Sú aj rýchlo rastúce ovocné stromy?

Profilova fotka
Uvažujeme o ovocných stromoch do našej novej záhradky, sú aj nejaké rýchlo rastúce?..poprípade nejaké chutné odrody jabloní a marhúľ. ...poprípade by sa aj slivka zmestila, len čo som videla slivky, všetko to boli také nejaké vysušené schrastavené nie moc zdravo vyzerajúce stromy..čerešne si nemôžeme dovoliť, na to nemáme taký veľký pozemok, máme tam zatial ringlotu, orech a višňu.. .taktiež by som chcela ríbezle ale neviem však či znesú celodenné slnko, dakujem za rady.
Odpovedať
Problem je ten, ze ak sa nebudes o stromceky starat... Pravidelne a odborne strihat, striekat vtedy ked treba, zavlazovat... Tak Ti ziadny z tych "superspickovo geneticky upravenych" krasnych a chutnych ovocnych stromov nebude rodit k tvojej spokojnosti... Preto neodporucam vyhladavat extra drahe a specialne odrody... Nejak extra rychlo nerastie a nerodi nic.
Odpovedať
Profilova fotka
@chumo na našej záhradke kde bývame máme 1 nektarínku a 2 marhule..rodia krásne aj stromčeky vyzerajú sviežo, manžel sa stará tak že na jar strihne a strieka..inak nič...Na túto záhradku netreba nič extra, len nám veľmi chýba jablon, jablká máme veľmi radi celá rodina aj deti..nemusí byť špeciálna odroda, len aby bola chutná a hodne rodila..
Odpovedať
Kupoval som obycajne ovocne stromceky - 10 roznych druhov jabloni, sadil na jesen 2012 a na jesen 2013 boli na 5 z 10 jabloni jablcka. strihanie sa robilo na jar 2013 a robil som jeden postrek proti voskam a na kmene som daval pasku proti mravcom, inak nic ine. Chcem tym len povedat, ze viacmenej vsetky dnesne odrody su velmi dobre slachtene a zvladaju rast aj bez specialnych procedur.
Odpovedať
@fiffinkaa Kupuj ovocne stromky na podpnikoch. Su to stromky prisposobene rychlemu rastu a nizsieho vzrastu,do mensich zahrad. Rodit zacinaju v 3-4 roku. Ak nemas nablizku nejake zahradnictvo, kde urcite vedia aj poradit, pozri na strankach Starkla. Pri kazdom stromku mas popis,aj laik si vie vybrat a prisposobit k svojej zahrade.
Odpovedať
Profilova fotka
tiez planujem vysadit aspon 15 stromoch okolo domu. vsetko na nizkych podpnikoch aby som mi ich mohol dat do najblizsie k plotu. vo Veselom pri Piestanoch maju velky vyber aj pekne vysvetlene ktore stromy su ake. uz zacali predavat aj tento rok.
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 no neviem, či práve starkl je ten pravý predajca ovocných drevín. Tie fotomontážne fotky hovoria za všetko....sú oveľa lepší predajcovia a pestovatelia kvalitných ovocných drevín. Ja som kúpila dreviny na jeseň a na jar som mala 2 jabĺčka. Na druhý rok 16 ks.
Odpovedať
Profilova fotka
@nefertiti7 ja tiež starklu neverím, aj ked ten ich katalog je veeelmi lákavý, ale mám skúsenosti..pár krát sme objednali a nič z toho nebolo, neviem, možno náhoda..odvtedy mám zásadu kupujem len to čo vidím na vlastné oči..
Odpovedať
Profilova fotka
@fiffinkaa presne, skús rastlinky.sk, kohaplant.sk, lumigreen.sk
Odpovedať
Keby ma mali odradit od kupy fotky prilepsene Photoshopom, tak asi nikdy nic nekupim cez eshop,alebo katalog. Ved toto robia vsetci. @nefertiti7 @fiffinkaa Ale musim sa naozaj zastat Starkla. Mame v zahrade asi 80% vsetkych ovocnch a okrasnych stromov, bobuloveho ovocia atd., prave od tohoto dodavatela a sme velmi spokojni.A prikupujeme stale dalsie odrody. Vela navstev a susedov si po nasom doporuceni kupili tiez z tohto katalogu, zatial nik nebol nespokony. Keby som nemala odskusane, tak by som to neodporucala. ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 výborne to som rada že ste potvrdili, u mna sa teda pravdepodobne jednalo o náhodou, objednávali sme odtial čučorieky a nejaké trvalky..
Odpovedať
Profilova fotka
@fiffinkaa Ovocné dreviny sa predávajú na pomaly, stredne a rýchlorastúcich podpníkoch. Pokiaľ si vyberiete rýchlo rastúce podpníky, neznamená to, že budú rásť podľa vašich predstáv bez pričinenia. Takýmto typom treba dopriať väčší priestor v záhrade a samozrejme aj usmernenie v raste. Inak Vám prerastú cez hlavu. Pokiaľ chcete čerešňu, sú aj samoopelivé, potrebovala by ste len jednu. Z jabloní vyberajte určite rezistentné druhy, ktoré netreba striekať a sú odolné voči mnohým chorobám a škodcom. Samozrejme nie proti všetkým. Ak Vám chutí Golden Delicious – táto odroda nie je rezistentná, ale podobná k nej je Luna, ktorá má rovnako zelené a chutné plody na uskladnenie až do apríla. Stačí si vybrať, čo od odrody očakávate, aké plody farebne a chuťovo chcete. Zaujímavá je napríklad z novších odrôd Karneval. Ríbezle nie sú náročné na pestovanie. Môžete pestovať stromčekové alebo krovité ríbezle. Dobre zvládajú aj slnko. Apropo, ak sa do záhrady vošiel orech, zmestí sa ešte viac ovocných druhov.
Odpovedať
@majki555 :-D :-D :-D, kupovať ovocné dreviny od Starkla? Tak to považujem za vtip. Už len tá rada kupovať ovocné dreviny na podpníkoch, lebo rastú rýchlejšie a sú nižšie :-D :-D . Dávno som sa tak dobre nepobavil. ďakujem ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majki555 Niečo o podpníkoch a charaktere ovocných stromoch je tu - http://rastlinky.sk/podpniky . Photoshop naozaj dokáže robiť divy a stromček rastie iba podľa toho, aký podpník má uvedený od množiteľa na visačke resp. na akom reálne je. Šľachtenie v zahraničí samozrejme pokračuje dopredu, ale niektoré tvary a bohato zarodené stromky na obrázkoch sú len transformáciou záujmov pestovateľov posunutých marketingovým oddelením firiem ku grafikovi a odtiaľ do tlačiarne.
Odpovedať
@rastlinky_sk Samozrejme, uznavam, ze s vasimi odbornymi skusenostami sa nemozem porovnavat. Som iba laik,ktory ma v zahrade zalubu a stale sa ucim. Ako som pisala vyssie, viem, ze v katalogoch su fotky upravovane, takze moj stromcek vyzera v mojej zahrade inak... Ale napriek tomu som spokojna, ze stromy su zdrave,pekne rastu a maju chutne a dobre plody.Preto som pisala, ze treba citat aj popisy k jednotlivym odrodam / + pouzit aj google pre viac infomaci/, aby si kazdy vybral to, co mu vyhovuje. Prikladam zopar fotiek,asi 5r. stromkov z mojej urody Samozrejme,opateru potrebuju nielen stromky zo Starkla,ale vsetky.
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 v našom katalógu sa snažíme cielenému zavádzaniu zákazníkov upravenými fotografiami vyhýbať, lebo by to bolo proti našim zásadám a našej snahe o férový prístupu k zákazníkom. Nechceme zarábať na klamaní zákazníkov, ale na dodávaní kvalitných rastlín deklarovaných odrôd/parametrov a k nim poskytovaným informačným službám.
Odpovedať
@rastlinky_sk Poznam Vas katalog,aj som Vasa dlhorocna zakaznicka ;-) Je mile, ze sa snazite podat presny obrazok produktu. Chodieva mi vela katalogov,priznam sa, ze u vacsiny predajcov ma odradia prave velmi nekvalitne fotky /neberte prosim osobne,pisem vseobecne/.Neraz to vyzera, ze tie fotky robilo 5 rocne decko mobilom s fotakom 2mpx. A funguje to tak, ze aj obrazok predava. Ked vidim na obrazku nejaky zelenomodry rozmazany flak,tak si neviem predstavit,ci by som si kupila takuto rastlinu,aj ked v skutocnosti moze byt krasna a predajca seriozny. /takyto katalog mi chodi od jednej firmy, pravidelne konci v kosi, skoda oci nicit :- ( ) Dovolim si jednu pripomienku.Mne,ako laikovi chyba u Vas /aj inych stranach/ jedna dolezita informacia a to je cas dozrievania. Moju ovocnu zahradu planujem tak, aby vzdy bolo nieco na jedenie,od skorej jary az do neskorej jesene.Ked si chcem objednat napr.3 jablone,ci ceresne tak nechcem,aby mi zarodili v jednom case,to by sme boli rychlo prejedeni,ale aby sme si pochutnavali dlhsiu dobu. Pri hruskach, ci jablkach mi chyba aj doba skladovatelnosti a pod. Alebo,aky vysoky,ci siroky strom bude v dospelosti,aby som ho vedela vhodne umiestnit. /ano,zalezi aj od strihu,ale niektore stromky maju napriek tomu mohutnejsi,ine mensi vzrast. Preto je pre mna,ako zakaznika pohodlnejsie,ak mam vsetky taketo informacie priamo pri rastlinke a nemusim hladat informacie po viacerych stranach...A nie kazdy, kto si objednava cez katalog, je aj pocitacovo zrucny,takze jedine info ma z katalogu...
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za správu a som rád akejkoľvek pripomienke. Chápem, že fotografia predáva a na našom webe sa snažíme zveerejňovať kvalitné a pritom reálne fotografie. Nemá podľa nás význam, aby sme do katalógu dali obrázok nnádherného žlto modrého živého plotu z cyprustekov, ktoré dofarbil grafik ak v skutočnosti reálna farba je poriadne vzdialená od tej fotografie. Čo sa týka informácií o ovocných rasltínách, niektoré majú uvedené v texte, kedy dozrievajú, iné majú priamo v názve informáciu jabloň letná, jesenná či zimná. Ak vám takáto informáciu ku nejakej rastline chýba, stačí sa opýtať mailom na zákazníckom servise a informáciu Vám kolegovia poskytnú. Rôzne zaujímavé informácie o rastlinách môže ktorýkoľvek náš zakazník i "náhodný okoloidúci" získať registráciou na špecializované tipy z rôznych skupín rastlín tu - http://eepurl.com/Lf1wz
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 a tie texty sa stále dopĺňajú... aj za posledný mesiac boli doplnené informácie k cca 500 položkám zo zverejnených 3000 a podobné pripomienky ako Vaša nás usmerňujú v tom, čo treba. Preto aj takto, ďakujeme.
Odpovedať
@rastlinky_sk Dakujem za info,aj za pochopenie.Som rada, ze ste sa neurazil :-) Myslela, som to ozaj v dobrom, nechcela som sa Vas dotknut,ked som pisala svoj nazor. Dovolim si este taku laicku pripomienku...mne ako laikovi moc nehovori,letna, jesenna a zimna odroda.Ja potrebujem vediet presnejsie,ktory mesiac. Samozrejme, odbornikovi to je jasne,ale mne nie.Ja chcem vediet, ze ten,ci ten stromcek ma zrele plody zaciatkom maja, ci koncom juna... A pytat sa mailom? =-) No, myslim, ze su dva druhy zakaznikov.Jedni su ti, co si radsej obiehaju osobne zahradnictva na okoli, lebo maju cas,alebo si potrebuju vsetko ohmatat. A ti druhi, to su ti, ktori nemaju cas a zasadaju k PC neskoro vecer,kedy by sa hned odpovede nedockali,alebo ti lenivci, ktori potrebuju mat vsetko "na tanieri" hned a nemaju cas,alebo chut vypisovat maily a vycakavat na odpoved. Ked som si uz konecne nasla cas na objednanie, tak sadnem k PC a objednavam hned.Uz vcera bolo neskoro, ved to pozante... :-D Nechat otvorenu objednavku a cakat na maily s odpovedou by sa mi urcite nechcelo ;-) :-| :-( Takmer 90% veci,co mame doma objednavam dlhe roky cez net /nemam cas behat po obchodoch/. Viete si predstavit, ze sa musim na vsetko extra pytat mailom a cakat na odpoved? Ja veru nie... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 samozrejme, doba je uponáhľaná a zákazníci sú rôzny. Tiež nedokážeme vyhovieť všetkým. Ak vidíme, že viacerí sa pýtajú na rovnaké informácie, dopĺňame ich. Presný termín dozrievania je dosť ťažké uviesť, lebo naň vplývajú konkrétne pestovateľské podmienky. Letom sa v bežnej terminológii ovocnej záhrady myslí dozrievanie v júli až auguste, jeseňou september polovica októbra a zimou od polovice októbra až do príchodu mrazov, čo je v niektorých oblastiach už koncom októbra, niekde začiatkom decembra.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk Mňa zase trochu mrzí, že i keď som si Váš katalóg objednala tento rok už dvakrát, neprišiel mi. Nedošla ani zamietavá odpoveď na objednávku katalógu. :-( Je to škoda, lebo zakladáme kombinovanú ovocno-okrasnú záhradu a tých informácii na internete je tak veľa, že si už často nespomeniem, kde som ktorú vec videla. V katalógu nalistujem, pozerám si ich niekoľkokrát s časovým odstupom.. Akým tempom rastie sladkoplodá jarabina? Tiež by sme potrebovali čo najrýchlejšie prekryť náš výhľad na susedov dom vrátane poschodia. Zvažujeme jarabinu Moravský sladkoplodý, liesky na kmieniku tureckej liesky alebo javor Royal Red. V podstate sa nám tam zmestia všetky naraz, ktorý strom zo spomenutých je však najlepšie vysadiť do susedstva na južnú stranu veľkého orecha a nebude mu to až tak prekážať?
Odpovedať
Profilova fotka
@katjuschka Neviem, kedy ste si objednávali katalóg. Katalógy sa posielajú hromadne registrovaným zákazníkom v polovici januára a v polovici augusta. Jarné tlačené katalógy z rezervy sa minuli v polovici februára. V PDF verzii si ho môžete pozrieť tu - http://www.floowie.com/sk/citaj/rastl... Pár katalógov sa bude posielať ešte na budúci týždeň, lebo nám má agentúra, ktorá ich spracovávala, doniesť nejaké výtlačky, ktoré sa vrátili ako nedoručiteľné. Bez kompletnej adresy neviem preveriť, koľká ste v poradí. Pošlite nám na mail fotku toho miesta, nech sa na to môže pozrieť architektka. Najrýchlejšie rastie asi turkestánsky brest, z ktorého sa vysádzajú husté a bujne rastúce živé ploty.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk objednávala som si ešte v januári a potom som opakovala objednávku vo februári. Snáď po registrovaní o newsletter sa ku mne dostane aspoň jesenný katalóg. Ten jarný som si už pozrela teda na webe. My máme záhradu v ochr. pásme CHKO, plánovaná je tá "babičkina" a turkestánsky brest sa nám sem nehodí. Zvažujem iba tie vymenované dreviny. Neviem však ktorá z nich si najlepšie poradí s tým orechom. Orech je inak u susedov, my tam nemáme okrem trávy žiadnu výsadbu. Uvažujem o výsadbe smerom od susedovho orecha v poradi lieska kerova, lieska stromčeková, javor Royal Red, kerový drieň, stromčekový drieň, kerový drieň, zemolez, zemolez, stromkový muchovník(popred neho 4xzemolez), zemolez, zemolez, černica,, malina, mišpuľa. Je to pás 28 metrov. Návrh od architektky máme, bohužiaľ nebola u nás osobne a tak s orechom nepočítala. Taktiež nepočítala s tým, že nebudem loziť po rebríku rovno nad susedovým domom (je na to strašne háklivý), aby som si obrala ovocie, tak som to musela v danom rohu upraviť. Inak záhradu máme veľmi veľkú a mimo trávnika holú, takže určite budem objednávať rastlinky i od Vás - nejaké zaujímavé odrody.
Odpovedať
Profilova fotka
@katjuschka Všetky vami uvedené druhy, ktoré máte v pláne vysadiť rastú pomerne rýchlo, záleží aj na pôdnych a svetelných pomeroch. Napriek tomu, že už máte návrh od architektky, aby sme mohli situáciu posúdiť, vzhľadom na vysadený orech, pomohla by fotka. S orechom býva problém všeobecne, či už je na susedovom alebo vašom pozemku, lebo robí takmer celoročný tieň a pod ním, nechce ani trávnik rásť. Nevieme kam až zasahuje jeho koruna. Treba plánovať výsadbu tak, aby vaša výsadba nebola utláčaná, lebo aj pri stromoch platí, že silnejší vyhráva. A v tieni sa mu nemusí dariť.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk Nafotím a pošlem, až teda prestane táto trojdňová víchrica s lejakom. Našťastie, orech sa nachádza na severnej strane a u nás netvorí takmer žiaden tieň, koruna na náš pozemok zasahuje cca 1-2 metre. Skôr sa bojím čo to urobí, keď z druhej strany liesok bude javor. Dúfam, že zakým javor vyrastie, liesky budú už predsi len väčšie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?