Aká by mala byť šírka základov?

Ahojte, chceli by sme vas poprosit o radu! Momentalne riesime zaklady nasho domu, v projekte mame naprojektovane 60 cm siroke a 130 cm hlboke zaklady, ale nasi stavbari nam tvrdia, ze je to zbytocne a odporucaju 40 cm siroke a 90 cm hlboke so zeleznymi prekladmi a s navysenim nad cestu 30 cm. Co si o tom myslite?
Odpovedať
1
2
Ahoj, my sme teraz robili základy, bungalov 13x9, šírka 60cm, hĺbka 100cm. Z hĺbky sme mohli ubrať, ale šírku by som nemenila. Predsa sú to len základy. Tak veľa šťastia :-)
Odpovedať
my dom 13x10, širka 60, hlbka 90 @macka10
Odpovedať
Profilova fotka
obsahuje vás projekt aj hydrogeologický prieskum ? kde sa Vás dom nachádza ? ak staviate v oblastiach s nízkou vonkajsou teplotou tak moze byt nezamrzna hlbka aj 1,3m pod upravenym terenom tu je nieco o zakladoch : http://stavebnictvo.sk/profiles/blogs...
Odpovedať
Profilova fotka
@macka10 no ak budete na zaklad davat hacko 40cm tak by som pod 50cm nesla my mame 50cm a teraz by som urobila siroke aj na 60cm hlboke mame v papieroch 1,20m mame spad bude sa obsypavat tak sme kopali 1m-90cm a nosne na 70cm unas sa nezhodli murary zo stavebnym dozorom dozor chcel plytky vykop a murary poriadny zaklad :-p
Odpovedať
Profilova fotka
škoda, že dopytujúci sa bojí uviesť aspoň okres, takto sa nedá odpovedať. Ale šírka 60 cm je zbytočná, ani v neúnosnej zemine nie je využitá. Robí sa to tak, že výkop 60cm sa zaleje 15cm betónom a na ten sa muruje 40cm.
Odpovedať
my staviame 10,7x16,5, šírka 60cm, hĺbka 80cm, DT 40cm
Odpovedať
Vsetkym velmi pekne dakujeme za rady. @jan45 - budeme stavat na Ciernej Vode, okres Senec, oblast je typicka ilovitou nepriepustnou podou a vysokou spodnou vodou. Co radite? Dakujeme
Odpovedať
Profilova fotka
my sme nedavno dokoncili zaklady,a drzali sme sa projektu okrem teda ze sme tam pridali dost zeleza a tvarnice sme davali 3rady mame tiez ilovitu podu.a hlbku sme davali myslim 130m
Odpovedať
podľa mňa je na toto mať dobrý stavebný dozor . my keď sme niečo nevedeli prišiel a poradil pretože sa vyzná murári si vela robot zlahčujú to je aspon moja mienka
Odpovedať
Na zaklady je potrebne prizvat geologa - geotechnika + statika, aby posúdili unostnost zeminy a hlbku zalozenia. Urcite je dolezite dodrzat sirku zakladov v zmysle projektu. ( Roznasaci uhol). Bezne sa pouziva sirka zakladu = hrubka steny + na kazdu stranu rozsirenie minimálne 15 cm. Hlbka zavisi od lokality umiestnenia stavby. Urcite by som dal minimálne 80 cm pod úroveň terénu - do nezámrznej hĺbky. Ak niekto šetrí na základoch, tak nech radšej ani nestavia, lebo sa mu to moze po case vypomstit. Urcite nie 15 cm betonu do vykopu a na to murovat, ale zaklad minimalne po uroven terenu zaliat betonom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Profilova fotka
@kusnirova chcem ta poprosit na cenu kolko ta stali taketo zaklady, pretoze ja mam presne taky isty rozmer bungalovu v plane (13x9) , dakujem velmi pekne,
Odpovedať
Netreba si mylit dno zakladovej skary a vysku zakladoveho pasu.Dno zakladovej skary musi byt v nezamrzajucej hlbke (spodok vykovanych zakladov) a vyska zakladoveho pasu sa vypocitava,nema zmysel vylievat pasy vysoke 1 meter na sirku 60 cm,ked si predstavite kolko ten beton vazi tak je niekedy na skodu,zbytocne zatazuje zakladovu skaru.Tych slavnych 15 cm rozsirenie na jednu aj druhu stranu je oblubene u katalogov,kde projektant nevie o lokalite zhola nic tak nakresli zaklady 60 alebo viac cm siroke a 1 m vysoke a mozno pritom by stacili 40 alebo 50 cm siroke a 50 alebo 60 cm vyskoke a aby sa dostal nad uroven terenu tak pokracovat DT alebo salungom na sirku buduceho muriva a dovolim si tvrdit,ze taketo zaklady su kvalitnejsie ako predimenzovane,ale to je vsetko vec vypoctu priamo na mieste.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Profilova fotka
@jan45 ak planujem pouzit 50 tku tehlu mozu byt 60 tky zakladove pasy ? ci sirsie?
Odpovedať
Profilova fotka
@m1stano ako píše ziakvl, možno aj užšie, podľa podmienok. ale širšie určite nie.
Odpovedať
@jan45 preco sirsie nie?
Odpovedať
Roznasaci uhol v dnešnom stavebníctve už nefunguje?
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 a neplati to ,ze pri sirsom zaklade je mensia sanca na sadanie ?? vsak na ten prisnsim funguju napr.sneznice... aby si sa nezabaral do snehu ... tak preto som si myslel skor .ze ekd dam sirsii zaklad a do zeme 1.2m tak sadanie by nemalo byt az take ( teraz hovorim o pristavbe )
Odpovedať
@m1stano odstranujem stare zaklady, sice mensie ako na dome, ale je to podobne a ked je uzky a hlboko tak skoro kazdy je sadnuty a ten ktory je sirsi tak ten neni ani jeden sadnuty.vaha sa rozlozi na vacsiu plochu a preto nesadne.pri uzkom zaklade je vacsia vaha na mensiu plochu. Ja mam zaklad na jednej strane domu siroky 1m, tak dufam, ze to neni na skodu.
Odpovedať
Profilova fotka
@m1stano so širšími základmi aj priťažíte, sadanie prístavby bude vždy iné. @originalx pretože prízemný dom nezaťaží základy
Odpovedať
@jan45 myslim, ze v zime ked je vela mokreho snehu na streche bude aj prizemny dom dostatocne zatazeny.
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx 200 m2 strecha, 50 cm snehu, cca 10 ton, bežný dom má hmotnosť okolo 500 ton
Odpovedať
@jan45 tak ked ma okolo 500 ton, tak je lepsie dat sirsie zaklady ako uzsie, ci nie? Mne chcela jedna eko firma robit zaklady siroke 30cm a stavat mury siroke 25cm, tak som ich poslal niekam.
Odpovedať
@originalx a čo sa ti na tom nepáčilo?
Odpovedať
este stale vsetci stavaju na zakladovych pasoch? co tak konecne prejst na nieco rozumnejsie - zakladovu dosku, ktora ma daleko lepsie vlastnosti. dom stoji na celej doske = vaha domu sa rozklada na celu dosku a znizuje bodovy tlak s ohladom na nizsi bodovy tlak, je mensia pravdepodobnost sadania stavby. a ak nahodou sadne, tak nesadne len jedna strana, ale komplet cela doska, tym padom nepopraskaju steny. navyse ako bonus dokazete odizolovat dom zalozeny na zakladovej doske tak, aby sa netvorili tepelne mosty a nebudete potrebovat tolko polystyrenu davat medzi zaklady a poter. v idealnom pripade budete vediet kompletne upustit od EPS a poteru a este usetrite.
Odpovedať
Profilova fotka
@bozsky_kaja Whau
Odpovedať
@bozsky_kaja áno ešte stále všetci stavajú na základových pásoch, a to z jednoho prostého dôvodu. Každý projektant sa v kapitole základy ako prvé učí základové pásy, a základová doska je už kapitola pre statika. Ja osobne si myslím, že použitie základovej dosky nieje samospasitelné. Ďalej u základov nieje bodový tlak, ale obvodový tlak na zeminu, u základovej dosky sa môžeme baviť o plošnom tlak zeminy na takúto desku. Btw. Základová doska je finančne náročnejšia ako základové pásy. @macka10 no ak máte vysokú spodnú vodu, bol vám robený hydrogeologický posudok? v akej výške je hladina podzemnej vody?? Základ podobných rozmerov nieje moc predimenzovaný ak sa bavíme o Íloch, sú to totiž veľmi stlačitelné a málo únosné zeminy. V prípade ílov v lokalite so zvýšenou spodnou vodou sa jedná o trochu zložitejšie podmienky, ale všetko sa dá, ak je dobrý projektant (statik)
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx no, odborníkom radiť nemôžem
Odpovedať
Profilova fotka
@vodnik1852 asi myslíte spraše
Odpovedať
@jan45 ja neziadam o radu.
Odpovedať
@jan45 nemyslím spraše aj keď spraše sú tiež veľmi stlačitelné a málo únosné zeminy. Ale s tým rozdielom, že spraše sú nesúdržné zeminy a íl je zemina súdržná.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?