Voňavý recept na jablkové lievance do 5 minút

  • 30.01.2024

Jablkové lievance patria medzi obľúbené lahôdky. Ak máte chuť na niečo sladké a voňavé, tento rýchly recept určite vyskúšajte. Nadýchaná pochúťka je hotová za niekoľko minút, čo z nej robí ideálny pokrm, ak máte chuť na dezert, ale nemáte na jeho prípravu veľa času. Navyše, môžete si ich pripraviť na viacero spôsobov.

recept na jablkové lievance
Zdroj: iStock

Čo budete na jablkové lievance potrebovať

Ak si chcete pripraviť jablkové lievance, budete potrebovať mlieko, jablká, prášok do pečiva, soľ, vajcia, múku a olej. Pripravte si:

  • 300 ml mlieka
  • 3 ks jabĺk
  • 1 prášok do pečiva
  • štipku soli
  • 1 vajce
  • 250 g hladkej múky
  • olej

Ak by ste si chceli pripraviť tieto jablkové lievance v trošku zdravšej verzii, môžete niektoré suroviny nahradiť.

  • Mlieko môžete použiť napríklad mandľové, sójové alebo akékoľvek iné rastlinné.
  • Hladkú múku nahraďte kokosovou alebo mandľovou. Sú to zdravšie alternatívy k bežnej pšeničnej.
  • Použiť môžete tiež kokosový olej, ktorý sa považuje za zdravšiu alternatívu klasických tukov.

Môžete vynechať aj cukor, stačí použiť sladšie jablká alebo si recept prispôsobte pridaním škorice, či vanilkového extraktu. Zvýrazníte chute aj bez toho, aby ste pridávali sladidlá.

Príprava jablkových lievancov

Ošúpte si jablká a nahrubo ich nastrúhajte. V miske si pripravte cesto zmiešaním vajec s mliekom. Pridajte múku s práškom do pečiva a štipkou soli. Mixérom cesto dôkladne vymiešajte, až kým nebude mať hladkú konzistenciu bez hrudiek. Do cesta pridajte nastrúhané jablká. Hmotu dobre premiešajte lyžicou. Rozohrejte panvicu s trochou oleja. Nalejte cesto na panvicu a pečte do zlatista z oboch strán. Teplé lievance môžete podávať samostatne alebo ich ozdobiť medom, ovocím, šľahačkou, či dochutiť podľa vlastného vkusu.

bezlepkové jablkové lievance
Zdroj: iStock

Recept na bezlepkové jablkové lievance

Ak sa snažíte obmedziť príjem lepku vo vašej strave, alebo máte celiakiu, máme pre vás recept na úžasné a voňavé bezlepkové jablkové lievance.

Budete potrebovať:

  • 2 jablká
  • 1 šálku bezlepkovej múky
  • ½ šálky bezlepkového jogurtu
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu
  • štipku soli
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja

Odporúčame použiť mandľovú alebo ryžovú múku a rastlinný jogurt z kokosového alebo mandľového mlieka.

V miske zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva a štipku soli. Môžete pridať aj sódu bikarbónu. Lievance budú ešte nadýchanejšie. V druhej miske zmiešajte vajcia, bezlepkový jogurt, kokosový olej a vanilkový extrakt. Spojte suché a mokré zložky do hladkej hmoty. Pridajte nastrúhané jablká. Dbajte o to, aby boli naozaj sladké a šťavnaté. Rozohrejte panvicu s olejom na stredne vysokú teplotu a pečte lievance do zlatista z oboch strán. Na ochutenie môžete pridať med alebo javorový sirup či koreniny na zvýraznenie chuti.

Recept na jablkové lievance bez múky

Ak vám nevyhovuje ani jedna náhrada múky, tak si môžete pripraviť fitness jablkové lievance s ovsenými vločkami. Budete potrebovať:

  • 2 jablká
  • 1 šálku ovsených vločiek
  • ½ šálky jogurtu
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 čajovú lyžičku medu
  • štipku soli
  • olej

V miske zmiešajte ovsené vločky, prášok do pečiva a štipku soli. V inej miske vymiešajte vajce, jogurt a med. Spojte suché a mokré zložky do hladkej múky. Pridajte nastrúhané jablká a dôkladne premiešajte. Panvicu s olejom rozohrejte na stredne vysokú teplotu a lievance pečte dozlatista z oboch strán.

jablkové lievance bez múky
Zdroj: iStock

Jablkové lievance môžete konzumovať aj na raňajky. Podávajte ich samostatne s medom alebo poprášené práškovým cukrom. Ak chcete bohatšie servírovanie, ozdobte lievance čerstvým ovocím. Ideálne sú jahody a banány, môžete pridať aj oriešky.

banánové lievance
Zdroj: iStock

Ak servírujete lievance ako dezert, môžete ich podávať s plátkami čerstvých jabĺk a vanilkovým jogurtom. Takáto kombinácia dodá lievancom ľahkú a osviežujúcu chuť. Ešte viac lievance vyšperkujete vrstvou mascarpone. Pokvapkajte ich aj medom.

Na záver netreba už nič viac, len vám popriať dobrú chuť.

P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.

Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ

Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku