Spoluvlastnícky podiela na prístupovej ceste a podpis ostatných vlastníkov že sa vzdávajú prednostne

Dobrý deň, Chcem sa informovať či máte niekto aktuálne skúsenosti s touto problematikou. Teda kúpy pozemku ( tento konkrétne vedený ako záhrada ) so spoluvlastníckym podielom na prístupovej ceste. Má samostatný list LV. Nikto mi nevie povedať korektnú informáciu či je podiel ktorí má predávajúci na spoločnom pozemku naozaj jeho a nie je potrebné požiadať všetkých majiteľov spoločnej cesty z podielom o to že by mali mať že vraj nárok a na cestu a jej podiel s predkupným právom.... Za každé reálne poznatky, hlavne tie reálne uskutočnené vopred dakujem :-D
Odpovedať
Ked mas LV tam su majitelia predsa vsetci napisani.
Odpovedať
@shadow39 Cesta má svoj samostatný LV a záhrada samostatný LV, alebo je to na jednom LV?
Odpovedať
Ked je aj majitel pozemku podienik na ceste /musi byt uvedeny na LV/, mal by pozemok predavat spolu s tym podielom na ceste. V tomto pripade by nemali mat podielnici cesty predkupne pravo. Neviem ci maju zmluvu medzi sebou nejaku uzavretu, za akych podmienok vstupuje novy podielnik medzi nich.
Odpovedať
@atlaska Dobrý deň, áno maju na lv ako podiel, ale existuje aj samostané lv kde sú všetvci kedže je to samostatná parcela. Zatiaľ mám odpovede tak 50/50 jedny tvrdia že ano druhý zase že nie tak som z toho zmetený.
Odpovedať
V zmysle obcianskeho zakonnika maju spoluvlastnici narok na predkupne pravo, ujo google ti to najde hned, daj podielove spoluvlastnictvo, ak im ho neponuknes a nestanovis lehotu na vyjadenie mozu v buducnosti napadnut prevod vlastnickych prav sudnov cestou. Ak nevies kam dalej porad sa s pravnikom, pripravi ti aj zmluvu a si za vodou.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
prosím vás spoločná cesta so sam.lv má 1028 m2,ked je podiel 1/24 ? je to m2 ?dík.
Odpovedať
@marta2610 1028/24=43 m2. Ale v skutočnosti vlastní podiel 1/24 z každého kúsku cesty.
Odpovedať
Profilova fotka
nechcem zakladať nové vlákno, tak sa opýtam tu... kupujeme pozemok, zmluva sa rieši už asi tri týždne (vivat realitky, bez zaplatenia zálohy nie sú schopní dodať k nahliadnutiu finálnu verziu zmluvy, lebo právnik za to berie 200 eur), tvrdia mi, že spolupodiel na prístupovej ceste sa bude riešiť samostatnou zmluvou, mimo zmluvy za samotný pozemok. Skoro každý z vlastníkov pozemkov ( pozemkov je 24), má spolupodiel na ceste, ale nie každý má 1/24 spolupodiel, je v tom bordel podľa mňa. Vraj teraz dali na kataster vysporiadanie a zmeny spolupodielov, aby som potom mohol mať mnou vyžadovaný podiel 1/24 na ceste. Vraj na katastri je už plomba, ja ju tam nevidím (možno zle hľadám, no na katasterportáli nie je nič červeným, ani na LV ani na samotnej parcele). Ako mám postupovať ďalej? Mám zatiaľ zmluvu o budúcej zmluve, kde je napísané, že: Budúci predávajúci sa zaväzujú, že po vysporiadaní spoluvlastníckych podielov k tomuto pozemku, prevedú podiel na budúcich kupujúcich. Lenže, na zmluve je len 6 predávajúcich, kedže 6ti vlastnia ten pozemok. Nekupujem v tomto prípade len ich spolupodiel? Samostatnú zmluvu na spolupodiel na ceste som ešte nevidel. Naťahuje sa to už mesiac, ja musím naháňať realitku.
Odpovedať
@quintes Veď máš to tam jasne napísané, že Budúci predávajúci ( je ich 6) sa zaväzujú, že po vysporiadaní spoluvlastníckych podielov k tomuto pozemku, prevedú podiel na budúcich kupujúcich. A budúcich kupujúcich je 24 ako tvrdíš. Tak čo ti nieje z toho jasné?
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren budúcich kupujúcich nie je 24. Z 24 pozemkov je väčšina predaná, na katastri to však nie je že podiel má každý 1/24.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?