Ovocné stromy blízko fasády

Ahojte, plánujem vysadiť na jar ovocné stromy a ako jediné vhodné miesto je popri dome, vo vzdialenosti cca 2 metre od fasády. Je to v pohode ak dám menšie, prípadne stĺpovité odrody? Ide mi hlavne o korene, či to nemôže spôsobiť problémy do budúcna. Ďakujem za každú radu či skúsenosť.
Odpovedať
@marekcholeva Korenie nevadia základom. Korunu budeš strihať podľa potreby.
Odpovedať
Profilova fotka
@marekcholeva tuším záleží aj od druhu stromu, väčšina by vadiť nemala, 2 m je dosť, ale čo som počul, orech má dosť agresívne korene a dokážu preraziť rozrušiť aj betón... takže orech by som do takej blízkosti ku základom určite nesadil
Odpovedať
@dexter89 Orech nie, len ovocie, asi jablko, marhula, broskyna a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@marekcholeva tak podla mna by to nemalo vadiť... 🙂 ale som lajk 😄
Odpovedať
@marekcholeva daj trpazlíčie odrody. Mám ich, je to v pohode. Stĺpovité sú už dosť veľké ako na korunu, tak aj kmen a korene.
Odpovedať
Profilova fotka
@mamato priklonil by som sa k tomuto nazoru, treba hlavne brat do uvahy velkost a sirku dosratu korenovej sustavy
Odpovedať
@mamato Tie trpazlicie, ma to aj urodu dajaku, ci to je skor na okrasu? Co mi nasiel google tak to boli skor odrody urcene na pestovanie v kvetinacoch.
Odpovedať
@marekcholeva tam jedine na nízkych podpníkoch , najlepšie vyviazať na spravený plot z nosných drotov, je úroda najrýchlejšie plody už od spodu a max ako dosiahneš , nebude zbytočne tieniť na dom,ani ho podmáčať napr. jablká sa musia zalievať od kvitnutia až po zber podľa odrody, na 5m mám niekedy i 200kg ľahko sa triedia ked rastú, no vždy záleží kedy sú jarné mrazy, vlani nebolo takmer nič
Odpovedať
Pri pomaly rastucich podnikoch sa nemas coho obavat a kludne strihat na stihle vreteno.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?