Čo vysadit do tieňa pozdĺž celého domu

Prosím o radu/nápad. Potrebujeme skrášliť resp. zakryť výhľad pozdĺž susedovho domu, dĺžka cca 15 metrov. Problém je, že sa jedná o tienisté miesto - ako vyobrazené na fotografii. Susedová stena je orientovaná na sever. Teraz v apríli sa tam slnko ukáže až podvečer, od západu. V zimných mesiacoch vôbec. V letných je to predsa len lepšie. Pôda je málo ílovitá, štrkovo-piesčitá. Lokalita severovýchod Slovenska. Existuje niečo, čo by nielen prežilo, ale aj relatívne rýchlo vyrástlo v takýchto podmienkach? Ideálne do výšky cca 2 metrov, čo najdlhšie zelené, aj v kombinácii, nie príliš rastúce do šírky, kvôli už aj tak dosť úzkemu pozemku. Vďaka.
Odpovedať
@ecis vyska 2 metre poradit neviem, ale mam vyskusane na tienistom mieste paprade. Obycajne z lesa, luky kde toho rastu kvanta. Je nenarocna, cim vacsi tien tym sa jej dari lepsie, dorastie aj pol metra vysoko
Odpovedať
Profilova fotka
Vavrínovec
Odpovedať
@ecis Zlatý dážď
Odpovedať
No hlavne nie tujky, lebo to sa ti teraz vo velkom nejako kradne aj z dvorov, ludia nemaju zabrany.
Odpovedať
Profilova fotka
Vavrinovec, pavinic, neviem teda ci chces nejaky krik alebo nieco tahaveho
Odpovedať
@ecis napadla mi plotová clona, hnedá či béžová....čo sa hodí k vášmu domu. A k tomu betónu by som po celej dĺžke dala nejaké trvalky menšieho vzrastu pre potechu oka. Predsa len je to bezúdržbovejsie ako nejaké kríky či stromčeky. Aspoň si myslím.
Odpovedať
Ja by som tam dala nestrihany pestry zivy plot. Vsetky mozne aj nemozne kriky, vacsina z nich bez probemov znesie strihanie aby sa zbytocne nerizsirovali do priestoru. K susedovi cez pletivo maloco poberie, pretoze je tam tian a rastliny sa tahaju hlavne za slnkom. Tam by sa dalo vysadit naozaj kadeco, od zlateho dazda, cez liesku, orgovany, kalinu az po orgovany. Dala by som tam aj hortenzie. Odelit meter, meter a pol od plota obrubnikom a spravit tam zahon, ku plotu kriky a vysoke trvalky, medzi to nieco stredne vysoke a na kraj nieco nizke. Prestriedat to v sezone letnickami, popchat kopu cibuli tulipanov, narcisov a vsetkych moznych jarnych cibulovin.
Odpovedať
zalezi kolko chce investovat a ci tam chcete mat nieco vysadene, alebo to chcete len zakryt
Odpovedať
Profilova fotka
Myslim, ze keby tam das rozne kricky, tak to dobre ukaze a tie casto nepotrebuju nejako vela svetla a teda aspon nebudes mat zrovna hentaky vyhlad. Lebo to ozaj nie je oku lahodiace.
Odpovedať
Ďakujem všetkým za rady. Najväčší problém je práve ten tieň, ktorý bude obmedzujúci pre väčšinu rastlín - hlavne kvitnúce a okrasné rastliny. Preto asi bude najschodnejšia cesta vavrínovec alebo vtáči zob. Rozmýšľal som nad kombináciou s červienkou, nech to nieje monotónne, ale obávam sa nerovnomernému rastu. Pre upresnenie, ten plot nieje náš, ale susedov, ktorý mal už problém aj s niekoľkocentimetrovým navýšením terénu a podhrabovými doskami, preto rast čohokoľvek musí byť ľahko ukontrolovateľný, aby mu to nešlo do pletiva. To, že pred našim nasťahovaním bol pozemok jedna veľká džungľa s dvoma mega orechami nad jeho strechou a ktorých sme sa mu pomohli zbaviť už nevidí 🙂
Odpovedať
Tak nerovnomerný rast vieš vyriešiť strihaním, či nie? Tie začiatky kým sa to rozrastie by boli síce také kadejaké kostrbaté, ale potom by to mohlo vyzerať fajn si myslím.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?