Postup zateplenia sokla na starom dome

V rámci rekonštrukcie ideme zateplovať RD. Dom je asi z 1/3 podpivničený (stavba zo 70-tych rokov), dom je v rovine, čiže žiadna prívalová voda nehrozí. výška sokla nad terajším chodníkom je cca 30cm, akurát v zadnej časti domu, kde sú pivničné okná je cca 60cm. Podlaha v pivnici nebola nikdy vlhká, steny v pivnici tiež nevykazovali za celé roky nejaké veľké známky toho, že by boli vlhké - na bielej stene to ťažko vidieť, miestami trocha opadávala omietka. Po výmene okien za plastové, ktoré boli cez zimu zavreté, bolo vidieť kondenzáciu vody na niektorých miestach. Poučenie - treba vetrať aj cez zimu. Začal som odkopávať základy, cca takých 15cm pod úrovňou terajšieho chodníka je základ rovný, akurát o cca 3cm tenší ako omietka sokla nad úrovňou terénu. Potom nižšie už rovný základ nie je. Chcem si overiť, či môžeme spraviť nasledovný postup: Tých cca 15cm pod úrovňou chodníka dorovnať a následne od toho miesta sa zateplí sokel. A zároveň odkopať základy čo najhlbšie hlavne v mieste pivnice a zahádzať ich štrkom, aby voda rýchlejšie stekala. Ale neviem, či to má význam, nakoľko určite sa neodkopú dva metra do hĺbky ako má pivnica, ale možno len meter, tým pádom by sa prípadná dažďová voda, tak či tak dostala k stenám aj keď nižšie. Prípadne do toho štrku dať ešte drenážnu rúru a zviesť ju do kanalizácie.
Odpovedať
toto zaujíma aj mna
Odpovedať
nikto nič? asi som to napísal zbytočne komplikovane :-) @jan45
Odpovedať
Profilova fotka
@johnny14 "odkopať základy čo najhlbšie hlavne v mieste pivnice a zahádzať ich štrkom, aby voda rýchlejšie stekala. " Narušením jestvujúceho stavu môžete situáciu len zhoršiť. Zateplenie áno, ale nič viac .
Odpovedať
@jan45 keď už by sme to neodkopali, má predpokladám význam, aby bol okolo domu spravený okapkový chodník - resp. teda zámková dlažba, ktorá bude mierne vyspádovaná od domu?
Odpovedať
Profilova fotka
@johnny14 áno, dažďová voda nešpliecha na stenu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?