Čo vysadiť pred dom?

Profilova fotka
poraďte, čo vysadiť do priestoru pred domom - je tu trávnik a magnolia... rozmýšľam nad nejakou tujou alebo kvitnúcim stromom (len neviem akým)..
Odpovedať
zeleninku :-D chyba mi tam altanok, mozno nejaka skalka,jazierko... aj ked osobne by mi stacila uplne pekne pokosena-upravena trava
Odpovedať
No nieje tam ziadna vysadba, zalezi co preferujes, ci len soliterny strom,alebo soliternu mensiu vysadbu,alebo vysadbu okolo - pozdlz plotu-to ma skoro kazdy, tie zahrady v rovine su ako cez kopirak robene. Mas pekny plot netreba ho zakryvat, terasu tam nemate takze plot by som nechala ako je. V rohu vzadu je cisticka? tu by som zakryla spredu enjakou vysadbou-mozno tuje,aj ked niesom ich fanusik ale uz ich tam mas,tak do obluka by som ich potiahla pred tu cisticku. okolo zamkovej dlazby by pekne vyznela v pase levandula a okolo magnolii by som to rozsirila a vysadila nieco nizke mozno zakrsle azalky k jednej a k druhej hosty - prakticky bezudrzbove rastlinky no a pekny veky kamen to by bolo ze wau.
Odpovedať
Profilova fotka
terasa je vzadu za domom, toto je vlastne priestor pred domom do ulice... na boku sú posadené tuje na živý plot a v rohu vzadu je čistička... tá je však zakrytá spredu plným plotom... levandulu plánujem vysadiť na bok domu, jeden celý pás... predstavujem si k tej magnolií ešte nejaký kvitnúci strom, len neviem aký... rozmýšľala som aj nad stlpovou japonskou čerešňou... nechcem tam toho veľa, základ bude zelený trávnik... kvety tam určite nebudú...
Odpovedať
ak chces soliter daj tam velk strom,ten priestor si ho pyta napr. Catalpu. tu cisticku som ymslela oddelit tujami z pohladu od domu.
Odpovedať
Profilova fotka
Na takejto peknej ploche by vynikol veľký strom napríklad katalpa. Pokiaľ sa bojíte veľkosti môžete zvoliť katalpu nanu, ktorá ma guľovitú korunu a zakrslý tvar. Zaujímavo kvitne bielymi kvetmi a na jeseň vyniká strukmi. Má veľké listy, ktoré aj rýchlo pozbierate. Ďalším vhodným druhom by bola japonská čerešňa ale previsnutá forma na kmienku, prípadne previslý červený buk. Najlepšie kúpiť už vyšší, s kaskádovými konármi, nádherný s vínovočervenými listami. Rozžiari priestor a určite upúta.
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk ďakujem veľmi pekne za radu... určite niečo z toho zrealizujem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rastlinky_sk na nete som sa dočítala, že Catalpa nana kvitne zriedka, väčšinou je to nekvitnúci strom... Bojím sa že Catalpa je až príliš veľký strom, neviem uvádzajú až 10-15m... aj keď kvety má naozaj nádherné... Určite by som tam chcela nejaký kvitnúci strom, mala som tam ešte jednu magnoliu ružovú, avšak tá mi vyschla (ostala len magnolia stellata, tá však nenarastie až taká vysoká)...
Odpovedať
@martinaka3.5 katalpu mozes dobre strihat a nepustit ju na 15 m, kamoska ma uz 12 rocnu a nemaju ju vysoku, kazdy rok ju strihaju. Jej vyhoda je aj ta ze je skoro velka, magnolia kym akotak vyrastie ta to trva roky. Ja ju tiez striham, lebo nanu som nechcela lebo nekvitne. Dalej mam Prunus schubert - ten je na jar zeleny, zakvitne na bielo podobne ako orgovan, v lete listy scerveneju-takze sa pekne cely rok meni. Krasna je aj albizia, japonska ceresna, okrasna visna, tvarovat a strihat sa da aj lipa neusi narast vysoka ako v parkoch. Za najkrajsi u mna povazujem Ginko a fagus sylvatica tricolor - buk s krasnymi listami - cervene s cyklamenovym okrajom.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska takto nejako som si predstavovala odpoveď a radu - ďakujem veľmi pekne...
Odpovedať
Catalpa... ak si dobre pamatam, tak skor nie do zahradky, nakolko ma "krehke" konare.... teda pri silnejsom vetre sa radi lahsie lamu... Magnolia ano, ale skor na juh .. magnolia ak sa pamatam, tak je citliva na neskore mrazy...
Odpovedať
Profilova fotka
@zahradnik a čo by ste teda navrhovali na môj priestor, keďže by som chcela nejaký kvitnúci strom, prípadne výrazný nekvitnúci strom?
Odpovedať
Profilova fotka
@martinaka3.5 mám v albume olivu, aj také niečo si tam viem predstaviť. Celý rok má striebristé lístky, na jar krásne kvitne a vonia :). Alebo možno točenú vŕbu...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
ja by som ten trávnik netrieštila.. je krásny!
Odpovedať
ja by som si tam dal phyllostachys vivax aureocaulis :) http://www.bambusarium.sk/image_bambu...
Odpovedať
Profilova fotka
My máme tiež katalpu ale klasiku, nie nanu, chcem velký strom a tien. Konáre sa zatial nelámu, uvidím neskor. Máme ju vysadenú druhý rok. Je velmi ohybná. Na ten tvoj priestor by som dala Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' , nekvitne, alebo zriedka, ale je nádherný tvarom koruny - dáždnik, alebo niečo ako bolo uvedené Fagus sylvatica Purpurea Nana, alebo FAGUS silvatica 'Purple Fountain', japonská čerešňa. Výhodou je, čo je na kmienku previslé rastie len do šírky, treba upravovať strihať.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinaka3.5 Áno, čítali ste správne, že Catalpa nana zriedka kvitne, popis bol myslený na klasický druh, ale zriedka znamená, že zakvitnúť môže aj nana. Čo sme aj videli na vlastné oči. V každom prípade stačí na plochu jednu dominantu, ako sme uviedli.
Odpovedať
@jankazb tocena vrba je potvora velka, ktoru musis stale orezavat aby vas nezarastla :-D
Odpovedať
Profilova fotka
a čo tak tam dať nejaký ihličňan (ktorý by sa dal ozdobiť aj v zime) a stlpovú sakuru?
Odpovedať
ja som si tam hneď predstavila céder :-)
Odpovedať
Dobrý den. My jsme na thůje, takže jsme jich vysadili skoro hodně. Toto bylo před barákem. Už je tam tráva. V první fázi jsem to ořezal asi o 3 m a potom to každý rok holil Střihorukký Edvard. :-D :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
Dobrý den. A takto to vypadá, když se vezme do ruky pilka, a sekyra za dva zlatý s topůrkem za tolar, krumpáč, lopata. S pozdravem Laďa :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Z ihličnanov by bol zaujímavý napr. Cedrus atlantica Manetti Glauca Pendula, alebo C.atlantica pendula. Z listnatých a zaujímavých ešte ker – strom atraktívny listom i kvetom Cotinus coggygria royal purple – škumpa vlasatá alebo Amelanchier lamarckii – muchovník.
Odpovedať
Profilova fotka
Z vašich rád a návrhov som sa mi páči to: previsnutá japonská čerešňa prunus schubert albizia previsnutý buk červený Škumpa vlasatá muchovník ceder a teraz sa neviem rozhodnúť čo z toho tam dať :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@martinaka3.5 pri pohľade na foto vášho bungalovu by som dala tých drevín viac...máte vstupd do domu v strede pozemku, takže sú tam dve väčšie plochy, ktoré sa dajú pekne riešiť - určite aj nejaký ihličnan (fajn je napr. cez zimu vysvietiť vianočnými svetlami...hoci my máme napr. svetielka na previsnutej moruši :-))...ale miesto previsnutého cédra by som porozmýšľala nad redšou borovicou (napr. borovica himaláska- tu je napr. taká...netieni moc a má pekný vzrast, http://www.modrastrecha.sk/fotoblog/p... existuje aj menšia odroda do cca 4-5 metrov, alebo nad borovicou čiernou http://www.dreviny.sk/74-borovica-cie... - a rozhodnúť sa (asi aj rodinne, aké sa vám najviac páčia)...albízia by bola dobrá aj nad trávnik, netienila by moc a robila by pekný obraz, ale nemusíš sa bát dať po okraji záhrady aj iné stromy...dobré je napr. pozrieť z izieb, z miesta od brány (budúcej :-))..kde by bolo čo pekné ;-) -muchovník je faj, môžeš ho tvarovať ako ker ale aj do stromčeka, má krásne kvety aj listy na jeseň sfarbené a mňam jedlé plody-ten možno zasadiť aj 2 kusy do zadnej časti záhrady po kraji alebo k terase
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
máte pekne zladený dom - to je síce komentár od veci , ale mne sa vaša skladba farieb na fasáde veľmi páči
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?