Zateplenie trámového - palachového stropu

Ahoj, vedeli by ste mi poradiť ohľadom zateplenia trámového stropu? Výška hranolov (medzera medzi spodným vrchným záklopom) 18cm. Stropy neplánujem znižovať. Zhora poter cca 5cm. Uvažoval som nad otvorením z hora, vložiť vlnu do R8. Akurát neviem ako riešiť parozábranu. Mám obavy ako sa pod ňou bude správať drevo - spodný záklop a trámy (vlhkosť). Povalu chcem mať pochôznú. Asi Záklop doskami. Ďakujem za každú radu.
Odpovedať
Profilova fotka
@palopp to, čo vložíte medzi hrady (stropné trámy), nezlepší izolačné vlastnosti stropu, ak chcete zlepšiť musíte ísť nad stropom, aspoň 10 cm PS (MV) hranoly, podlaha
Odpovedať
@jan45 Ďakujem. Ešte teda upresním môj návrh. 18cm MV medzi hrady + 10cm druha vrstva MV. Čo ma zaujíma resp. nie som si istý riešením je parozábrana. HLAVNE VLHKOSŤ POD ŇOU. NAJMÄ DREVENÁ KONŠTRUKCIA - HRADY. Ešte raz vďaka za každý návrh.
Odpovedať
@palopp Do dutiny by som dal nafúkať tepelnú izoláciu a na podlahu na povale následne rozprestrieť vlnu. Ale určite viac ako 10 cm. Ja mám dutinu zafúkanú climatizerom a na povale 40 cm vlny (20+20). S parozábranou je to jednoduché, musí ísť pod úroveň tepelnej izolácie. Ja som ju dával na pôvodný strop a urobil som nový SDK strop nižšie. Ak nechceš robiť nový SDK strop a plánuješ dať parozábranu na podlahu na povale, tak potom nedávať izoláciu do dutiny, t.j. pod parozábranu. Ale pochybujem, že môžeš ľahko bez prerušenia dať na podlahu povaly parozábranu, lebo si viem predstaviť ako to tam vyzerá a že pod niektoré trámy sa nedostaneš. Alebo ešte inak ti to napíšem – parozábrana v rámci 90% rekonštrukcii klasických domov nie je ani skutočná 100 % parozábrana, je to určitý kompromis:) Najdôležitejšia rada znie - dať dostatok tepelnej izolácie do stropu, aby tam v zime nevznikal rosný bod. Projektant by ti to vypočítal aká je minimálna hrúbka izolácie, resp. záleží aj od materiálu samozrejme nielen od hrúbky.
Odpovedať
@knedlik82 Ďakujem za radu/y. Koľko cm by si navrhoval aby bol rosný bod mimo konštrukcie? Popr. ako si to viem vypočitať? Pôdorys cca 100m2, obvodové múry 0,5m porobetón šedý starý kváder, výška stropov 2,7m. Ďakujem.
Odpovedať
@palopp Sú na to programy, možno nejaký nájdeš aj free možno za poplatok a tam zadáš vstupné parametre. Mne to robil projektant v rámci zatepľovania celej obvodovej schránky domu. A ak sa pýtaš čo ti ja odporúčam, tak odporúčam dať toľko izolantu koľko sa dá...pri rekonštrukcii si aj tak limitovaný pri hrúbke zateplenia existujúcou konštrukciou, ktorá nepočítala so zateplením... čiže napríklad ak máš sedlovú strechu, tak si môžeš na povale zistiť, koľko cm vaty môžeš maximálne dostať na miesto kde sa podlaha povaly stretáva so strechou a toľko dáš rovnomerne potom na celú povalu. Možno to bude 20cm možno 30 cm a nemusí to takto postačovať...potom musíš buď zaizolovať aj dutiny v palachu (čo je podľa mňa dobré riešenie s pomocou fúkanej izolácie), alebo znížiť strop v miestnosti a do tejto novovytvorenej dutiny napchať zospodu vlnu a potom už aj parozábranu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?