Medvedí cesnak – kde rastie, recepty a uskladnenie

  • 23.03.2023

Podľa dávnej legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď skonzumuje po dlhom zimnom spánku. Práve preto získal prívlastok medvedí. Táto bylinka je nielen zdravá, ale aj chutná. Pre svoju výraznú chuť a liečivé účinky je známa už tisícky rokov.

medvedí cesnak
Foto: iStock

Účinky medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak obsahuje vitamíny B, C, alicín, bielkoviny, draslík, flavonoidy, jód, sacharidy, sodík, vlákninu, železo. Tie majú viacero blahodarných účinkov na zdravie človeka:

  • antibakteriálne a antibiotické účinky
  • znižuje vysoký krvný tlak
  • liečba srdcovo-cievnych ochorení
  • posilňuje imunitu
  • podporuje pamäť
  • pomáha pri nespavosti
  • prispieva k optimálnemu tráveniu
  • zmierňuje bolesti hlavy
  • priaznivo vplýva pri liečbe astmy a zápalu priedušiek
  • pomáha zmierniť hnačku, plynatosť a zápchu
  • podpora pri liečbe kŕčových žíl
  • prečisťuje zahlienené pľúca

Zber medvedieho cesnaku

Medvediemu cesnaku sa darí v listnatých a lužných lesoch s dostatočnou vlhkosťou. Kvitne v čase skorej jari, koncom marca až do mája. Rastie na brehu potokov a v blízkosti vôd a listnatých stromov. Listy medvedieho cesnaku sa zbierajú pred rozkvitnutím. Na jeseň je možné zbierať nielen listy, ale aj cibuľky.

kde rastie medvedí cesnak
Foto: iStock

Kde rastie medvedí cesnak v Bratislave a okolí

  • Devínska Kobyla
  • Draždiak
  • Ovsište
  • od mosta Lafranconi po Wolfsthal
  • rakúska strana Dunaja
  • Kopáč
  • Železná studnička
  • Horský park
  • Rusovce
  • Pečniansky les
  • Čunovo

Ako rozoznať medvedí cesnak od konvalinky?

Neskúsenejším zberateľom medvedieho cesnaku sa môže stať, že si ho pomýlia s konvalinkou. Kým medvedí cesnak je jedlý, konvalinka je jedovatá. Otrava konvalinkou sa prejavuje nevoľnosťou, kŕčmi, poruchami srdcového rytmu a kolapsom. Je dôležité vyvolať zvracanie a zavolať lekársku pomoc. Aby ste sa pri zbere dokázali ľahšie zorientovať, pripravili sme pre vás prehľadnú tabuľku. Nájdete v nej hlavné rozdiely medzi medvedím cesnakom a konvalinkou.

ako rozoznať medvedí cesnak od konvalinky
Foto: Canva a redakcia Modrej strechy

Ako uskladniť medvedí cesnak

Prvým spôsobom, ako uskladniť medvedí cesnak, je namočiť ho aj so stonkami do vody a skladovať v chladničke. Ďalšou možnosťou je vložiť medvedí cesnak do sklenej alebo umelohmotnej dózy. Cesnak prikryte vlhkým papierovým obrúskom, nádobu zatvorte a vložte do chladničky.

Medvedí cesnak je možné skladovať aj v mrazničke. Predtým je dôležité, aby ste ho umyli a osušili. Mokré listy medvedieho cesnaku by sa viac znehodnotili. Mrazom sa štruktúra cesnaku aj tak zmení, preto je praktickejšie listy nasekať na menšie kúsky a potom zamraziť.

Keďže medvedí cesnak je bylinka ako každá iná, je možné ho aj usušiť. Sušením však stratí svoju typickú intenzitu. Táto forma uskladnenia cesnaku je preto viac vhodná pre tých, ktorí nemajú radi výraznú chuť cesnaku.

Recepty z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak má v kuchyni naozaj široké využitie. Obľúbenou a chutnou formou je napríklad pesto alebo menej známa soľ z medvedieho cesnaku. Vyskúšajte tieto recepty a oživte svoj jarný jedálniček.

Pesto z medvedieho cesnaku

Ingrediencie:

  • medvedí cesnak
  • olivový olej
  • orechy (vlašské, kešu, lieskové, píniové)
  • soľ

Tip od Modrej Strechy!

Máte alergiu na orechy? Namiesto nich môžete do pesta z medvedieho cesnaku pridať nastrúhaný parmezán.

Medvedí cesnak umyte a osušte. Vložte ho do mixéra a pridajte olivový olej, orechy a posoľte. Všetko spolu poriadne rozmixujte. Hotovým pestom z medvedieho cesnaku naplňte uzatvárateľné poháre. Skladujte v chladničke. Takto pripravené pesto vydrží aj mesiac a dlhšie. Pesto z medvedieho cesnaku je výbornou pochúťkou na cestoviny, hrianky, mäso alebo do polievok a nátierok.

recepty z medvedieho cesnaku
Foto: iStock

Soľ z medvedieho cesnaku

Na prípravu soli z medvedieho cesnaku budete potrebovať:

  • 250 g hrubozrnnej soli
  • 100 g listov medvedieho cesnaku

Umyté a usušené listy rozmixujte s približne 100 gramami soli na hustú pastu. Zvyšných 150 gramov soli nasypte do misky a primiešajte k nim pastu. Všetko spolu dôkladne premiešajte a vysypte na plech na pečenie vystlaný papierom. Soľ z medvedieho cesnaku nechajte usušiť voľne 24 hodín alebo v rúre pri teplote 40 stupňov 2 hodiny. Hotovú soľ uskladnite do uzatvárateľných pohárov.

Autor článku: Dana Račko

Zdroj foto: iStock, Canva, redakcia Modrej strechy

Diskusie na tému článku