Základy pod terasu- vyberte variantu

Profilova fotka
Vážení, potrebujem poradit k základom terasy. Príspevky/temy som preluskal, mam vsak dilemu. Terasa bude ca 25 cm nad buducim terenom, 10-15 cm z toho bude navazka. Momentalne mam vykopanu ryhu na 100 cm od vrchnej finalnej plochy terasy. Kedze pojde o drevenu terasu na roste, s DT sa potrebujem dostat na -180. A. Pouzit 2rady DT (50cm) a pod to strkove lozko 16/32 (32 cm) Alebo B. 3 rady DT (75cm) a pod to strkove lozko na zrovnanie (7cm). Zaujima ma vas nazor, ku ktorej variante by ste sa priklonili. Vylievat klasicky zakladovy pas mi pride z hladiska nakladov(2x domiesavac) a ucelu (terasa 4x3,5) ako zbytocne.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 @jblaze @chrobak7
Odpovedať
Profilova fotka
@kaspy kedze pojde o drevenu terasu na roste, treba kúpiť zemné skrutky a položiť na ne.
Odpovedať
Profilova fotka
Ryha je vykopana. Skrutky neprichadzaju v uvahu @jan45
Odpovedať
Profilova fotka
@kaspy je viac riešení, ale to treba poznať podmienky, potreby a možnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 akonmoznost uvazujem iba dve uvedene. Ak by boli obe uplna hlupost, tak klasicke pasy z betonu + nato DT
Odpovedať
Profilova fotka
@kaspy ja som cez vikend dobetonoval zakladove pasy+DT 1 radu na terasu,zakladovy pas v celkovej dlzke 23m,zakladovy pas beton hlbky 55 cm,sirka 30~40cm..celkovo som zarobil v dvojtackovej miesacke cez 8 m3 betonu so zimnou prisadou,trvalo to cca 2×6 hod..je to az taka hlupost alebo strateny cas?strk 0-22mm,55 vriec cementu,voda a chut do prace..
Odpovedať
Profilova fotka
@dart9 nechcem sa ta dotknut, ale chybala ti chut do prace vykopat zaklad do nezamrznej hlbky? 😉 Mne k tomu chyba este jeden detail- miesacka
Odpovedať
Profilova fotka
@kaspy no,55cm hlbka betonoveho zakladu znamena ze nie je v nemrznucej hlbke?tak vyska pody bude 5 cm od vysky poteru(dosky)..tzn (55+25(dt)+14(doska) )-5=89 cm
Odpovedať
@dart9 Také základy nemá mnoho domov, po tej terase plánujete chodiť na tankoch? 😄
Odpovedať
Ja som nasucho na vyrovnany teren ulozil dt a na to urobil masivny dreveny rost a na to "polozil" terasove dosky...mam to tak 5rokov a po tejto skusenosti by som nerobil inak...
Odpovedať
Pod pochodzu terasu je zbytocne robit prehnane zaklady. Kludne to moze byt na rovine zelezobetonova platna a vobec nepotrebuje ziadne zakladove pasy a ine vymysli. Proste sa vyrovna teren, da sa strkove lozko, polozi sa folia, distancne podlozky kari siete, spravi sa debnenie a terasa je na svete.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba ja to berem tak, ze keby som nepotreboval dvihnut oproti rastlemu terenu o 50cm tak toez spravim vankus z makadamu. Kedze vsak to dviham pomocou DT, tak ten vykop, hlavne na tak malu terasu nie je pre mna ziaden naklad.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@robo91 ano,zvazoval som rozne alternativy,aj bez zakladov..kedze som dosypal cca 25~30 cm makadamu a zaroven mi chyba poda cca 25 cm okolo tak ten makadam musi nieco drzat..pocul som tu aj take nazory ze ani pod cestami nie su zaklady a drzia pokope..ano,ale maju velkym valcom utlacene strkove lozko..stale je to o kvalite podkladu,nie o zakladoch..aj ked dobre zaklady preziju dom..
Odpovedať
Profilova fotka
Slovenske cesty by som za priklad nedaval nikdy. 😎 Kto chce vidiet zaklady cesty...nech sa paci, vyberte sa z PO na VT, myslim ze sa prace znova rozbehli. @dart9
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba otazka,aky vyznam ma folia v pripade ak ma strkove lozko odvadzat vodu?iba ak by sa robila z prilis riedkeho betonu doska aby z betonu nevsiakla voda ale potom sa nebude drzat voda medzi doskou a foliou?
Odpovedať
@dart9 polozme si otazku aka voda ma vsakovat cez strkove lozko? Ked nedas foliu moze ti odtiect cementove mlieko, ale samozrejme je to na tebe. Hlavne aby beton nelezal na zemine a netahal vlhkost, co moze znizit jeho trvacnost.
Odpovedať
Profilova fotka
@kaspy no pravdu ti poviem ze do tej ryhy si mozes nieco tajne skryt a zakopat naspet 🙂 , lebo aky ma zmysel kopat ryhu ked ides dvihat terasu? ja mam asi rovnake podmienky ako ty aj tu vysku cca 50 cm, 10 cm po uroven zakladovej dosky porozhrnam hlinu co mam, trochu po nej poskacem, alebo detska nech sa poprebehuju, dalsich cca 15 cm, nasypem makadam, to uz mi do nuly domu treba len 32 cm, a to asi spravim tak , to si mi dal dobry napad, ze porozkladam DT, nejak podla snurky, aby neboli krizom krazom, a do tych DT hodim zavitkovku, 10 alebo radsej 12 mm, to mi bude zavitovka trcat do nuly domu uz len cca 8 cm, a do nich napicham hranolky pre rost, zavitovku preto aby som si to lahko dal do roviny, a nato krizom smrekov dosku, 30 mm, povyberam si nejake pekne kusky 🙂, dal som narezat na pile uz teraz, lebo chcem zimne drevo, to je kvalitnejsie ma malo zivice.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba napr.ta voda co sa dostane cez dilataciu medzi domom a doskou..pri vystriekani povrchu vapkou..
Odpovedať
@dart9 ved tam snad das polyuretanovy tmel ale samozrejme ide o to aku das finalnu vrstvu, pokial dlazbu tak zatmelis a pokial betonovu dlazbu tak n3das pod nu betonovu dosku.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba ok,uz som aj poterarovi volal,bude lepsie ked beton tak rychlo nevyschne povedal,tak foliu som uz kupil..
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze som si myslel ze budes mat k tomu urcite nejaky lepsi "alternativny" napad. Skoda ze som sa nespytal skor ako som zacal kopat. Kedze to budem zalievat zaroven s plotom, dodatocne naklady su minimalne.
Odpovedať
Profilova fotka
@kaspy ja by som to radsej zasypal , nejde o naklady, ale vedla domu si urobis takuto betonovu masu,,,, keby si chcel zvecsit terasu, alebo neico pomenit, no neviem, mozno nikdy to je jedno, len ja mam tak v hlave ze nechcem zbytocne robit taketo stavby ked to nieje nutne 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?