Odvetranie pivnice, alebo zateplenie stropu

Postavili sme podpivnicenu terasu pri dome Pivnica ma rozmer 1.6m x 8m. V jednej polovici pivnice su dvere s oknom a v druhej polovici je len jeden vetrak pri strope o priemere 125mm. Problem je ten ze v tej casti s vetrakom sa zraza vlhkost na strope a je vlhky strop. Poradte ako poriesit aby sa mi tam nezrazala vlhkost na strope. Zateplit strop od spodu (zvrchu sa mi neda, nepisti ma vyska podlahy) alebo poriesit vetranie. Problem je asi ten ze mam vetrak a okno asi v rovnakej vyske a mal by byt vetrak aj pri podlahe ale podlaha je v podstate uz pod urovnou pozemku. Alebo ten vetrak nestiha... Vlhnutie stropu sa prejavuje len pri nizsich teplotach. Vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@simuth do pivnice je vstup na tom treba urobiť otvor nad zemou a na dverách do druhej niestnosti tiež dolu. Priestory sú ešte vlhké od výstavby, časom sa to vyvetrá.
Odpovedať
@jan45 Bole sa mi neda urobit otvor, je to pod urovnou terenu a vedla dveri je uz schodisko. Jedine do dveri by som vyvrtal vetracie otvory.... Ale vlhne strop len tam kde je len ten vetrak, nie kde su dvere.
Odpovedať
Poradte ako vyriesit vetranie...
Odpovedať
@simuth Dvere do pivnice sú zvonku, alebo z dnuká z domu?
Odpovedať
@viktor811 Su zvonku, vchadza sa tam zo zahrady.
Odpovedať
Nikto nic? Ziadne rady?
Odpovedať
@simuth Prečo tam je taká vysoká vlhkosť, čo je príčina, čo sa tam skladuje. Mám za to, že vzduch v pivnici je ohrievaný od steny domu, zvýši sa v ňom obsah vody, ktorá sa potom vyzráža na najchladnejšom mieste. Dúfam, že nie je tam stratené debnenie z plechu. Možnože riešením by bolo zabudovanie ventilátora do toho prieduchu, alebo zapchatie prieduchu sklenou vatou, aby sa to tam neochladzovalo, alebo utepliť vonkajšiu stenu domu, aby sa vzduch od nej neohrieval, alebo zabezpečiť ohrievanie vzduchu nad rosný bod. Treba vyskúšať, ale to je len na prípadnú diskusiu, v podstate ja nemám s tým skúsenosť.
Odpovedať
Aco to zateplenie stropu zo strany pivnice-svnutra. Pomohlo my to? Nebude sa to orosovat medzi betonom a EPS?
Odpovedať
Stavbari, ziadne rady??? :-(
Odpovedať
Na opačnú stranu ako máš vetrák treba dať plastovú rúru priemeru 60 mm, ktorá pôjde z vonku a ukončiť ju asi 100 mm nad podlahou. Ja to mám tak spravené v pivnici vo svahu už rok a funguje to.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
ahojte, hľadám radu, máme čiastočne podpivničený dom, pivnica je rozčlenená na 5 miestností. steny pivnice tak pri väčších dažďoch nasávajú okolitú vlhkosť z pôdy a teda máme dosť vlhkú pivnicu- myslíte že by pomohlo odizolovanie stien v pivnici zvnútra? problém je ten že iba 3 zo 4 "obvodových" stien pivnice by sme vedeli odizolovať aj zvonku, jedna je problematická keďže je súčasťou vnútorných základov domu. Veľmi by mi pomohlo ako to efektívne vyriešiť. Druhým problémom je, že pivnica má riešené vetranie prostredníctvom otáčavo výklopných okienok osadených na štýl anglického dvora (zrejme slúžili aj na zosypávanie zemiakov po zbere). Keďže zvonku to je dobrý lapač všetkého prachu, pokosenej trávy a iného podobného bordelu, chceli by sme tieto zrušiť zamurovaním. Riešime však, ako čo najefektívnejšie a s čo najnižšími nákladmi zabezpečiť vetranie v pivnici ak kvôli ničomu inému tak minimálne kvôli týmto problémom s vlhkosťou. Myslíte že by stačilo spraviť 2 vzduchovody (prívod+odvod) v rozličných miestach pivnice s tým, že jeden by v pivnici ústil 10 cm nad zemou (prívod)?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?