Zateplenie sokla po prvú radu tehál

Ahojte, chcel by som vás poprosiť o radu akým sposobom zatepliť sokel až po prvý rad tehál. Čítal som príspevok kde sa píše, že soklovú izoláciu treba potiahnúť až po vrch prvého radu muriva nad základovou doskou. Ja som ale rozmýšlal, že by nebolo zlé už pri betónovaní platne spraviť šalung z tohoto XPS-ka. Tým by som ušetril samozrejme na debnení..Ale pokiaľ požadujeme dať túto izoláciu ešte vyššie až po tú prvú radu, možem potom toto XPS-sko nadlepiť alebo toto mi nie je jasné ako to urobiť. Alebo nerobiť zatiaľ izoláciu sokla, spraviť normálne platňu, a až keď sa spraví prvý rad tehál, tak až potom obkopať základy a následne ho vložiť aby bol vkuse až po tú prvú radu tehál? Ďakujem a prajem všetko dobré.
Odpovedať
@petersmd XPS asi 40 cm nad budúci terén.
Odpovedať
@blacksr a 30 nad teren nestaci?
Odpovedať
@cvoky8 ale hej
Odpovedať
@blacksr ja po vasej rade idem.na tie tabule 600*1200 a to na vysku teda 300nad teren a 900 do zeme ;)
Odpovedať
No dobre, ale skor ma zaujima že keby som ho chcel ako šalovanie na platnu, tak potom tú časť nad terén dolepiť? Či ako?
Odpovedať
@cvoky8 90 cm do zeme je zbytočné v podlahe máte dosť EPS, nie? 20 cm či koľko?
Odpovedať
@petersmd Vím přesně co myslíš. Taky to řeším. zašaluju XPS nebo perimetrem desku a jsem 5 cm nad zemí a 55 pod zemí. A jak dolepit těch 25 cm nebo více. Takže asi bude třeba řezat desky na půl a lepit.
Odpovedať
@blacksr ano.presne.20tka (2x po 10 napriec)
Odpovedať
@r4d3k74 Áno, buď asi nadliepať, alebo to nakoniec celé odkopať až po základ a tak vložiť nejaké to XPS-ko v kuse. Len neviem, keď sa nadlepí či nemože prenikať dáka vlhkosť, preto sa tu na fóre chcem poradiť s niekym kto toto už riešil a ako to nakoniec vyriešil.
Odpovedať
@petersmd Záleží, ako vysoko bude povrch platne nad terénom. Ak je vyššie, tak by sa možno dalo začať priamo s izoláciou EPS F. Ak ako @r4d3k74 a @ferre1 , tak potom dať pol tabule XPS / EPS 200 S / Perimeter / soklovej dosky. http://www.modrastrecha.sk/blog/ferre... + http://www.modrastrecha.sk/blog/ferre...
Odpovedať
@blacksr Povrch platne vychádza zarovno s terénom s tým že na ňu pojde 20cm izoácie do podlahy a na to poter. Čiže vo finále bude +20cm nad terénom podlaha. Tak ako?
Odpovedať
@petersmd @blacksr Ještě přemýšlím nad tím, že bych zašaloval třeba perimetrem 15 cm do té hloubky 55 cm pod zem a 5 cm nad zem, nad to bych potom na ytong dolepil tu půl desku 30 cm vysokou a 15 cm tlustou a to bych překryl deskou perimetru 10 cm, ta by tedy překryla ten spoj u země a byla by pod zem 25 cm. Dům by neměl sokl a nebyl by spoj perimetru nebo XPS z venkovní strany blízko terénu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petersmd pozrite tie albumy, rovnaký "prípad", snáď sa aj @ferre1 zapojí
Odpovedať
Ked sa saluje XPSkom, ako sa dava hydroizolacia? Ta sa dava potom na to XPSko?? Tak nejak si to neviem predstavit, ze ako sa dava asfaltovy nater a na to sa natavuje lepenka, ked to na co s to ma dat je uz pod XPS salungom a na to XPSko si to neviem predstavit.... Niekto nejaky priklad ako to robil??
Odpovedať
@blacksr a 20 by nestačilo? a prečo 40, alebo 30? či len strieľaš? @petersmd šalovanie treba určite spraviť z XPS a ideálne do výšky bet. platne tam by to malo byť ukončené hydroizoláciou, ktorú musíš ešte vytiahnúť nad terén aspoň 15cm. Ak ju dáš medzi tep. izoláciu a murivo musíš aspoň 15cm pokračovať nenasiakavým izolantom, ak ju nejako zatiahneš až cez izolant a obložíš soklom (napr. z obkladu) môžeš pokračovať fasádnym EPS. Je veľa spôsobov ako vyriešiť tento detail. Nájdeš tam aj veľa "starodávnych " riešení takže dobre zvažuj https://www.google.sk/search?q=detail...
Odpovedať
@slavoslav je tam vela roznych rieseni z ktorych minimalne dve su dost nestastne... Ktore z nich je podla teba najlepsie a preco? Mne neide do hlavy to, ako dostat tu hydroizolaciu medzi XPS a zakladovu dosku a murivo pod nou...
Odpovedať
@ivantausk nahraj tu rez zakladom ako mas osadenu stavbu na terene a ako su uvazovane izolacie aby si nedostal radu ktora na tvoju stavbu nebude vhodna. Hydroizolaciou oddelujes hornu stavbu od vlhkosti, prechadza nad bet.doskou popod tehly a na okraji stavby by sa mala zahnut dohora ak je blizko UT, alebo pod nou . Spodnej stavbe (zaklady) vlhkost nevadi ak ju ochranis pred mrazom, v tvojom pripade XPS. Z tvojej poslednej vety neviem ci v tom mas jasno. Napr. Tu je jedno klasicke vhodne riesenie hydroizolacie (ostatne vrstvy v nom neriesim) https://www.google.sk/imgres?imgurl=h...
Odpovedať
@ivantausk http://www.pasivnidomy.cz/detaily/obv... takhle to nějak budu mít já, jen budu mít asi různé šířky XPS, čím hlouběji, tím méně, nějak jako na obrázku
Odpovedať

Odpovedať
@r4d3k74 rozumiem tomuto nakresu tak, ze XPS uz nebudes nijak izolovat od vlhkosti. Ja tam dam minimalne nopku, kedze ten XPS je sice odolny, ale nie nekonecne... Podla mna nevydrzi v dobrej konzistencii viac ako 10 rokov. Zaizolovanu mas len oblast nad zakladovou doskou, co je hadam dostatocne...? Mimochodom, pod prvym pasom tehal/tvarnic mas co? Je to nejake penove sklo, alebo nieco podobne? Myslim to, co mas v "rohu" hydroizolacie.
Odpovedať
@ivantausk Ten obrázek jsem si pouze vypůjčil, tady trochu diskuze k tomu http://forum.tzb-info.cz/128220-izola...
Odpovedať
@ivantausk Ahoj. Ten detail je naprosto bez chyby a nopová fólie tam bude na nic. Navíc to není hydroizolace. Fyzikální vlastnosti XPS jsou neměnné. Nicméně, pro nevěřící Tomáše je na trhu spousta materiálů a komponentů, které si mohou do svých baráků za své prachy zabudovat. To je pouze jejich věc. Ale jsou to vyhozené prachy. To je kolikrát horší, jak ty prachy prolít hrdlem. Z toho Tě bolí hlava akorát druhý den. :-D
Odpovedať
@praoteccech fyzikalne vlastnosti XPS su nemenne ;)... No to urcite :D... Vsetko sa meni a o to viac organicke zluceniny a nehovoriac o takych, co su z makromolekul... No nic, neidem ti rusit iluzie, ved to ma nekonecnu zivotnost ;) to tu bude aj ked sa tehla ci porobeton uz davno rozpadnu ;)
Odpovedať
@petersmd Uvidíš ako ti to dovolí terén. Nám všetko padlo späť do jamy tak robiť nejaké debnenie z XPS nemalo význam . Urobím to neskôr a nič s tým nepokazím . Hlba základov bola 120cm a betónom som to zalial iba do polovičky a potom DT. Prvý rad muriva by som použil radšej Ytong ako tehlu ,aj toto by si našiel ako lepšie riešenie päty muriva.
Odpovedať
Profilova fotka
@ivantausk pokial ten XPS nevystavis UV ziareniu, alebo rozpustadlam, tak sa nad nim budu divit este aj archeologovia :). To je (jeden) dovod, preco ho neznasaju ekologovia...
Odpovedať
Takže takto by to malo vyzerať u mňa. Tak mi prosím poraďte, či spraviť šalung z XPS-ka po výšku platne a potom zahnúť hydroizoláciu smerom hore a na to dolepiť XPS-ko? Alebo ako?
Odpovedať
Hlavne by ma zaujímala informácia o mieste kde končí XPS, čiže zarovno s platňou a následne či možem na to nalepiť ďalší kus XPS na výšku, keď bude platňa zaliata. Či to možem nadlepiť a nič tým nepokazím. Ideálne by to bolo mať v kuse to XPS-ko, ale v mojom prípade sa to nedá, preto ma zaujíma či to možem nadlepiť potom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 6 rokoch
@petersmd nerob šalung z xps. zašaluj doskami.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?