Ako ochrániť mladé ovocné stromy pred burinou?

Na našom pozemku, kde rastie zatiaľ iba burina, sme zasadili maličkú broskyňu a mahuľu a chceli by sme ich ochrániť pred burinou. Čo je najlepším riešením - mulčovacia kôra, netkaná textília, iné...? Ďakujem za odporúčania!
Odpovedať
Profilova fotka
Já bych tam zkusila dát takové mulčovací kolečko z juty. Taky nad tím přemýšlím. Netkanou textilií bych nedávala... https://eohradnik.sk/d/mulcovaci-podl... (Třeba se dá sehnat i po méně kusech...) Jinak dá se mulčovat i slámou, ne vysokou vrstvou, a taky posečenou trávou, taky bacha na vrstvu. Trávu používám a sem tam se to i tak musí vyčistit od plevele.
Odpovedať
@andy.ja Páči sa mi táto prírodná jutová podložka, vyzerá krajšie, ako napr. spomínaná textília. Môžem vedieť, z akého dôvodu by si nedávala textíliu?
Odpovedať
Burina neexistuje, aspoň pre spomínané stromy nie. Pokiaľ priamo k nim nenasadíš napr. brečtan, so zvyškom porastu nemajú najmenší problém ani v tej najtesnejšej blízkosti. Ach...
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 naopak, tráva a jiné se u kmenů stromů nedoporučují a hlavně ne u mladých stromů. Ach... 😎
Odpovedať
@oblivian ja som nasypal okolo kmeňa nahrubo travu z kosačky. Stačilo to :)
Odpovedať
@andy.ja To tisíce rokov určite opice okopávali...
Odpovedať
Profilova fotka
@dedo758 🤣🤣🤣🤣🤣 Tyhle argumenty miluju! Takže ani nestříháte, žádný tvarovací, udržovací, zmlazovací řez, nic. A pěstujete jen plané jabka a švestky 😎 Óká 😉
Odpovedať
@andy.ja Bavíme sa o poraste okolo kmeňa stromu. A ten fakt neriešim - vlastne áno, kosačkou ;-) A pravda je, že ani nestrihám - strihá moja polovička... :-) A marhule som ju veru nikdy strihať nevidel. A také sú...;-)
Odpovedať
@oblivian kosou pokosená menšia tráva - tou nastieľam. Okolie mladých stromov je dobre okopať - kvoli prístupu vzduchu ku korenom.
Odpovedať
Nas posledny pokus, a celkom uspesny bol urobit ohradku okolo kmena vyplnit mulcovackou. Ohradku sme robili z najvacsieho a najlacnejsieho plastoveho kvetinaca aky sme zohnali. Zrezal sa na obruc vysiku as 15 cm, umne navliekol cez korunku, zatlacil do zeme asi 5 cm hlboko (bolo treba pomoct ryhou naznacenou rylom) okolo stromu sa dala bohata vrstva kartonu aby burina zo spodu neprerastala, na karton isla mulcovacka. Kosi sa okolo obruby, polieva sa do "lavora" z kvetinaca. Zalievka ide rovno ku korenom a mame kontrolu nad mnozstvom vodhy. Sem tam sa nejaka burinka objavi, tak ju vyskubneme. Vyskusala som kadeco, toto riesenie si chvali nielen hlavny kosic, ale aj stromceky su spokojne. Ked podrastu, tak to zrusime.
Odpovedať
Aby sa nepovedalo - Pokosenú trávu okolo stromčekov (do 5 rokov) nastieľam aj ja. Drží to vlahu. Ale burinu fakt neriešim - prerastie prerastie...
Odpovedať
Profilova fotka
@oblivian Textílii bych si už do zahrady nedala nikam ... nejen ke stromům... Zkuste se podívat, nebo si najít na netu obrázky, jak vypadá půda pod takovouto plachtou za pár měsíců, ne-li let. Těžká, neprovzdušněná zem. Velmi odolný plevel stejně proroste, případně se zachytí na ní. Po pár letech je navíc dost nehezká i tak, trhá se a různě odstává ... Ale hlavně ta půda pod ní opravdu nemůže normálně pracovat. Měla jsem i u nás, u živého plotu, letěla pak do kontejneru a několik sezon jsem dávala půdu dohromady... Tento článek je sice o trvalkovém záhonu, ale v několika odstavcích se věnuje právě i plachtě, jsou tam taky obrázky: http://pavelchlouba.blogspot.com/2014...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@oblivian Moja rada,ako to robím .Okolo stromov obkopem " lavór " priemer cca 60cm -1m podľa veľkosti stromu.Osadím netkanú textíliu a na to vrstvu cca 5cm mulč. Hotovo. Netkaná textília nepustí burinu a mulč pôsobí dekoratívne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?