Zdravie z prírody: Recepty z medvedieho cesnaku pre vitalitu a chuť
Medvedí cesnak je úžasná bylinka, ktorá má množstvo blahodarných účinkov. Okrem toho je aj chutnou ingredienciou pri varení. Presvedčte sa o tom sami. Zozbierali sme pre vás tie najlepšie a najchutnejšie recepty z medvedieho cesnaku.
To najdôležitejšie, čo o medveďom cesnaku vieme
Medvedí cesnak má na zdravie človeka viacero blahodarných účinkov. Od antibakteriálnych a antibiotických cez posilňujúcich imunitu a pamäť, až po priaznivý vplyv na liečbu astmy a zápalu priedušiek. Je toho však ešte oveľa viac. Medvedí cesnak znižuje vysoký krvný tlak, pomáha pri nespavosti a prispieva k optimálnemu tráveniu.
Darí sa mu v listnatých a lužných lesoch s dostatočnou vlhkosťou. Kvitne skoro na jar, koncom marca až do mája. V Bratislave je hneď niekoľko zaujímavých lokalít, kde ho nájdete, či už je to Devínska kobyla, Železná studnička, alebo Čunovo. Nepomýľte si ho však s konvalinkou. Ak medvedí cesnak nevonia a nechutí ako cesnak, nie je to cesnak.
Po nazbieraní medvedí cesnak namočte aj so stonkami do vody a skladujte v chladničke. Uskladniť ho môžete aj v mrazničke alebo ho môžete usušiť, aj keď sušením stratí svoju typickú intenzitu.
Prečítaj si tiež:
Recepty z medvedieho cesnaku aj na raňajky
Chlieb z medvedieho cesnaku znie naozaj lákavo. Ak ho vyskúšate, nezabudnite povrch chlebíka posypať nasekaným medvedím cesnakom alebo ho podávajte s maslom, do ktorého ste predtým rozmiešali posekaný medvedí cesnak a soľ.
Ingrediencie
- 2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička sušeného droždia
- 1 šálka medvedieho cesnaku (nasekaného)
- ¾ šálky teplej vody
V miske zmiešajte múku, soľ, cukor a sušené droždie. Pridajte nasekaný medvedí cesnak a pomaly dávkujte teplú vodu, kým nevytvoríte hladké cesto. To nechajte vykysnúť v teplej miestnosti asi hodinu alebo kým sa nezdvojnásobí objem cesta. Na namočenú dosku vyklopte cesto a vytvárajte ho do želanej formy chlebíka. Položte ho na plech na pečenie a nechajte znovu vykysnúť asi 30 minút. Pečte v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 25 až 30 minút alebo kým chlebík nie je pekne zlatohnedý.
Odporúčame:
Recept na polievku z medvedieho cesnaku, ktorá zahreje
Ďalší chutný recept, ktorý môžete vyskúšať, je polievka z medvedieho cesnaku. Určite vás zahreje a dodá vám aj potrebné vitamíny.
Ingrediencie
- 3 hrste medvedieho cesnaku (umytého a nasekaného)
- 1 veľká cibuľa (nasekaná)
- 4 zemiaky (olúpané a nakrájané na kocky)
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olivový olej
Na panvici si rozohrejte trošku olivového oleja a osmažte na ňom nasekanú cibuľku do sklovita. Potom pridajte umytý a nasekaný medvedí cesnak a pražte ďalších pár minút. Pridajte nakrájané zemiaky a zalejte zeleninovým vývarom. Keď sa zemiaky uvaria, polievka je hotová. Rozmixujte ju do hladka, osoľte a okoreňte podľa chuti. Podávajte ju ozdobenú kúskami medvedieho cesnaku a môžete si urobiť aj domáce krutóny.
Recepty z medvedieho cesnaku skúšajte aj počas chudnutia
Ak hľadáte recept na niečo ľahké, chutné a výživné, tak šalát s cherry paradajkami, mozzarellou a medvedím cesnakom vás určite očarí.
Ingrediencie
- 3 šálky medvedieho cesnaku (nasekaného)
- 1 šálka cherry paradajok
- listová zelenina podľa chuti
- 1 mozzarella
- čerstvá bazalka
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice balzamikového octu
- soľ a čierne korenie podľa chuti
V miske zmiešajte nasekaný medvedí cesnak s cherry paradajkami a kúskami mozzarelly. Doplňte listovou zeleninou podľa chuti. V malom hrnčeku premiešajte olivový olej, balzamikový ocot, soľ a čierne korenie, kým vám nevznikne zálievka. Tú nalejte na zeleninovú zmes a dôkladne premiešajte. Podávajte posypané čerstvou bazalkou.
Omáčka na cestoviny z medvedieho cesnaku
A napokon pre vás máme tip na výbornú omáčku z medvedieho cesnaku, ktorá najlepšie chutí s cestovinami, napríklad špagetami.
Ingrediencie
- 2 šálky medvedieho cesnaku (nasekaného)
- ½ šálky olivového oleja
- ¼ šálky strúhaného parmezánu
- mleté čierne korenie
- soľ podľa chuti
Na panvici si zohrejte olivový olej, pridajte nasekaný medvedí cesnak a pražte ho, kým nezačne voňať. Keď bude mať zlatohnedú farbu, pridajte nastrúhaný parmezán a dobre premiešajte. Osoľte a okoreňte podľa chuti. Napokon omáčku zmiešajte s cestovinami podľa vlastného výberu. Ozdobte parmezánom a podávajte.
Na záver nám nezostáva nič iné, ako vám popriať dobrú chuť a podporiť vás, aby ste do svojho jedálnička túto jar určite medvedí cesnak zakomponovali. Ak máte svoje vlastné recepty, určite sa s nami o ne podeľte.
P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.
Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ
Zdroj foto: iStock
Ahojte, strecháči. :slight_smile: Viete, ako rozoznať medvedí cesnak 🧄 od konv…