Vecné bremeno na prístupovú cestu

Kúpili sme pozemok v novootvorenej slepej uličke, investori spravili cestu na pozemku jednej pani podľa slovnej dohody, že neskôr aj tak cestu aj pozemok pod ním preberie mesto. Ale nestalo sa tak lebo cesta nespĺňa podmienky podľa papierov.A tak si pani milostivá pýta od nám peniaze za používanie pozemku, ale na tej ceste je aspoň 12 majiteľov a len nás týra že nás udá keď nás uvidí na jej pozemku(pod cestou).Takže kým neplatíme nemôžeme používať ani dom ani pozemok(vlastný).Vecné bremeno bolo spísané(samozrejme nám pani podpísala papiere, sme ale museli platiť istú čiastku z vyžadovanej sumy) keď sme požiadali o stavebné povolenie kde stačil vklad do katastra. Nakoľko katastrálny úrad nám papiere vrátil lebo neboli dostačujúce údaje hlavne zo strany tej pani sme sa rozhodli že si peniaze vypýtame naspäť, vrátila nám ich ale na to na týžden sme dostali list od jej advokátky že je ona právnym zástupcom a touto cestou žiada od nás peniaze alebo nás udá za porušenie svojských práv. Tak čo máme teraz robiť?
Odpovedať
no bolo by dobre keby ste mali na liste vlastnictva zapisane vecne bremeno - pravo prechodu, ale ak sa nemylim tak toto pravo prechodu vyplyva aj zo zakona, takze v pristupe na vas pozemok vam nemoze nikto branit. odporucam ale obratit sa tiez na nejakeho advokata, ten vam poradi lepsie..
Odpovedať
slovna dohoda - STRASNE ZLE - v dnesnej dobe? to snad nemyslite vazne. Pozemok bez pristupu ste nemali VOBEC KUPOVAT. Ale stalo sa ....... len som nepochopil - na pozemku pod tou cestou je vlastnicka len ta pani v 1/1 alebo je tam dalsich 12 spoluvlastnikov?
Odpovedať
och, to je teda blbé, aj ja odporúčam riešiť to cez právnika
Odpovedať
nezavideniahodna situacia, my sme boli v podobnej a uz by som to nechcela zazit. Nam obec odmietala zriadit vecne bremeno a vobec sme sa nemohli dostat k svojmu majetku a ked manzel prerezal zamok na brane, tak ho este tahali po policii a ...no proste des a hruza. Po 9 rokoch sme sa dockali...nezavidim, zelam pevne nervy a drzim palce.
Odpovedať
1, ak je na pozemku pod tou cestou vlastnicka len ta pani tak nech vam odpreda cely pozemok pod cestou, ak su na ulici dalsi 12 ludia co ju vyuzivaju bud oslovit aj ich alebo nech vam pani preda podiel 1/13 z toho pozemku - tyms a stavate spoluvlastnik a mozne slobodne tadial chodit/jazdit 2, ak je na pozemku pod tou cestou okrem tej pani dalsich 12 spoluvlastnikov necakajte na to ze to niekto vysporiada. Odkupte od niekoho zijuceho jeho podiel cim sa stanete spoluvlastnikom pozemku pod cestou cize mozte slobodne po nej chodit/jazdit. isto by som nikomu neplatil za prejazd pozemkom najom - pokial niesom firma. necakal by som kym obec vykupi tan pozemok ale rychlo by som od niekoho odkupil aspon podiel cim sa stavam spoluvlastnikom a mam rovnake prava na ten pozemok ako ostatny. ak by neskor doslo predsalen k vykupu zo strany obce tak jej ten podiel odpredate vy. cudujem sa ze si niekto vobec dovolil postavit na nieci pozemok cestu ak nema podpisany aspon suhlas alebo co- keby sa niekto ozval, sud by kludne mohol nariadit uvedenie pozemku do povodneho stavu. na taku cestu totiz treba stav. povolenie, projekty, kolaudaciu, schvalenie od dopravneho policajta a neviem co vsetko este. doba je zla. a pokial nieste vlastnik nikto vam to nedovoli. a hlavne pokial obec nebude vlastnikom cesty tak cesta je prakticky sukromna cize necakajte ze ju niekto bude opravovat, v zime odhrnat a posypat. jedine ak by bola obec taka mila ze by sa starala aj o sukromnu cestu.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Chcela by som ozivit temu. Investor v novovybudovanej stvrti vybuduje aj pristupovu cestu k pozemkom, na ktoru ma potvrdenie, ze ju po vystavbe preberie do spravy obec. Investor nas presvieca, ze pravo prechodu cez pristupovu cestu staci zakomponovat do kupnej zmluvy a netreba vecne bremeno. Hrozi mi z tohto postupu nejake riziko? Dakujem za odpoved
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 mesiacoch
@nucka Ahoj, ako ste to nakoniec vyriesili? Zistilli ste nieco? Tiez sme v podobnej situacii a neviem ako co, Dakujem vopred :-)
Odpovedať
@kaja15 Ahoj. Nakoniec sme to nechali bez vecneho bremena s tym, ze mame v KZ napisane pravo prechodu az do doby, kym cesta nebude odovzdana obci. S vecnym bremenom investor nesuhlasil, pretoze chcel este v inej casti menit geometricky plan (posuvat cestu a zvacsovat/zmensovat niektore pozemky) a ak by na tie pozemky cesty maô vecne bremena, tak by mu to znacne skomplikovalo cely proces. Ak sa da, tak urcite by sme sli do vecneho bremena, ale tu to nebolo mozne, takze sme sa museli uspokojit "iba" s klauzulou v kupnej zmluve.
Odpovedať
@kaja15 V inej diskusii som si vsimla, ze ste rozmyslali nad pozemkom v Senkviciach, ako ste dopadli?
Odpovedať
@nucka Senkvice sa nam nakoniec nepacili az tak.. A vy kde mate pozemok? Cize zatial to mate takto v pohode, bez problemov?
Odpovedať
V Senkviciach :) preto som sa pytala :) Zatial to je bez problemov, klop klop :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?