Ovocné stromy v nádobách

Máte niekto skúsenosti s pestovaním ovocných stromov a bobuľového ovocia v nádobách? Oplatí sa to? Kedy je lepšie ich vysádzať - jar/jeseň? Sú lepšie stĺpovité stromčeky alebo tie zakrslé? Máte odskúšané niektoré odrody ktoré by ste odporučili?
Odpovedať
Profilova fotka
@gemini06 V nádobách sa samozrejme dá pestovať aj ovocný strom, ker. Vyžaduje však viac starostlivosti, nakoľko je odkázaný iba na Vás. Zvoľte dostatočne veľké nádoby (najlepšie nie plastové), drenáž, celú nádobu vysteľte jutou alebo vrecovinou (ochrana v zime), kvalitný substrát a vhodné stanovište. Kde budú počas zimy? Pri jabloniach použite podpník M9. Najvhodnejšie sú však stĺpovito rastúce jablone a z drobného ovocia zasa na kmienku. Môžete si pozrieť našu ponuku. Výsadbu realizujte na jeseň. Jesenná ponuka je vždy širšia než jarná a stromy sa lepšie prijmú.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk trochu na inú, ale keď už tu odpovedáte :) Aké rozpony medzi stromami mám zvoliť? Zatial som zasadil čerešnu burlat (podpník netuším, ale samotná kontajnerová rastlina mala 3 metre) - rozpon 9 metrov od hrušky konferencia, ďalej marhuľu radka - rozpon 6 metrov od hrušky a slivka stanley rozpon 6 metrov od hrušky aj marhule. A teraz otázka záhrada nie je nafukovacia, do oddychovej časti som nasadil ešte jednu čerešňu konkrétne karešova na opeľovanie(ale tá bude osamotená), ale ešte by som rád sadil nejaké stromky. V akom rozpone od slivky môžem zasadiť ešte jabloň a dulu, a aký priestor si mám vyhradiť na 12 koreňov hrozna. A na záver mám v kontajneri trochu omylom kúpenú marhuľu odroda Polonais, viete mi povedať čo je zač? Hodí sa na pestovanie v oblasti okolo Šamorína, je samoopelivá alebo ju opelí tá radka?
Odpovedať
@rastlinky_sk bývame na spiši, prezimujú mi v tých nádobách?
Odpovedať
Profilova fotka
@gemini06 Pokiaľ zvolíte kameninové alebo keramické nádoby alebo prefabrikáty, a vysteliete ich jutou alebo vrecovinou, určite prežijú aj na Spiši. Len nezabudnite na drenáž a starostlivosť. Kde budú umiestnené počas celého roka? Terasa? Balkón? Záhrada? Aké druhy plánujete? Koľko ks z jedného druhu kvôli opeľovaniu? Aj toto je dôležité.
Odpovedať
Profilova fotka
@stevosk Rozostupy máte dostatočné zatiaľ. Jablone by sa tiež zišli dve, ktoré v rovnakom období kvitnú. Dula - aké vidíte využitie ? Hroznu stačí pozdĺž pozemku alebo popri múre 13 m šírka, 1 m rozostupy a urobiť konštrukciu. Jabloň od slivky aspoň 6 m. (M9) .Marhuľa Polonais je nie veľmi známa odroda. Pestuje sa skôr v zahraničí, nevieme, či bude mať u nás vhodné podmienky. Nemáme skúsenosti. Ale pochádza z Francúzska. Radka je skorá odroda, dozrieva na začiatku júla. Obyčajne marhule dozrievajú v polovici júla do konca júla. Takže nevieme ani poradiť, kedy Polonais presne kvitne a či je vhodným opeľovačom pre Radku, ktorá bude kvitnúť veľmi skoro. Polonais určite nie je samoopelivá a internet udáva, že plody dozrievajú v strede dekády, to znamená, že nie na začiatku ako Radka.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?