Znecistena voda (piesok) vs automaticka zavlaha

Hojte, riesil tu niekto zavlahu zo zbernej nadoby/studne, kde bolo znecistenie vody podstatne vyssie ako je bezne znecistenie? Moj problem je taky, ze sa mi filter zanesie do 5 min polievania a tym padom sa zavlaha vypne. Potreboval by som nejake odskusane riesenie na preplach toho filtra a to najlepsie pocas prevadzky a uz precistenou vodou. Riesil niekto? Nejaka firma? Oblast Nitra.
Odpovedať
1
2
Treba studňu čerpať a tym sa aj odpieskuje.
Odpovedať
@ivantausk pozri si filter s automatickým preplachom.
Odpovedať
@andrejito_zemanito dakujem za radu 😉 A ked nie? Ja hladam alternativu na tuto moznost.
Odpovedať
@petobike jo, videl som rozne filtre s auto preplachom. Zostava cca 1200E. Ide ni skor o to, ze s cim konkretne ma kto ake skusenosti. Lebo je rozdiel mat znecistenie 100g spiny / 1m3 vody a 5000g spiny / 1m3 vody. Ja hladam na tu moznost, kde je tej spiny realne vela.
Odpovedať
Treba hlavne z tej studne prečerpávať tú vodu kým nepojde čistá voda. Následne ventil na vodu neotvoriť naplno, ale len tak, aby to závlahe stačilo na plný výkon polievania. Mne pomohla táto kombinácia a filter čistím oveľa menej. Ak chceš radiť len s tým filtrom s preplachom, tak Ti poradiť neviem.
Odpovedať
@peter0 ide o to, ze ta spina/piesok tam priteka kontinualne. S tym neviem spravit nic. V podstate je rej spiny v mojom zdroji vody nekonecno, lebo stale priteka. Ja musim riesit to, aby som si ja do systemu zavlahy pustal iba co najviac vycistenu vodu. Preto mam set filtrov, ale po par minutach sa prvy upcha a je koniec. Ten prvy potrebujem nahradit nejakym s preplachom. Asi nieco taketo: https://www.filtre-vodne.sk/katalog/f... Este by mi mohlo pomohlo, ked by som frekvencakom vedel ist na 2b tlak, aby cerpadlo co najmenej rozvirilo vodu v zdroji. Obmedzit prietok neviem ci pomoze, lebo ja potrebujem dat cerpadlo na co najnizsi vykon, ale vykon ktory potrebujem na tie postreky... mam 4 okruhy, cize nie vela postrekov na okruh, len frekvencak, ktory mam vie ist na min 3b... co je podla mna hlupe, kedze 3b su standard v okruhoch, tak nechapem, preco je to minimum toho frekvencaku...
Odpovedať
nebut pohodlny
Odpovedať
@ivantausk kedy bola ta studna kopana/ vrtana? Ak to robila seriozna firma, obvykle robia aj cistenie studne, kedy sa musi odcerpat piesok az pokym nejde cista voda. Pricinou pieskovania moze byt aj nevhodne cerpadlo. Bud vydava silne vibracie ktore piesok uvolnuju, alebo ma prilis silny tah. Na jednom projekte studne sa studniar dlho hral s urcenim vhodneho prietoku tak, aby tiekla voda a zaroven aby nebola voda plna piesku. Samozrejme sa pieskom zanasa aj vrt a treba ho nasledne cistit. Pri takom silnom znecistrni ako popisujes, myslim ziadny rozumny filter nedava zmysel a treba hladat pricinu niekde inde.
Odpovedať
@vrajmantak nerozumiem, ako to myslis. Preco si myslis, ze som pohodlny?
Odpovedať
@robo91 o akej studni pises? Cerpadlo je najslabsie ake pre danu aplikaciu existuje. Jeho vykon ma riadit frekvencny menic. Ten ho ma dat na taky vykon, aby co najmenej rozviroval vodu. Preto ho chcem dat na 2b, ale ten co mam vie ist na min 3b, takze ho musim vymenit. Netreba v tejto diskusii riesit znecistenie zdroja vody, lebo ten nedokazem ovplyvnit.
Odpovedať
nuz tak -postriekaj hadicou aj tak zrelaxujes a mas po starosti lebo sa unudis
Odpovedať
@vrajmantak travnik treba polievat 5x denne min 2 tyzdne. Ako to mam zariadit? Mam bytv2 tyzdne doma, ci ako?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@ivantausk Nenapísal si nič o studni. Je nová? VŔtaná? Kto to robil? Máš správne vyhotovený vrt s obsypom rúry drobným kamenom, ktorý by mal filtrovať vo velkej miere prítok piesku do vrtu? Nevšimol som si ani aké máš čerpadloa ovládanie. Existuje takéto niečo https://www.cerpadla-zavlahy.sk/filte... Na spodu sú zostavy čerpadlo, + FM a expanzná nádrž. Ten servo pohon na filtry pripojíš na taký FM a nastavíš si pomocou FM ako často otvára preplach. Sú aj videá ako to funguje. Expanzná nádrž je za filtrom a keď sa otvorí, tak tlak z nádrže prepláchne filter. Ale ked tak moc čerpáš piestku, čerpadlo dlho nevydrží (ak máš ponorné)
Odpovedať
@kajo873 nieje to studna, je to zberna nadoba. Netreba riesit to, ze ci sa da nejak zmensit mnozstvo spiny v zdroji vody, lebo neda. Vdaka, idem kuknut tie linky. Ty mas take riesenie spravene? Funguje to ako realne?
Odpovedať
@ivantausk tak to na tie dva tyzdne napoj na vodovod a este aj usetris love aj nervy. ale zaujimalo by ma ci to je voda z odkaliska alebo bane alebo dialnicneho tunela
Odpovedať
@ivantausk Mám takú zostavu FM, čerpadla a zásobníka. Automatický preplach nemám, ale ked som to kupoval študoval som to riešenie ako to funguje. Ale nepotrebujem to.
Odpovedať
@sonau z makadamovej cesty po ktorej jazdia aj nakladne auta zo stavieb. Neviem naco je to dolezita informacia. Neusetrim, lebo na polievanie miniem 600m3 vody/rok.
Odpovedať
@kajo873 taku zostavu mam aj ja, len musimnteraz riesit ten preplach.
Odpovedať
@ivantausk vlastne na nic,urcite by som si polieval takou vodou svoj travnik,aj paradajky,maliny...aj detom do bazena. a 600k to je riadny travnik,asi aj pul hektara
Odpovedať
@ivantausk tak ten filter čo som dal v odkaze a u dodávateľa FM sa opýtať na nastavenie FM pre ovládanie preplachu.
Odpovedať
@sonau je to na travnik. Nemam problem s tym polievat travnik, ked je to vycistene. Je to 600m2 travnika.
Odpovedať
poliat riadne a raz nie 5krat kus a pozorujem pocasie a okolodomu je stale robota tak nemaj boja,ye budes lenosit lebo ti to padne nahlavu
Odpovedať
@vrajmantak ked preschne semeno, mozes nanovo siat... ver mi, treba polievat 5x denne min 2 tyzdne pokial je sucho a slnecno....
Odpovedať
Ako prvé treba napojiť hydrocyklón -zbiera piesok no bez sitka, t.j. nehrozí upchatie sitka. Má to aj dole zbernú nádobu, či pre vás dostatočne veľkú neviem, možno si tam viete dať niečo väčsie. Sú rôzne velkosti podľa prietoku, plastové kovové, ... asi to budete potrebovať aj v budúcnosti. Tam môžete na výpusť dať nejaký ventil. https://kdgarden.sk/cerpacia-technika... Druhý filter by som dal filter s vlastným zabudovamým spätným preplachom- po otvorení ventilu sa menia tlakové pomery, filter klesne a voda prúdi z vnútra von cez sitko a spodkom odchádza piesok. Určite nie ten čo je pár príspevkov nadomnou. https://kdgarden.sk/117-filtre-hydra-... Ten druhý máme napojený solenoidom na sekciu dvoch turbínových postrekovačov, kde som vyvŕtal extra otvory do trysiek 10 vrtákom. Tak to vyšplechne na trávu trošku piesku (u nás je ho málo) s vodou.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom. @pepkko nezda sa ti, ze po dvoch rokoch uz filter vybraty ma? (ked si chces robit reklamu, zaplat si pro ucet, natisol si tie linky do kazdej diskusie o zavlahe)
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od zita19:

@pepkko nezda sa ti, ze po dvoch rokoch uz filter…
@zita19 toto uz je druha stara tema ktoru vyhrabal 🤣🤦‍♂️ ta kde som si to vsimol ja bola uz 5 rokov neaktivna 🤣🤣
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zipsuliak:

@zita19 toto uz je druha stara tema ktoru vyhraba…
@zipsuliak zima je, obchody nejdu...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zita19:

@pepkko nezda sa ti, ze po dvoch rokoch uz filter…
@zita19 uz som pochopil ze linky sa nedavaju, ked to nieco porusuje nechto radcej zmazu ,otazka je ci tieto fora tu funguju len s aktivnym datum alebo maju aj pridanu hodnotu pre tych co si citaju neskor
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?