Zateplenie stropu pivnice

Dobry den, chcem zateplit strop pivnice. Je to stary dom, celo-podpivniceny, zatepleny 10cm polystyren, nad nevykurovanou pivnicou su obytne priestory, strop je zelezobeton. V celom dome su pomerne studene podlahy v zime. Kedze vyska stropov pivnici je cca 200cm, uvazujem dat na strop 8-10 cm. Na to by som asi lepil tie poylstyrenove ozdobne stvorce, aby som to zbytocne nezatazoval stierkou. Otazka znie: bude rozdiel ci dam 8 alebo 10cm na strop ? A hlavne, aky typ zvolit ? podlahovy alebo ten sivy alebo aky ? ktory bude mat pri danej hrubke naj tepelny odpor ? Ake mate skusenosti so zateplenim stropu pivnice ? Je to citelny rozdiel v teplote podlahy ? Dakujem.
Odpovedať
Dobrý deň. Sivý EPS izoluje lepšie asi o 1/4, ale je drahší. Záleží, za akú cenu ho zoženiete. Ak bude drahší o 1/4 a menej, tak dajte šedý. Aj od toho, akú máte cenu tepla = čím sa kúri. Ak elektrinou, tak sa oplatí dať dokonca Kooltherm.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od herbie0102:

Dobry den, chcem zateplit strop pivnice. Je to …
@herbie0102 ... a áno, povrchová teplota podlahy sa potom citeľne zvýši. Nalepením izolácie zospodu výrazne spomalíte tok, únik tepla konštrukciou. Ešte jeden tip: použite tzv. teplé podlahové krytiny. Čiže nie dlažbu, ale drevo, korok, koberec, potom lamino. Je to preto, že hoci majú všetky rovnakú teplotu, dotykovo ich vnímame ako teplé a studené kvôli ich tepelnej vodivosti. Dlažba dobre vedie teplo a pri dotyku ho z človeka odoberá rýchlo, preto máme pocit chladu. Drevo a korok vedú teplo horšie, preto ho z nás "nevycicajú" a vnímame ich ako teplé od nášho vlastného tepla.
Odpovedať
fasádny stačí, nebude nijako zaťažovaný
Odpovedať
@blacksr ďakujem za odpoveď, podlahu mám lamino a pod ňu som dával takú hrubšiu izoláciu, taká harmonika tvrdá, 4mm, aj s parozabranou na nej.. také ako 2v1, takže asi skúsim dať ten sivý. Ten má aj lepšiu lambdu oproti bielemu ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od herbie0102:

@blacksr ďakujem za odpoveď, podlahu mám lamino a…
@herbie0102 sivý má nižšiu = lepšiu lambdu, preto viac izoluje (asi o 1/4)
Odpovedať
Ak môžem-pripnem sa : Musí sa to ešte kotviť ?...aby sa to neodlepilo,ak by nato išla sieťka a lepidlo? Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od ondrej144:

Ak môžem-pripnem sa : Musí sa to ešte kotviť ?...…
@ondrej144 ja budem urcite radsej aj kotvit, a to nejdem ani davat omietku na to.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od herbie0102:

@ondrej144 ja budem urcite radsej aj kotvit, a to…
@herbie0102 nic nemusis kotvit, napenetruj strop kup si na lepenie vhodnu pur penu a za pouzitia stavitelnych stojok to nalep.
Odpovedať
Ale este jedna otazka ma napada, ked budem mat zateplene, ako upevnim/zavesim svietidlo na strop ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od herbie0102:

Ale este jedna otazka ma napada, ked budem mat za…
@herbie0102 nerezovy háčik spustite
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blacksr:

@herbie0102 nerezovy háčik spustite
@blacksr budem tam mat len taku lahku plastovu led stropnicu, tak to by slo pripevnit aj nejakymi hmozdinami do polystyrenu teoreticky nie ?
Odpovedať
aha
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od herbie0102:

@blacksr budem tam mat len taku lahku plastovu le…
@herbie0102 normalne supnes hmozdinku cez polystyren do betonu a pouzijes dlhsi srob, nerob z toho raketovu vedu, nezateplujes raketoplan :-)
Odpovedať
Nestačilo by -(mohlo sa )? -natrieť polystyrén vhodnou farbou..tým by odpadla sieťka a lepidlo...bolo by to ľahšie spraviť. Či musí ísť lep. a sieťka? ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od herbie0102:

@blacksr budem tam mat len taku lahku plastovu le…
@herbie0102 Kotví sa do pevnej hmoty, skrz EPS.
Odpovedať
Ahojte, som akurat vo faze, ze by som chcel taktiez zateplit stropy pivnic. Vysku v nich mam 2,2 m, zelezobeton. Zvazujem pouzit mineralne lamely, ktore maju uz upravenu pohladovu stranu, ktore nie je potrebne kotvit, staci natriet penetrakom a nalepit. Chcel by som vsak od niekoho skusenost ak to uz aplikoval, pripadne od akeho vyrobcu. Pozeral som vyrobcov Knauf a Isover, ale rad si necham poradit, nemam cenovy prehlad, co je lepsie pouzit. Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak táto diskusia je pre mňa aktuálne ako ušitá na mieru, 🙂 ďakujem za ňu. Na starom dome kde chodíme na víkendy máme klímu, už mesiac temperujeme. Tiež je dom podpivničený a vždy sme pivnice využívali na odkladanie potravím keď sme tam nemali chladničku. Ako sa tam temperuje je tam normálne z vrchu z obytnej časti cítim teplo že prejde dole, čiže to budem musieť zatepliť aj ja aby nešli úniky. Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Poradiš mi keď nafotím stropy u mňa v pivnici? Sú tak členito spravené. A čo keď mam po strope v pinici tahane odpady a vodu?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od matko291:

@blacksr Poradiš mi keď nafotím stropy u mňa v pi…
@matko291 Na všetko existuje riešenie. Len proces je vždy inak náročný. 😉
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od blacksr:

@matko291 Na všetko existuje riešenie. Len proces…
@blacksr aha ved preto sa pýtam lebo ja to tak nechápem, ako to ide tebe
Odpovedať
@matko291 ja som videl u znameho taketo riesenie ako v tomto clanku a preto ma to zaujalo, ale mozno je lepsie riesenie, ktore vyjde cenovo vyhodnejsie s lepsimi vlastnostami, preto by som si rad nechal poradit https://urobsisam.zoznam.sk/dom/zatep...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?