Dozateplenie sokla

Zdravím, tretí rok bývame v dome, postavenom na kľúč. Problém je plesnenie obvodových stien, ak sú priložené nábytkom - kondenzuje tam voda. Jednou z domnienok je slabé zateplenie sokla. Vodorovná izolácia tam je natavená IPA, stena sa javí inak ako suchá. Aktuálne je tam 5cm styrodur , ktorý ale nie je až v nezamrzajúcej hlbke, ale iba asi 20 cm pod terénom. Dom je zateplený 15 cm EPS. Dom zatial nie je obkopaný. Je tam len nopovka a prihrnutá hlina. Uvažujem o dozateplení sokla - ďalších 5cm styroduru. Otázka je, či musím dať dole marmolit, ktorý tam je, alebo lepiť naň a následne opäť marmolit? Ďakujem
Odpovedať
1
2
@stanno Málo informácií na dobrú radu plesnenie obvodových stien - celá stena, alebo len pri podlahe skladba múrov skladba sokla problém len v zime, alebo i v lete teplota v dome v zime, vlhkosť v dome marmolit pokiaľ ostane môže byť príčinou vlhnutia medzi jednotlivými vrstvami a dodatočné zateplenie stratí svoji funkciu
Odpovedať
Profilova fotka
Zvacsa to robi preto ze zateplenia sokla je az cez mury tym padom vznika tepelny most a nasledny kondenz pre plesne. Zateplenie by mohlo pomoct ale ako je spominane treba viac info. Skus to pomerat s vodovahou cez otvorene okno ci vyska od podlahy po vahu je mensia alebo rovna vyske od vahy po zateplenie muriva
Odpovedať
@wolodymyr ahoj. Meral som. Z vonku je zateplenie vyska po okno 107.5cm. Zvnutra po podlahu som nameral 93cm. Skladba od zakl. Dosky po nameranu podlahu je: 1. Zaklad. doska 2. Ipa 3. Strodur 5 cm 4. Podlozka pod plavackou 0,5cm 5. Plavajuca podlaha 0,8 cm. Zda sa, ze cast zakl. dosky je prekryta zateplenim hr. 15cm a cast soklovym styrodurom hr. 5cm. Co z toho vyplyva?
Odpovedať
@vrajoz plesnie pri podlahe, nad listou od plavajucej zatial do vysky asi 10 cm. Plesnie vzdy za nabytkom - za postelov, gaucom, ak su pri obvodovom mure. Skladba mura: 30cm Termalica (Ytong) + 15cm polystyren. Skladba sokla: 5cm Styrodur do hlbky asi 20cm pod terenom. Problem sa mi paradoxne vyhroti v lete po serii horuceho ale vlhkeho pocasie. Vlhkost v dome je okolo 50%, pri dazdivom a vlhkom pocasi velmi rychlo stupa k 70%. Teplota v dome okolo 22-23 st. Dakujem za posudenie
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno mne z toho vychadza nedostatocna hrubka izolacie v podlahe ... skratka je tam tepelny most. Dodatocne zateplenie soklu by mohlo pomoct.
Odpovedať
Profilova fotka
@wolodymyr Myslíš že zateplenie pomôže aj v lete, mne sa to moc nezdá.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko este to moze by zla hydtizolacia a taha vlhkost zo zakladov. Uz som v koncoch ;-)
Odpovedať
@wolodymyr urcite nie. Stena je na dotyk uplne sucha. Ziadne mokre mapy.
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno A deje sa to od naťahovania alebo to začalo teraz, ešte by to možno chcelo zmerať vlhkosť muriva nie len vzduchu.
Odpovedať
@martosko myslim ze od nastahovania. Zacalo to vlastne hned prve leto ...
Odpovedať
@stanno Pravdepodobné príčina problému je nedostatočné zateplenie sokla a najmä vysoká vlhkosť prostredia (pozri tabuľku) za nábytkom nie je dostatočné prúdenie vzduchu. Prvá pomoc je zníženie vlhkosti v dome, nábytok ďalej od steny (presun na iné miesto). 5 cm xps v kombinácii s vlhkou stenou je tepelným mostom a nezáleží na tom či je leto alebo zima.
Odpovedať
@vrajoz čo je príčinou tej veľkej vlhkosti v dome? Dom bol postavený rýchlo (5 mesiacov), ale bývame už tretí rok. V zime sa kúri každý deň v piecke, máme rekuperáciu, prádlo sušíme v sušičke, pravidelne a veľa vetráme. Čo sa týka dozateplenia sokla, postup je aký? Dole marmolit, nalepiť ďalších 5cm a naspäť marmolit? Pomôže to? Ďakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
@stanno klasicka a typicka KRAVINA novodobych "majstrov" pri zateplovani sokla. Je..nut styrodut bud len na sokel nad terenom alebo len par cam pod ako je vas pripad.. Ved poda mrzne do 80, 100, 120cm od oblasti toto treba mat zaizolovane inak tam je tepelny most ako svina. Pri podlahe je stena z toho dovodu chladna (ovela chladnejsia ako stena pri strope a v tom mieste teply vzduch v miestosti kondenzuje..) Ja mam sokel zaizolovany s 10 cm xps 1 m pod terenom.. Urcite obkopat a dolepit.. ak nieje porusena vodorovna hydro. izolocia pod murivom ze si stena netaha vodu zo zakladov.. ja som z toho dovodu daval pre isotu 2 vrsty lepenky pod murivo kde je vyssia hmotnost ako na inych miestach na betonovej doske
Odpovedať
@pby vdaka, toto som potreboval počuť.. pustím sa do toho. ešte jedna vec. Ešte nemám urobené pred vchodom schodíky. Ak budem obkopávať dom, mám najprv urobiť schody a podom okolo toho? alebo ako sa to rieši?
Odpovedať
@pby ešte jedna otázka. Zateplenie je založené na hlinikovej zakladacej lište.. vraj to môže tiež spôsobovať tepelný most.. čo s tým? nechcem narúšať fasádu. Dá sa tomu nejako pomôcť? Napr. nalepiť zospodu na tú zakladaciu lištu napr. 2cm XPS?
Odpovedať
@stanno toto som riesil s projektantom.. urcite (mi povedal) ze komplet po obvode XPS - neprerusene a schody az na to, a tak som to videl robit aj na inych RD inak by schody sluzili ako tepleny most (beton o beton - nezaizolovany, lebo aj keby si sokel oblepil a oblepil po krajoch aj schody stale budu mrznut z vrchu..) Ja nejdem robit schody ale drevenu terasu aj pred vstup aj pred fran. okno do zadu, ale postup izolacie sokla je rovnaky.. a este tip: lepidlo na XPS by nemalo ist pod teren lebo taha vlhkost a taha na lepidlo az nad terenom potom vlhe obklad opada a tak podobne, ja napriek tomu mam lepidlo az po spodok XPS ako ochranu pred roznou havedou co sa ma v plane zavrtat do XPS a zit v nom (proste ostierkovane s lepidom cele, ale na urovni ako ti zacina pohladova cast sokla sa potom robi rez cez lepidlo s napr flexou a diamat kotuc - tym rezom, prerusis tu vlhkost a aj som tu sparu este vytmelil tmelom na baze MS polymer, ktory chyta na vsetko konkretne Fix All Suodal - ako to bol moj rozmal standardne sa sokel olepi zasype a stierkuje sa len nadzeman cast
Odpovedať
@pby vďaka za tip.. ešte otázka. Musím dávať dole marmolit z aktuálneho zateplenia sokla?? Ak použijem PUR lepidlo, nestačí dodatočné zateplenie prilepiť na ten marmolit? Popravde, ani neviem, ako ho dať dole. Moja otázka, čo sa týka schodov sa skôr týkala toho, že keď to budem mať obkopané, tak rovno dám na sokel nopovku a kameň, nebudem prihrňať zeminou.. toto by už ale malo ísť okolo schodov aj okolo terasy, nie? Takže musím najprv spraviť schody a základ na terasu (?)
Odpovedať
@stanno ja by som ho dole nedalval a len by som to tam prilepil a na vrchu mozno kotvil. Predsa len ten styrodur sa nema velmi kam posunut, kedze ho na mkeste drzi prihrnuta zem.
Odpovedať
@stanno nemusi ist dole.. ja osobne keby som to robil dolepim 5cm dole pod aktualny a na ten - po celej poloche hodim este aspon 2 cm s ktorym poprekryvam spoje a zvysim ucinost toho 5cm xpska ale nieje to nutne ta 2ka xps
Odpovedať
@pby vďaka, takto to urobím s tým rozdielom, že dám 5ku aj hore.. aby bola izolácia 10cm, keď už to robím
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno Potom daj vedieť či to pomohlo, podľa mňa to v lete neurobý nič v zime by to mohlo pomôcť. Ako máte navrhnutú a urobenú tú rekuperáciu ste asi jediný ľudia čo viem že majú plesne aj keď majú rekuperáciu, piužívate ju správne.
Odpovedať
@martosko rekuperácia beží nonstop. V lete som ju asi mal blbo nastavenú tak, že išla na 65% v noci a len na 27% cez deň, aby neohrievala vzduch v dome, ale chladila v noci. Avšak v noci je vlhky vzduch a to asi zvlhčovalo klimu v dome. Druhá vec je, že rekuperácia je Sentinel Kinetic, teda najlacnejšia a nevie regulovať vlhkosť. Keď je vonku vlhko, tak tento vlhký vzduch ťahá dovnútra... Inak si to neviem vysvetliť...
Odpovedať
@martosko ako by sa mala správne poiužívať rekuperácia?
Odpovedať
Profilova fotka
@stanno Vieš čo ešte si vyskúšaj požičať odvlhčovač a nechaj ho nejaký čas bežať, koľko vody nazbiera za aký čas. Plesne sú aj v kúpelni alebo WC, tam kde sú sú do výšky metra alebo aj vyššie. A je to na všetkých obvodových stenách, na priečkach vôbec ? Rekuperácia tažko povedať ako to máš urobené, najlepšie by si urobil keby sisi zavolal niekoho kto sa do toho vyzná aby sa na to prišiel pozrieť.
Odpovedať
@martosko plesne nie sú v kúpeľni, ani na WC.. najviac sú na severnej a východnej strane.. sú do malej výšky zatiaľ, asi 10cm ale to len vďaka tomu, že som si to všimol a odsunul nábytok od steny.. Čo sa týka priečok, tak v jednej izbe je rohový gauč, jeden roh je na východnej stene a druhý na vnútornej priečke. Pleseň sa ťahá aj asi do dlžky 15 cm po vnútornej priečke. Za veľkou skriňou v spálni, ktorá je na priečke je ale všetko v poriadku. Vlhkosť v dome sa väčšinou drží okolo 50%, ale keď je vonku vlhko okamžite letí k 70 a viac percent (včerajšia búrka 73%). V zime je vlhkosť pod 50%. Som z toho jeleň
Odpovedať
@stanno Nevedel som, kde máš plesne, ale typoval som severnú a východnú stranu. Dovod je hlavne ten, že na týchto miestach je obrovská tepelná zotrvačnosť materiálu (betón). Naakumulovaná zima sa v ňom drží veľmi dlho a ešte keď to z vonkajšej strany kryje xps tak je to chladnička. Takže tu by som začal dodatočným zateplením do hĺbky aspoň 80 cm. Teraz je už neskoro, ale v apríli, keď je vonku sychravo je tam určite rosný bod ako vyšitý, škoda, že si nemeral teplotu na dotknutých miestach.
Odpovedať
@stanno Ešte k marmolitu. Asi nikto nevie ako sa to bude správať, keď sa tam ponechá. 5 cm xps nie je majetok. Ja by som zhodil celý xps i s marmolitom a dal nové zateplenie - pre istotu.
Odpovedať
@vrajoz dozateplenie do hlbky 80 cm styrodurom 10cm by teda malo pomôcť? Čo by mal akože spôsobiť ten marmolit tam? bude vlastne úplne zo všetkých strán prekrytý XPSkom.
Odpovedať
@vrajoz ak by sa ten marmolit nejako napenetroval? prípadne plánoval som ho aj tak lepit PUR lepidlom a prípadne zakotvit tak ako zateplenie.
Odpovedať
no..pozerám fotky zo stavby a vidím, že v prednej časti domu (východnej) mám nad základom iba jeden rad DTčiek. Ako tam dám ten styrodur do hlbky 80cm??? Ako sa to realizuje?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?