Hydroizolacna vypln tehal

Zdravim strechari. Mam pivnicu, ktora je zvonku zaizolovana lepenkovymi pasmi natavenymi na tehly. Zial, voda si aj tak nasla cestu a mam odspodu vlhke mury a trosku mi cez nich tlaci aj vodu (mlaky sa v pivnici nerobia). Zatial som skusil navrtat diery a nastriekal som tam kremovu injektaz proti vzlinajucej vlhkosti, Kedze tehly su dute, velmi to nepomohlo. Chcel by som do tych dier este nastriekat nejaku hydroizolacnu vypln, ma niekto napad cim to vyplnit? Tehly su 30cm, diery som navrtal 14mm, 12cm rozostupy v dvoch radoch. Napada ma len studniarska montazna pena, mozno existuje nieco lepsie. Idealne aby to malo nejaku roztaznost, vypnilo rebrovanie tehal a musi to mat nizku viskozitu, inac to do tych dier nenatlacim. Vdaka za rady a napady.
Odpovedať
@paul2 fúha, pivnica z tehál??? to bol nápad za milión a sa asi zapotíš kým toto zaizoluješ (ak sa ti to vôbec podarí). Nevieš opraviť izoláciu z vonkajšej strany? Neviem či nieje naivná predstava, že to utesníš z vnútra, jedine vytvorením hydroizolácie na vnútornej strane, ale čo povedia tehly na celoživotný pobyt vo vode....
Odpovedať
Profilova fotka
@paul2 malo informacii, treba riesit pricinu, nie nasledok. Zakladna pricina je nevhodna skladba konstrukcie - konkretne kombinacia betonovej dosky a tehlovej steny, ktora netvori monoliticku konstrukciu a nevhodne riesenie prepoja horizontalnej a vertikalnej HI. Skus zodpovedat: - IPA je asfaltova oxidovana alebo modifikovana? 1 alebo 2 vrstvy? - voda sa tlaci z pod ipy alebo medzi ipou a tehlou? - ako je riesena hydroizolacia na vonkajsej strane? - preco nie je izolovana aj betonova platna?
Odpovedať
Profilova fotka
@paul2 mgx sa správne pýta, dôvodom vlhnutia je nedokončená izolácia, trčiace pásy osušiť, napenetrovať, nataviť pásy na podlahu, zabetonovať. Ak to nepomôže, existuje vnútorná omietka vodotesná. Chemická injektáž v nehomogénnom materiáli nezaručuje účinnosť.
Odpovedať
@mgx @jan45 IPA je kvalitna, 1 vrstva, (GLASBIT G 200 S40, to iste pod tehlami), na dve vrstvy nebol cas ani sily, navyse sa mi to zdalo zbytocne. Ked je zle urobeny spoj zvysla-vodorovna izolacia, ani 5 dalsich vrstiev to nenapravi. A mne to tecie prave cez spoj vodorovna-zvysla izolacia. Voda sa tlaci medzi IPU nalepenou na tehlach a medzi ipou pod tehlami, tie dva pasy som sa snazil co najlepsie/najpoctivejsie spojit. Na stenach je to nalepene dobre, steny ako take nevlhnu. Proste v novembri, ked je teplota 0-5 stupnov, ste v blate, dvaja ludia, jeden natavuje, druhy toci 30kg pas v rolke, kde je sirka skary tak 40cm na pracu, v 2-2,3m hlbke sa pracuje tazko. Ale toto je minulost, uz to nevyriesim. Problem doteraz nebol, az ked som vedla steny pivnice osadil 3m3 nadrz, tak sa nejako zmenili vodne pomery a na tomto jednom mieste mi zacalo pretekat. Skladba vonkajsia strana: tehla, penetracia, 1x natavena IPA, XPS 5cm, nopova folia, v spodnej casti nopovka zahnuta, 2x drenazna rura 10cm, obsyp dunajsky strk vymyvany, na to 30cm makadam 32/64, textilia, zemina. Dovodom vlhnutia nie je nedokoncena izolacia - betonova platna je absolutne sucha, ak by to pretekalo cez betonovu platnu, tak tu nepisem, zaizolujem, nalejem beton a vec vyriesena. Vnutornu omietku som skusal (Den Braven Cementová kryštalizačná hydroizolácia), nie je to dobre riesenie. Preteka to nad pasmi, ako je prva vrstva zakladacej malty pod tehlami. Viem asi preco to preteka, ale neviem ako to vyriesit, Problem je, ze voda sa dostane cez dutiny tehal a pomedzi tehly, kedze su brusene a lepene na lepidlo, nie je jej vela, ale vlhne to, navyse ked prsalo nebol problem, spustilo sa to az teraz ked zacali vlke sucha. Cast vody sa dostava aj cez diery ktore som navrtal, tie chcem zatesnit, no hladam vhodnu hmotu ktora vyplni vsetky spary, pripadne sa dostane aj do rebier tehal. Hladal som na nete, exituje vyplnova PU pena ako hydroizolacia, ktora sa pod tlakom natlaci do muriva, ale to bude iny peniaz a 3m2 mi nepride robit ziadna firma.
Odpovedať
@paul2 "Viem asi preco to preteka," no preto lebo si na hovno nalepil ipu, pre nič iné to nepreteká. Čiže keď si nám už popísal ako na figu sa ti to lepilo tak si to môžeš zopakovať, odkopať a nalepiť druhú ipu a možno si sa poučil a spravíš to lepšie.
Odpovedať
Ahoj, zaujala ma veta z tvojho posledneho prispevku: "...navyse ked prsalo nebol problem, spustilo sa to az teraz ked zacali vlke sucha..." Nieje to len kondenz na studenej ZB doske? Velke sucha - to myslis posledne dni, ked bola vysoka teplota aj vysoka vlhkost? Stred dosky je na makadame, ale okraje dosky su prepojene so zakladovymi pasmi, takze su ochladzovane. A preto sa to javi, ze to ide iba pomedzi tehlu a lepenku. Takze ziaden stres ohladne pretekania. Skladba steny, ktora je zasypana zeminou, to uz nehodnotim. @jan45 , co si o tom myslis? Nieje to len kondenz?
Odpovedať
Profilova fotka
@paul2 keby sme boli v krčme tak Vám napíšem že ma ...., píšete to, čo viete Vy a nečítate to, čo Vám píšu tí, čo tomu rozumejú (mgx,slavoslav,mirecmirko81) nemám ani chuť ani čas robiť prednášku ako sa chová voda v pivnici, ale tam treba jednoznačne dokončiť izoláciu. Ono je to tak, že balón ak fučí, tak nie cez plochu, ale cez dierku a tam je tých dierok pod lepenkou neúrekom, prestaňte písať, kúpte pás a nalepte , potom reklamujte tento návod. Na druhej strane popísali ste to tak presne, že záver je jednoznačný.
Odpovedať
@palo18 dakujem za poucenie, viem/tusim preco to preteka a viem kde som to "posral", okolnosti som opisal, tam uz nic nevyriesim. Keby som to robil znova, urobim to ina, aby nebol priestor na "zlu" pracu. Odkopanie je posledna moznost, preto sa pytam na nieco ine, na co si mi neodpovedal. Pytal som sa na vyplnovu hmotu, pastu, nieco podobne, nie na to ze ci to mam alebo nemam odkopat. Takze dakujem, nepomohol si mi.
Odpovedať
@paul2 Lenže ty nevieš, či ti nepomohol. Natav chýbajúce pásy na dosku, prepoj ich s tými, ktoré sú pod tehlami. Keď to nebude mať efekt, potom môžeš napísať, že ti nepomohol.
Odpovedať
@paul2 nepomohol, lebo platí to čo napísal @jan45 čiže, pomoc je zbytočná.
Odpovedať
@mirecmirko81 ano, robi mi to pocas tychto horucav za posledne 2 tyzdne. To ma vobec nenapadlo ze moze ist aj o taky masivny kondenz, tehly nestihli vyschnut, maju nizsiu teplotu, zraza sa na nich aj v nich voda. Je pravda, ze stenu som sa pred injektazou a nanesenim hydroizolacnej omietky snazil poriadne zvlhcit, nastriekal som na nu velmi vela vody, takze maju daleko od toho aby vyschli. Na moj vkus je tam tej vody aj tak vela. Inac foto je asi z januara/februara ked som vrtal tie otvory, tiez som do nich pred injektazou striekal vodu aby sa ta hmota co najviac rozpila v tehlach (kombinacia injetazna hmota a na to hydroizolacna stierka bol celkovo zly napad, ked uz, mal som to robit v opacnom poradi).
Odpovedať
@jan45 Pan Jan, neviem cim som sa Vas dotkol, ze ste napisal tu prvu vetu. Ak som napisal nieco nevhodne, ospravedlnujem sa. Vase odpvede som si vzdy vsimal ako prve, diskutujete a odpovedate vecne, odborne, bez zbytovnych emocii a velakrat som sa z Vasich rad inym ludom nieco naucil. Zial, v tomto pripade som sa pytal na nejaku vyplnovu hmotu, nie na to co som urobil zle pri hydroizolacii, pretoze co je urobene zle uz nezmenim. To ze ma mat pdlaha hydroizolaciu viem, ale podlaha je po cely rok sucha v kazdom rocnom obdobi a za kazdych poveternostnych podmienok (teraz treti rok), po okrajoch pri lepenke, aj v strede. Hydroizolaciu podlahy budem robit pred potermi. To co vidite na fotke je zliata voda zo steny na podlahu, takze hydroizolacia podlahy mi neriesi problem. Ak by pretekala voda popod 3 na seba natavene pasy lepenky, nemohla by sa dostat na mur. V kazdom pripade, dakujem vsetkym za dobre mienene rady.
Odpovedať
Článok sa načítava...
existuje hydroizolacna chemicka malta (svojho casu to mala iba Sika, teraz to uz maju viaceri), je to vlastne elasticka hmota ktora sa schnutim skristalizuje. Ale to sa pouziva ako omietka - musia sa tym omietnut cele steny aby to fungovalo. A to nevravim, ze sa to vacsinou aplikuje proti tlakovej vode na liate betonove steny 🙂 Cize v tvojom pripade by som pouvazoval co je lepsie a dobre precital technicke listy (co v tvojom pripade je dost velky problem kedze ty radu nepotrebujes, lebo vsetko vies najlepsie sam 🙂 )
Odpovedať
@marekjahoda Mozno to tak pri mojej komunikacii posobi, ale pytam sa preto, ze vsetko neviem. Nie som stavbar, rad si necham poradit od skusenejsich, preto som pri stavbe chaty travil na tychto strankach hodiny denne. Ale ak sa pytam na nejaku hmotu a zacne sa riesit to aku mam hydroizolaciu, ze mam tehly na betone a nie jednoliaty betonovy skelet, co som mal ako urobit, ze to mam zle atd, to mi nepomoze. K veci - tvoja odpoved je to, co som sa pytal, nasiel som nejake produkty: Sika® Injection-101 RC, MasterRoc MP 303 a MP 307, nieco ma aj Koster a dalsie firmy. Technickych listov pri vybere hydrofobnej omietky, ktora zvladne tlak vody aj negativnej strany som precital dost. Vsetko to ma dost vysoku viskozitu, pripadne je to v praskovej forme (Koster), asi nic lepsie co by mi vyhovovalo nenajdem. Dakujem 🙂
Odpovedať
@paul2 .... zdravím... ... ak si si istý chybnou aplikáciou HI, tak skús pozrieť Mapei plastimul 2k super. ... mali sme podobný problém a pomohlo... ... držím palce...
Odpovedať
Profilova fotka
@paul2 je to jednoduchý problém, preto ma rozčuľuje toľko textu. Napr, teraz pri teplote 32 je kondenzačný bod pri 17°C(to je len pre ilustráciu nie konkrétne). Znamená to, keďže steny majú 15 že v nich stále kondenzuje voda zo vzduchu a pretože za ňou je izolácia, nemôže pokračovať ale steká dolu. To je voda, čo vidíte. V zime sa tento proces spomalí. Zatekanie od volne stekajúcej vody vyzerá ináč. A neospravedlňujte sa, nemáte prečo. len viera uzdravujem takže niečomu veriť musíte, Váš prípad je jeden z mála, kde neváham s odpoveďou a stojím si za tým, a som rád , že aj iní mali ten názor.
Odpovedať
@heliator vdaka za tip, tato hydroizolacia je urcena na plosne nanasanie z pozitovnej strany, ja potrebujem skor nieco skarove, vyplnove. Z vonku sa uz neviem dostat kedze vsetko je "pod zemou".
Odpovedať
@jan45 na moznost kondenzu ma upozornil az @mirecmirko81, co ma celkom zaujalo ako mozny dovod ze to mam mokre, aj ako vysvetlenie ze to vlhne a steka teraz pocas sucha. Dufam, ze je to ozaj len kondenz, to by bol ten najmensi problem, bola by len otazka casu kedy sa stena vysusi, uvidime ked sa zmeni teplota. V pivnici je teraz stabilnych 20° stale mam otvorenu vetracku, mozno tam zapnem ventilator nech tu stenu ofukuje a vysusa. V kazdom pripade tie diery po vrtani musim aj tak vyplnit.
Odpovedať
@paul2 dookola sa tocis okolo tej injektaze. to si akoze myslis, ze do kazdej dutinky tehly ti bude niekto injektovat nejaku hmotu? asi by si sa mal zobudit (a to ti pisem v dobrom - nie v zlom). Zle si hladal - ty hladas izolacnu hmotu vo forme omietky (na baze cementu a primesi) ktora sa nahodi na tie tehly. A ako tak vidim tak hladas nieco zazracne, extremne bezproblemove a lacne... https://www.asb.sk/stavebnictvo/zakla... tu je to riesene napr. hladaj tento odsek: Kryštalická izolácia – vodotesnosť zabezpečujú kryštály vznikajúce reakciou nanesenej suspenzie s betónom nosnej konštrukcie. Kryštály vypĺňajú póry a dutiny v betóne a eliminujú tým možnosť pohybu vody.
Odpovedať
@marekjahoda Nehladam omietku, tu som uz pouzil keby si si pozornejsie precital co pisem. Ano hladam nieco zazracne, co zdola vypni prvy rad tehal, staci do vysky 5-10cm, na dlzke muru asi 4-5m, viac nemusi, pretoze ak presakuje voda cez zle urobeny spoj vodorovnej a zvislej hydroizolacie, tak jedine tam, vyssie uz urcite nie, inde mi mur nevlhne. Cize nepotrebujem vyplnit kazdy skaru tehly, v celom mure pivnice. Aj preto som pisal ze jedine co ma napada, je studniarska PUR pena, ale ta len vyplna, nekrystalizuje, nema hydrofobne ucinky, preto som sa pytal na fore ci niekto o niecom nevie. Ale verim, ze hlavny problem je v kondenze, nie v presaku v dosledku zlej HI.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?