Kupa pozemku + prístupova cesta

Dobry den, prosim o radu ako postupovat .. Chceme kupit pozemok kde je jeden vlastník Ktory vlastní aj 2 susediace pozemky.. K pozemkom vedie prístupová cesta kde ma podiel tento vlastník a majitelia dalsich pozemkov..nas predavajuci si podiel musi ponechať pretoze tam ma aj dalsie pozemky ..aky podiel teda my odkúpime a od koho? Nie je mi to jasne ako ma byt postavená kúpnopredajná zmluva. My by sme mali za dohodnutú sumu dostat pozemok aj s podielom na prístupovej ceste..cize mame tam uviesť ze kupujeme nejaky podiel? Ci ako? Dakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sme878314:

Dobry den, prosim o radu ako postupovat .. Chceme…
@sme878314 treba uviesť podiel, aby vedeli aj v katastri zapísať nového vlastníka. To je na dohode aký podiel dá. Logické by bolo rozdeliť to na počet pozemkov- napr. je tam 10 pozemkov a on vlastní 3, tak by ste kúpili napríklad 1/10 podielu. Ak tam nie sú nejaké povinnosti alebo platby podľa výšky podielu (napr. zimná údržba a povedia že platiť sa bude podľa toho koľko kto vlastní), tak je to jedno ako sa dohodnete.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@sme878314 treba uviesť podiel, aby vedeli aj v k…
@marsdm podla LV tam je asi 20 vlastníkov pricom kazdy ma na tej ceste iny podiel Napr ona ma 1/10 Iny ma 1/40 alebo 1/20 a pod. Tzn ze podiely sa vyratavali podla velkosti pozemkov ? Ci ako? Neviem vobec ako vyrátať aky podiel teda z tej 1/10 napriklad mozem od nej odkúpiť Kto to určil im? Geodet?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sme878314:

@marsdm podla LV tam je asi 20 vlastníkov pricom …
@sme878314 tak to bude stará cesta a vtedy je to všelijak podelené. Ale teda odkupuje sa toľko, koľko sa dohodnete. Úradu je jedno či tam bude podiel 1/10 alebo 1/100, lebo dôležité vlastniť nejakú časť, nech nie je problém s prístupom cez pozemok. Len teda keď má 1/10 a chce si nejakú časť nechať, tak ponúkne asi 1/30. Veď predávajúci by mal povedať akú časť chce predať, či k tomu ste sa nedostali?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@sme878314 tak to bude stará cesta a vtedy je to …
@marsdm Vy čo dávate za odborné rady? Napíšte si tam koľko chcete? Radšej držte ...ústa. Nie nemôže napísať aký chce. Ak on chce ponechať rovnaký podiel na prístupovke aký má aj teraz, tak asi ťažko niečo odkúpite. V prvom rade si myslím, že vy nemusíte mať podiel na prístupovke pokiaľ by bola na LV vedená ako verejne prístupná cesta, komunikácia, čiže áno síce sú tam spoluvlastníci, no prístupná je každému a nemôžu u ohradiť a tým pádom by Vám stačilo kúpiť len pozemok. Ak ale nie je a on nechce dohodu, že odpredá časť podielu, tak nemáte veľmi iné východisko. Právne čiste nebude ani to ak by svoj podiel išiel rozdeliť a Vám by dal iba časť, lebo spoluvlastníci vždy vlastnia pozemok celý, no v každej jeho časti len ten podiel, ktorý je na LV. Nie je to tak ako si ľudia myslia, že zoberem oplotím si 1/10 a je moja nie takto to nefunguje. Preto ak by aj chcel predať svoj podiel musí ho ponúknuť predkupným právom ostatným spoluvlastníkom až tak Vám. Na Vašom mieste zistím, či je cesta verejne prístupná najprv. Musel by som vidieť mapku na katastri. aby som videl čo tam píše. Skúste sa mi ozvať.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sme878314:

Dobry den, prosim o radu ako postupovat .. Chceme…
@sme878314 Malo by sa to dať vyriešiť zapísaním vecného bremena ktorým sa ustanoví vaše právo resp. právo majiteľa daného stavebného pozemku na prechod a prejazd cez parcelu pod prístupovou cestou.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@marsdm Vy čo dávate za odborné rady? Napíšte si …
@fero1821 nevidím kde bola rada napísať si tam koľko chce. Rada bola, že má predávajúci určiť podiel, ktorý chce predať. Inak môj príspevok bol založený na reálnych skúsenostiach. Ak nechce predať podiel alebo časť podielu, tak to je iná vec. Ak chce nový majiteľ vecné bremeno, tak to je tiež možnosť. Ale bežne sa stávajú majitelia nehnuteľností aj majiteľmi cesty/chodníkov priľahlých k pozemku, ak je to jediný prístup/parkovanie/atď. Možno iný kraj iný mrav, ale tieto skúsenosti sú z BA, TT a GA kraja, a bola to napríklad aj podmienka stavebného úradu v jednom prípade a takýto postup sami navrhli majiteľom pozemku.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sme878314:

Dobry den, prosim o radu ako postupovat .. Chceme…
@sme878314 Predpokladám, že prístupová komunikácia nie je oficiálne cestou spravovanou obcou, v tom prípade z dôvodu prístupu k pozemku potrebujete buď vecné bremeno ale nejaký podiel na ceste a áno stačí aj jeden diel z milión. Takže ak je niektorý z podielnikov ochotní predať nejakú časť, tak vám stačí naozaj máličko a stavebnému úradu to bude stačiť. Ak ide o verejnú komunikáciu, tak tam zas stavebný zákon rozlišuje medzi stavbou a pozemkom, čiže aj keď pozemky pod cestou vlastní jozo, fero, mišo, tak netreba pýtať ich súhlasy pri prejazde cez cestu, nakoľko ide o cestu, ktorá je zaradená do cestnej siete a človek využíva de facto cestu a nie pozemiky. Môže to znieť čudne ale je to stále pozostatok socializmu, po ktorom nám ostali tisícky km nevykúpených ciest.
Odpovedať
ty, pozri si uzemny plan. taketo cesty byvaju verejnoprospesne, aj ked boli vybudovane na sukromnom pozemku a za sukromne prostriedky. ked chce mat niekto povolenu stavbu niekde v poli, musi zabezpecit sulad s uzemnym planom, kde moze byt aj povinnost zriadit vp cestu, inac vystavbu domov nepovolia. ibaze by bol stavebny urad skorumpovany a schvali cokolvek, ak sa nikto neodvola nadobudne to pravoplatnost.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@fero1821 nevidím kde bola rada napísať si tam ko…
@marsdm Ako som už uviedol, pokiaľ je cesta zapísaná na katastri ako verejná komunikácia, tak nemusíš mať podiel. Ak nie je vtedy nastáva problém a buď daš vecné bremeno alebo odkúpiš podiel, avšak ako som uviedol, tak spoluvlastník má povinnosť tento podiel ponúknuť najprv ostatným spoluvlastníkom a nie Vám. Ak neponúkne a predá Vám ho, tak síce budete mať podiel ale stačí, že sa to jednému z týchto vlastníkov nebude páčiť a napadne zmluvu na súde. Čiže ak im jejedno, že im to neponúkne, tak a vy to silou mocou chcete mať kúpené, tak to nikto riešiť nebude. Ak sa ale nájde nejaká ,,dobrá" duša, čo sa v tom bude šprtať, tak môže sa stať, že budete ešte mať behačky po súdoch.
Odpovedať
Sám som oficiálne vlastníkom časti cesty, ktorú tam obec postavila ako verejnú komunikáciu. Nieje to obecné a denne tamade prechádza kopa áut. Čiže nemusíte vlastniť ani mať bremeno ak je to komunikácia.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@marsdm Ako som už uviedol, pokiaľ je cesta zapís…
@fero1821 toto sú ale povinnosti predávajúceho, ktoré sa dajú splniť, čiže môže legálne nadobudnúť podiel kúpou časti. A to či je to verejná komunikácia alebo nie, to si musí zistiť zadávateľka témy. Inak bytové domy majú v listoch vlastníctva uvedené, že k bytu prislúcha aj podiel v spoločných priestoroch a časť pozemku a pri predaji bytu vedia toto presunúť priamo na nového majiteľa bez toho, aby to ponúkali susedom. Čiže keď kupuje nový pozemok aj s prístupovou cestou, možno to majú rovnako definované, keďže zadávateľka uviedla, že tam má ešte ďalšie pozemky predávajúci. Ale teda toto sú všeobecné rady, keďže iba ona vie ako to tam je a ako je čo definované. Takže netreba hneď hrubo zatracovať iný názor 😉
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@fero1821 toto sú ale povinnosti predávajúceho, k…
@marsdm Ako zatracuje iný názor? V prípade bytovky predpokladám, že existuje spoločensktvo vlastníkov bytov vdanom bytovom dome a v stanovách tohto spoločenstva predpokladám, že riešia presne túto otázku. Čiže každý nový vlastník sa automaticky stane vlastníkom na spoločnych priestoroch a pozemku. Inými slovami sa doterajši vlastníci vzdávajú predkupného práva. Miešate hrušky a jablká. Vravím o zákonných povinnostiach spoluvlastníkov nič viac :) Takže to je všetko a ak mu moja rada nepomôže, tak nech ide za advokátom :)
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@marsdm Ako zatracuje iný názor? V prípade bytovk…
@fero1821 asi sa len nechápeme 😉 to s tou bytovkou bol príklad, že je možnosť takto riešiť aj pozemky a súkromné cesty k nim, len to musí byť vopred ošetrené. Zadávateľka témy to už asi dávno vyriešila.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od marsdm:

@fero1821 asi sa len nechápeme 😉 to s tou bytovko…
@marsdm Tvoja argumentácia absolútne nesedí, keďže najprv tu dávaš príklad, ktorým protiargumentuješ môj názor a nakoniec napíšeš, že to bol len príklad, tak to bol zlý príklad, hlavne ak niekto hľadá pomoc a by sa tohto príkladu chytil a argumentoval ním niekde po úradoch a medzi budúcimi susedmi. Čiže radšej si uznať, že niečo neviem :) Ale nejdem sa hádať, len je tu veľa ľudí, ktorí si mylne myslia, že vedia poradiť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fero1821:

@marsdm Tvoja argumentácia absolútne nesedí, keďž…
@fero1821 argument bol v prvej časti príspevku, a potom bol odsek a príklad, že dá sa to aj takto riešiť (ak je to nová investičná oblasť, kde je majiteľ viacerých pozemkov). Čiže to boli vždy rady pre rôzne situácie a musí si vybrať, ktorú situáciu z toho má ona. Vôbec nevyvraciam ďalšiu možnosť, že je to verejná cesta a nemusí mať vôbec podiel. Bolo to v zmysle že chce poradiť, nedá viac informácii, tak navrhnem nejaké možnosti, ale musí si vybrať ktorá je vhodná. Ako keď sa niekto opýta ako sa tankuje nešpecifikované auto, tak poviem že benzínom, naftou alebo LPG a musí si vybrať, ktoré je vhodné pre dané auto. Áno zabudla som, ešte je aj elektrina a určite sa nájde niekto kto má aj auto na olej a iné 😉 Za mňa bola najčerstvejšia skúsenosť s tým, že sa predal menší podiel a to bolo hneď v úvode napísané. Možno to nie je ten prípad čo má zadávateľka, ale je to tiež legálna cesta. Toto je diskusné fórum a ľudia radia s čím sa stretli. Keď nedá presnú otázku a presným popisom, vždy sú to len domienky ako asi to bolo myslené. Stále mi príde zvláštne že to nerieši majiteľ a kupujúci rozmýšľa za neho, ale sú tu odo mňa tuším tri príklady z reálneho života ako to riešil buď developer, investor novej časti domov alebo stavebný úrad. Ak ani jedno nie je jej prípad, tak škoda že rady nepomohli.
Odpovedať
Vsetko je zapísané ako orna poda A je to rozparcelovane na pozemky 5ks z ktorych tam ma ona 3ks ( z toho jeden my kupujeme) Popri tychto pozemkoch vedie parcela ktora ma slúžiť ako prístupová cesta Tam ma majiteľka podiel 3/13 dva dalsie pozemky som pozerala ktore su vlastníctvom dvoch rôznych majiteľov s podielom na prístupovej ceste 1/5 Z coho vchádzali ze vlastnia 1/5? Ze je tam tych pozemkov 5? Nemalo by to byt tak ze ak ona teraz vlastní 3/13 Tak ja kupim 1/13? Ci ako? A potom este by sme mali mat pristup aj z vrchnej strany cez inu parcelu Tam ona vlastní podiel 1/10 A ma tam jeden pozemok cize z tohto zase aku cast mam žiadať ? My potrebujeme z jej podielov kupit nejaku cast ked aj malinku to je jedno na katastri povedali ze staci aj 1/100 no ja som z toho jeleň prepacte toto mi nejde
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sme878314:

Vsetko je zapísané ako orna poda A je to rozparc…
@sme878314 áno stačí aj 1m2 vlastniť, ale keď má tri pozemky, tak predá asi 1/3 svojho podielu na ceste čo je tých 1/13. A z podielu čo má 1/10, tak ak je to čisto len prístup k tomuto pozemku, tak môže predať celý podiel alebo teda zas nejakú časť len, aby zostal podiel aj pre iné pozemky (napr. zas 1/3 z tých 1/10). Čiže kúpiť vždy podiel (aj keby len 1/1000) aj na prístupovej ceste spolu s tým pozemkom, ale veľkosť podielu asi určí majiteľ. Nebavili ste sa o tom ešte?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?