Základy pod terasu

Za domom sa bude vychádzať z obývačky a spálne na malú terasku podľa obrázku. Šírka pozemku 12,5m je ohraničená existujúcimi múrmi. šírka 2 schodov na terasu je 120cm a 4 schodov do záhrady 140cm. výška schodov 15cm. Rozmer terasky je 5,6x2,1m. Vpravo sú dva terasovité záhony. Moja otázka je AKÉ ZÁKADY treba realizovať. Kde treba dať základy a ako hlboko. Schody budú realizované pomocou obrubníkov (30cm) s vloženou zámkovou dlažbou.
Odpovedať
Ešte som zabudol, že na teraske bude položená zámková dlažba.
Odpovedať
Mimochodom dom už stojí, teraska sa bude pristavovať, takže mimo domu nie sú žiadne základy.
Odpovedať
@remba ja som robil základ normálne do nezamrzajucej hĺbky, na to dva rady dt, zavozit (zbavil som sa komplet všetkého stav. odpadu), na to makadam, uzabovat, mala vrstva 4-8, uzabovat, kari sieť, salung a zabetónovať. Dva schody som dorabal dodatocne.
Odpovedať
pytam sa sam seba, preco ludia co stavaju terasu, ktora drzi len sama seba a nie cely dom stavaju pre nu zaklad ako pre dom?? Asi maju peniaze nazvys :-D Podla mojho laickeho sedliackeho rozumu by tu istu pracu spravila samonosna zelezobetonova doska o hrubke 10cm.
Odpovedať
@rkorba mne sa zas páči, že niekto, kto ešte ani nedostaval svoj prvý dom, má potrebu do všetkého mudrovat :-D Takže kľudne ten laický sedliacky rozum pouzivaj naďalej. Za prvé, ten základ zas vôbec není ako pre dom a za druhé, výsledok je kombinácia projektanta, ktorý na to tlačil a môjho otca, ktorý je murár celý život a zažil už také veci pri stavbách, že načo sa snim hádať. Apropo, ja jediný som bol proti tomu, lebo bolo jasné, že kto sa nadre ako kôň.
Odpovedať
@14054 dotknuty povie mudrovanie a nezainteresovany sa nad tym zamysli ;-) Nikomu jeho nazor neberiem tak isto si nenecham brat moj. PS ja budem robit terasu na buduci rok, tak sa rad necham poucit, ale reci projektant povedal, alebo ja to takto robim cely zivot proste z vlastnej skusenosti neberiem!
Odpovedať
@14054 Dobre že si to tak postavil. Terasy a schody na násype sadajú, zámková dlažba je po pár rokoch zvlnená, a po podsypaní sa o rok zvlní zas.
Odpovedať
Je nutné tú terasu betónovať? Ja som chcel použiť zámkovú dlažbu.
Odpovedať
@rkorba ako by si tu 10 cm ZB dosku dvihol pol metra nad teren?
Odpovedať
@pedro2 skor som narazal na tie zaklady do nezamrzajucej hlbky.
Odpovedať
Tiez budem realizovať terasu ku domu. Mam zvažujúci sa pozemok. A urobil by som to tak, že vonkajší zaklad zabetonujem do nezamrzajucej hĺbky a pri dome nápojim na existujúci základ navrtanim a na viazaním roxorov do DT steny zakladu,pre istotu aby to nemalo tendenciu klesnúť. Robil som to tiež už u rodičov a žiadny problém zatiaľ.
Odpovedať
@miros15 Minimálne som chcel dať 80cm základy po obvode terasy, ale nie až k domu ale iba po tie 2 schody na terasu. Potom som rozmýšľala ako ty potiahnúť tie základy až k domu a prepojiť ich s domom. Ešte som rozmýšľal na tými 4 schodmi do záhrady, či tam nemajú byť nejaké hlbšie základy, aby držali tú hornú dlažbu pokope. Pod schody by som dal iba 30cm suchý beton a po neho drenáž 20cm kameň, to by mohlo stačiť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@remba písal si ze ideš dávať zamkovu dlazbu na terasu a aj schody chceš tak urobiť? Napadlo ma ze by sa to dalo realizovať takým spôsobom že by si stupne urobil z tých menších palisád. Kraj schodu palisády a vnútro zamkovu dlazbu. Možno to nieje najvhodnejší spôsob ale dalo by sa to tak. Ešte existujú také obrubníky že to vyzerá ako palisády a sú tiež asi 1 meter dlhé a skombinovať to z dlažbou.
Odpovedať
@remba niečo takéto? https://www.peknydvor.sk/OBRUBNIK-PAL... alebo takéto https://www.hornbach.sk/shop/Palisado...
Odpovedať
@miros15 schody by som chcel urobiť z dlažby čo dám aj na terasu. Čelo schodov chcem urobiť z obrubníkov 100x30x5cm. Tie palisády sú hrubšie (myslím 8-10cm) a to sa mi zdá hrubé na 30cm široký schod.
Odpovedať
@miros15 na schod je to nízke. 25cm nestačí. Schod je vysoký 15cm dlažba 6cm, to je 21cm a do betónu by zostávalo iba 4cm. Pri tom obrubníku 30cm zostáva 9cm, čo je fajn (1/3 výšky obrubníka). napr. http://www.lastav.sk/?Produkty:Z%E1hr...
Odpovedať
@remba Obrubníky sa usadzujú kúskom betónu. Na schodoch sa naklonia. Obrubníky sú určené na chodníky, nie na schody.
Odpovedať
@utorok2020 To máš pravdu. Trochu sa obávam či to ten obrubník vydrží. Nakláňať by sa nemusel ale zlomiť áno. Na schody chcem dať tú dlažbu. Musím teda vyriešiť tie čelá. Palisády tam nechcem dávať, to sa mi moc nepáči. Keď nič lepšie nenájdem, tak tam budem musieť dať ten obrubník 300mm vysoký.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 12 mesiacoch
Ahojte, nechcem zakladať novú tému, súvisí so skladbou terasy. Potrebujem vás názor. Staviame dom, terasa bude celá prestresena strechou domu. Do budúcna je pravdepodobné že terasu zasklime. Môj plán bol vyliať železobetón dosku a na ňu lepiť dlažbu. Bolo mi odporučené aby som spravil skladbu železobetón doska, xps a poter aby od nôh nebola taká zima keď tam chceme počas chladných dní sedieť keď to bude zasklené. Dokonca by som mohol dať pod dlažbu elektrické rohože aby sa zasklená terasa lepšie vykurila. Ma význam toto všetko robiť? Hlavne mi ide o to xps do podlahy. Mam priestor max na 2cm xps pod poter.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?