Pleseň

Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o názor. Byvame v novostavbe 4. Rokom. Predminulu zimu sme dali mury do lepidla, teraz v lete natiahnutá omietka. Problem-zacalo sa kúriť a na prekladoch nad oknami sa začala tvoriť pleseň. Skoro v každej miestnosti. Vetrať sa snažíme poriadne, každé rano do prievanu. Zaujíma ma, nie len to, že kde je chyba, ale aj to, či sa to napr. Budúcu zimu spraví, alebo to bude ešte horšie. Po minulé roky sme tento problém nemali. Pre upresnenie, dom je z 50cm ytongu nezatepleny. Problém začal až po naneseni fasády. Je možné, že to ešte nestihlo ,, vyschnúť,,? Ďakujem.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mirushka26:

Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o názor. Byva…
@mirushka26 Nad oknom je preklad, ktorý je zrejme nezateplený alebo zateplený slabo. Treba držať teplotu vzduchu v interiéri nad 20°C a relatívnu vlhkosť 50%. Pre presnejšie riešenie je nutné zmerať teplotu povrchov, vlhkosť steny a urobiť kontrolu zateplenia prekladu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od blacksr:

@mirushka26 Nad oknom je preklad, ktorý je zrejme…
@blacksr S tym zateplením prekladu som aj ja myslela,ale keby bol problem v tom,neukazala by sa pleseň uz aj po minule roky? Dajme tomu, ze problém je v tomto, problem je asi neriešiteľný kedze je už natiahnuta fasada,predpkladam? Ci da sa nejako s tym poriešiť?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mirushka26:

@blacksr S tym zateplením prekladu som aj ja mys…
@mirushka26 Väčšinou ide o súhru viac faktorov. Zateplenie: nejde len o zateplenie spredu, zo strany fasády. Verím, že aspoň tenký Krupinit (dosku z drevených "slamiek") použili, alebo XPS, ako stratené debnenie. Skúste dať foto zo stavby, než sa išla robiť fasáda. Opomína sa zateplenie prekladu / venca zhora a v podbití strechy. Toto môže byť ďalší problém. Ďalší faktor: možno sa nahromadila vlhkosť v konštrukcii, keďže dochádzalo k rosnému bodu a ten sa posunul do interiéru. Záleží od typu omietok dnu-vonku aj od vlhkostného režimu v dome.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mirushka26:

@blacksr S tym zateplením prekladu som aj ja mys…
@mirushka26 Vždy sa dá nájsť riešenie. Len treba nájsť správne poradie, čo urobiť - od najlacnejších, bezzásahových až k tým najdrahším. Preto treba nájsť príčinu.
Odpovedať
Profilova fotka
Bude to tym natiahnutim fasady ta uzavrela stavbu kedze pred tym vlhkost odchadzala cez murivo. Teraz nema kadial a kondenzuje na najstudenejsom mieste a vznika zivna poda pre plesne. S riesenim neporadim ale toto je asi najpravdepodobnesia pricina.
Odpovedať
Tak my sme po dlhom boji v detskej izbe sa nasrali a do fasady urobili vetracky,muz vyrezal okruhle diery,na silikon nalepil tie vetracky,aj so sietkou proti osiam a vcelam,nech sa tam zase nenasackuju a izba je uplne sucha,predtym bolo na stene az flaky vody a z toho potom riadne plesne. A je to tym,ako napisal nadomnou,proste to nema odkial ist von a je to v stenach,a takto to dopadne. Este sme mali jednu stenu,kde tiez vznikali plesne,tam sme v stene zasekali potrubie z radiatora,stena je uplne teplucka a ziadne plesne sa uz netvoria od vtedy a bolo to na chodbe,kde zase bolo malo radiatorov,a nestihalo to vykurit.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?