ide počas leta 12 hodín namiesto 6 hodín, teraz ešte v krátkej budúcnosti by som chcel tep. čerpadlo na ohrev bazénu, aby som si predĺžil kúpaciu sezónu, kosačku benzínovú chcem vymeniť za batériovú atď. atď. - plány do budúcna :D ) Hlavne u toho auta vidím úsporu (benzínové=10€/100 km, elektroauto zo siete 3,5€/100, elektroauto priamo z FVE/batérie =0€), čiže tu jazdami čisto na elektrine ročne ušetrím x stoviek € :) Tú fyzickú batériu chcem na preklenutie noci a dobíjanie auta vo večerných hodninách (to už nebudem jazdiť na režime comfort :D a v budúcnosti naše druhé staršie benzínové auto budeme meniť určite tiež už za čisto elektrické) , na prebytky z FVE (predpoklad cca 4 MWh) stále budem mať virtuálnu batériu, pri momentálnom nastavení ZSE pri najnižšom tarife, by sa mi malo vrátiť 4 *45€ / 1 MWh= cca 200€ inak k tej hodnote 66MWh si ako prišiel?
Odpovedať

@iamriso sme na fore, diskutujme, suhlasim. Nie k…
@zacik ta h3 15kw je predrazena, rataj 3300€, a Greenlogy VB nebude donekonecna
Odpovedať

@zacik tak tak.. ja nemám dôvod si niečo prikrášl…
@iamriso u elekričiek to už dlho nepotrvá, než sa spoplatní kilometrový nájazd, zatiaľ jazdia po cestách na ktoré neprispeli ani centom
Odpovedať
Profilova fotka

@zacik ta h3 15kw je predrazena, rataj 3300€, a G…
@tom329 rozdiel 700€, tak to by som nepovedal, že predražená, najnižšiu sumu čo som našiel na internete (slovenských stránkach) bola 3800€.. samozrejme keď ty sa tomu venuješ, vieš si ju zabezpečiť odniekadiaľ (možno zahraničie) o niečo lacnejšie .... + treba započítať do toho aj montáž, lebo bežný spotrebiteľ si nebude vysokonapäťovú batériu zapájať sám, na to treba mať určitú kvalifikáciu a znalosti (nie nadarmo jednou z najčastejších príčin horenia batérií je nesprávna inštalácia/manipulácia
Odpovedať

@tom329 rozdiel 700€, tak to by som nepovedal, že…
@iamriso ta baterka je plug and play, netreba na to vysoku skolu.
Odpovedať
Článok sa načítava...

@zacik tak tak.. ja nemám dôvod si niečo prikrášl…
@iamriso cerpanie z virtualnej baterie (bavime sa o normalnej virtualnej baterii, napr. SPP a nie ten paskvil co ma ZSE) stoji len distribucny poplatok, ktory je cca 6centov za 1kWh, cize ak posles v lete do VB 1MWh a v zime 1MWh vycerpas tak voci priamej spotrebe ta to stoji o 60E viac. A tvoja bateria za 4tis evri je ekvivalent 66MWh "prehnanych" cez virtualnu bateriu. Nepocitam mesacny poplatok za VB, v SPP napr. 3E (ak sa nemylim) @tom329 Greenlogy je TOP, ocakavam kazdym mesiacom ze tu svoju ponuku uplne zabiju a furt a furt nic. Ked to zrusia tak budem s rodinou/kamosmi zdielat cez OKTE (od 1/1/2026 bude mozne aj medzi roznymi dodavatelmi) alebo si spravim 4 karty ZSE Drive a budem predavat ludom s elektrickymi autami za 20 centov. Moznosti zatial su. Nejdem sa trapit tym co bude za 5 rokov, to bude moja solarka aj tak uz davno zaplatena. @foox sme 100 rokov za opicami vo vsetkom plus elektro aut je na slovensku nula cela nula prd. Najblizsich par rokov neocakavam "dan z kilometrov" na elektroaute.
Odpovedať

@iamriso cerpanie z virtualnej baterie (bavime sa…
@zacik ja ju očakávam veľmi skoro
Odpovedať
https://auto.pravda.sk/magazin/clanok...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@zacik ja ju očakávam veľmi skoro
@foox @zacik ... aj ja ... Preto som zostal aj naďalej pri mojom starom "smradľavom" benziňáku. Teda až tak moc smradľavom nie, lebo dlhé roky jazdím na LPG. 😉 V podstate si ale myslím, že držba akéhokoľvek vozidla bude nejakým spôsobom spoplatnená,... z roka na rok viac a viac... "Nebudete nič vlastniť a budete musieť byť šťastní!"
Odpovedať
A tak to má byť. Nič nie je zadarmo. Zavedenie cestnej dane pre všetky FO by možno aj prispelo k zníženiu objemu hnoja na cestách (olejové krhly tankujúce za 10€). Druhá vec už je, kde by tie vyzbierané dukáty skončili.
Odpovedať
Ak ma byt nieco regulovane tak najskor by som obmedzil tie hnusne 2.5 tonove SUVcka. SUV je rakovina automobilizmu. Kedysi ludia jazdili na golfoch 1tkach cele rodiny, dnes ked nemas Q7 alebo auto podobnej velkosti tak je to pod uroven. Btw mam 2 olejove krhly, jedna ma 19 rokov, druha 22 a ani z jednej olej netecie, a su v takom stave, ze sa mozu rovnat 5 rocnym vozidlam. A dufam, ze aspon 10 rokov este na nich budem veselo fungovat.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

Ak ma byt nieco regulovane tak najskor by som obm…
@wheel Veselo asi nebudeš, lebo Múmia chystá prekvapka pre majiteľov vozidiel starších ako 10 rokov. napr. - každoročné STK, vyššie poplatky, dane a pod... Tuším aj o emisnej povolenke na auto sa hovorí @kejsix, sú ľudia (takmer polovica spoločnosti), ktorí musia každé ráno vstávať a drieť za 40 € na deň v čistom, nie ako Ty, že za toľko na hodinu ani z postele nevstaneš. Tým ľuďom rozprávaj, prečo stále jazdia na olejových krhliach a nekupu si každé 3 roky nové auto.
Odpovedať

@wheel Veselo asi nebudeš, lebo Múmia chystá prek…
@petersd Mali sa lepšie učiť, čo na to povedať? Z tých 40€ koľko minú na tabak, chlast, hazard? Ale auto chcú mať miesto dáždnika. Aj to na tých cestách tak vyzerá.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wheel:

Ak ma byt nieco regulovane tak najskor by som obm…
@wheel Tak ono ta kvalita ciest si tie suvcka s velkymi kolesami pyta. O bezpecnosti pri nehode nehovoriac.
Odpovedať
Profilova fotka

@iamriso ta baterka je plug and play, netreba na …
@tom329 áno, montáž môže byť jednoduchá, ale skrz cca 200€ (rozdieľ ceny za ktorú mi firma nainštaluje batériu - najnižšia cena za ktorú som ju našiel na slovenskom eshope) mi to nestojí za to, aby som riskoval, že nesprávnou montážou mi zhorí celý dom.. tento rok som už bohužIal videl, ako na našej ulici zhorel celý dom (ešte nedokončená novostavba) aj s FVE na strechce (nehovorím, že za to môže FVE)
Odpovedať

@tom329 áno, montáž môže byť jednoduchá, ale skrz…
@iamriso To je tak, montovať chce každý s dierou v zadku, ale prevziať zodpovednosť už nik. Čoskoro sa snáď začnú stavby bez FVE prezentovať autimaticky ako nehorľavé...
Odpovedať

@wheel Tak ono ta kvalita ciest si tie suvcka s v…
@kejsix Ked po cestách budú jazdiť iba samé SUV-ečka, tak tá bezpečnosť bude zas relatívnym pojmom. Čo sa týka Tvojho hodnotenia málozarabajúcich ľudí, tak si to ale riadne zgeneralizoval a zextremizoval...
Odpovedať

@kejsix Ked po cestách budú jazdiť iba samé SUV-e…
@petersd Ani nie, závislosti víťazia. Plus veci, ktoré reálne nepotrebujú, ale reklama im ich dokáže predať. Dovolenky na úver, na ktoré nemajú a mnoho iného. Národ je brutálne zaúverovaný. Ja som sa vždy prikrýval len takou perinou, akú som si práve mohol dovoliť.
Odpovedať

@petersd Ani nie, závislosti víťazia. Plus veci, …
@kejsix O tom brutal zadlžovaní, najmä mladých ľudí, súhlasím. Veď by som ani nespal a pipík by nestál, keby som vedel, že niekomu niečo dlhujem.... a že splácať to napr. 30 rokov? Hrôza
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?