Ovocné stromy - zachraňovať staré, alebo sadiť nové?

Ahojte, v záhrade mám po predchádzajúcich majiteľoch pár ovocných stromov. Sú už veľké, staré a keďže oni sa mi niekoľko rokov nevenovali, nerodia dobre - je tam hruška, čerešne a jablone, ale nedá sa to ani poriadne jesť, je to nejaké napadnuté, no, nevyznám sa do toho, ale ani to nevyzerá dobre, ani to dobre nechutí. Z toho, čo som si ale zatiaľ naštudoval som sa dovtípil, že mám dve možnosti: 1) spíliť staré stromy a vysadiť nové 2) zaštepiť staré stromy Ktorú možnosť mi odporúčate? Žiaľ, neviem zistiť, či by to štepenie pomohlo, som viac naklonený k prvej možnosti, ale stále si hovorím že predtým, než nadobro vytnem strom, ktorý rástol desaťročia, zistím si či by sa ešte nedal zachrániť. Dá sa zaštepiť každý strom alebo musím zavolať odborníka, ktorý mi povie? Dík za rady.
Odpovedať
Ahoj,zalezi to od vela okolnosti ale pokial su stromceky stare je lepsie ich odstranit a nanovo vysadit.(pokial nemas nejaku vzacnu odrodu kt by stalo zato uchovat)
Odpovedať
@petiar ako pise slabak. Ak je ten strom v zlom stave a moc nerodi, je zbytocne to stale zachranovat, nasadil by som nove, ale ak maju nejaku perspektivu tak by som to nedal hned prec.
Odpovedať
mal som rovnaku situaciu ... kupil som dom s pozemkom, kde bolo asi 15 - 20 stromov, velke, stare, neosetrovane, zle plody ... (hrusky, jablka, ceresne) Najskor som myslel ze to bude OK, ale rozhodol som sa dat vsetko prec ... bola to makacka, ale traktor krasne pomohol s vyberanim korenov, bo rucne to robit, to by bol zabijak ...
Odpovedať
zavolaj odborníka -nove sa musia ujať a hodiť sa do oblasti a držia zeminu na pozemku po kope ,a nevieš či sa to štepené alebo plankové stromy? a uvidiš aku klimu budu držať pri horučavach :-) :-) ja som jablon cca 60rocnu len presvetlil a teraz radosť na nu pozrieť a ked je horuce -sedeníčko
Odpovedať
@petiar stačí omladzovaci rez.
Odpovedať
Ja by som odporucala este tretiu cestu Stare stromy presvetlit, mozno pomoze aj zmladzovaci rez a moze to byt pre stromy prospesne. Ak by to aj nezabralo, tak do casu poskytnu tien, zlepsia mikroklimu v zahrade. Vytat iba skutocne chore stromy. . A na jesen zacat vysadzat nove stromy. Dovtedy si nastudovat aspon cosi malo o ovocnych stromoch, odrodach, opelovacoch... Vrucne odporucam web ovocnej skolky Caklov, je tam dost popisane a zrozumitelnym jazykom (na rozdiel od pana procesora Hricovskeho) a potom vybrat co sa hodi akurat na vasu zahradu, ktore ovocie by ste chceli jest, ci mate napriklad moznost uskladnenia urody, odolnost voci chorobam. Ked zacnu rodit mlade stromy, mozte postupne odstranovat stare.
Odpovedať
@zita19 na stranke caklova je sice nieco popisane, moja osobna skusenost je katastrofalny pristup majitela, ked som sa ho opytal nech mi poradi tak on na takych nema cas, baby co tam robia nic nevedia.napriek tomu sme si stromy objednali, to co som videl nazivo a co mi prislo kurierom tak sa samozrejme nezhoduje, trojrocky jablone ubohe. hurmikaki pomlcim, uz som ju chcel vyhodit, nakoniec zapucali listky pred ca 2 tyzdnami. velka slabota co sa tyka stromcekov, neodporucam. je to tam len o silnom ksefte a nekvalitnom tovare. Ked to porovnam s trochu drahsimi kontajnerovimi stromami tak nebo a zem. otcova kontajnerova broskyna z holandska zasadena na jar a ma 11 broskyn, cena bola 20 euro! aj keby 40 tak ten stromcek je ako z inej planety.
Odpovedať
@jozefsv ja na Caklov nemozem povedat kriveho slova. Vsetko doslo co absolutne v poriadku, dokonca mi volali, ci mozu poslat vo stvrtok ci to prevezmem v piatok aby nestali cely vikend na poste. Ked som si nevedela poradit s objednavkou, vykomunikoval sme si to cez maily... Kolegovia tiez objednavali z Caklova, nepoznam nikoho, kto by mal nejake problemy s tovarom
Odpovedať
Profilova fotka
@petiar ak sa oplati zachranovat zachran ak nie vysad nove.
Odpovedať
@petiar skor by som sa pokusila zachranit tie stare. No zavolat odbornika nie je na skodu, ten ti najlepsie povie, co bude dobre pre stromy a taktiez aj pre teba.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiež sme toho názoru, že nie vždy sa oplatí zachraňovať za každú cenu. Staré ovocné stromy a odrody majú síce svoj pravý prínos pre ovocinárov ale pokiaľ laik chce obnoviť staré, obyčajne z toho nič nie je. Pozvite si na záhradu skúseného ovocinára, alebo pána z miestnej lokality, ktorý sa tomu venuje a určite Vám povie svoj názor. Neposkytli ste žiadne fotografie, aby sme to posúdili aspoň z diaľky, či má aspoň strom nejakú estetickú hodnotu pre hmotu zelene a poskytnutie tieňa, či dodá záhrade nejaký komplexný ráz vďaka habitusu atď. Pekne presvetlená jabloň dokáže naozaj obrašiť aj nádherne zakvitnúť a potom aj vynikne vo vidieckej dobre zladenej záhrade a aj na jaeseň, pokiaľ by mala menšie plody aspoň by zapadla kompozične. Pokiaľ je ale naozaj stará, chorá, s poškodeným kmeňom alebo slabými konármi, je namieste urobiť novú výsadbu, podľa pestovateľských zón, a vhodnosti. Prípadne vytvorte už teraz na jeseň nový sad ak máte miesto a postupne, ak sa nebudú dať zachrániť tieto, dopĺňajte nové kusy.
Odpovedať
@zita19 Čaklov istotne vyskúšam, mám to po ceste ku svokre. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?