Plesen nad sadrokartonom v kupelni

Ahojte, ako by ste poradili riesit nadledujuci problem? Byvame v dome, kde predchadzajuci majitel znizil strop bielym sadrokartonom. Ked som ho dal teraz dole, zistil som, ze sa tam zacala tvorit plesen :-( . Nad kupelnou sa nachadza uz len nezateplena povala. V inych miestnostiach (bez znizeneho stropu), ktore su tiez z casti pod nezateplenou povalou, plesne neregistrujem. Dakujem za pomoc
Odpovedať
nebola tam ziadna parozabrana?
Odpovedať
@gashtaan Nie, len priamo biely SDK
Odpovedať
no kúpelňa porobená a 10eur na fóliu pod sadrokartón sa už nenašlo. ako písal gastaan chýba parozábrana.
Odpovedať
Profilova fotka
keby dal aspon zeleny a nie biely. no vidim to tak, ze ta caka rekonstrukcia kupelne. predsa tam si to vyzaduje ine materialy, hlavne kvoli vlhkosti
Odpovedať
@steffan33 zeleny nezabrani difuzii par o nic viac ako biely, ten by tento problem nevyriesil. Chyba tam parozabrana ako sol.
Odpovedať
@steffan33 @sneko @gashtaan dakujem za odpovede. Su chybajuca parozabrana a pouzitie bieleho SDK postacujuce dovody na zacatie tvorby plesne? Co tak kondenz tepleho vzduchu v kupelni z chladnejsim stropom? Viete mi odporucit sposob, ako sa tej plesne zbavit? Savo + zlozenie vsetkych SDK + nechat to nejaku dobu "dychat"?
Odpovedať
Profilova fotka
@matej001 Jediný účinný spôsob ako to pomerne jednoducho vyriešiť po technickej ale aj finančnej stránke je samozrejme v prvom rade zhodiť SDK a nahodiť parozábranu a potom zatepliť povalu s nobasilom v rolkach. Dal by som pod nobasil taktiež parozábranu aby zbytočne nevlhol odspodu. Realizoval som to takto u svojich rodičov a u svokry a na dom s rozlohou 100m2 to víde dokopy 400€ pri použití hrúbky nobasilu 20cm a hneď po prvom roku im išli náklady za kúrenie rapídne dolu.
Odpovedať
@1joki Dakujem za odpoved. Budem sa inspirovat vasimi skusenostami
Odpovedať
Profilova fotka
@matej001 problemom je kondenzacia teplych, vlhych par na strope.. je ejdno ci biely alebo zeleny SDK... dat poriadne parozabranu a ak sa da zateplit strop na povale...strecha je ako zateplena?
Odpovedať
@richard71 strecha nie je momentalne zateplena vobec, povala je neobyvany priestor. Preto uvazujem nad dodatocnym zateplenim podlahy na povale
Odpovedať
@1joki B je spravne, parozabrana pod tepelnu izolaciu. Nad nou je uz zbytocna.
Odpovedať
Profilova fotka
@matej001 no. nad tym ani netreba uvazovat... jednak sa zbavis problemu plesni a druhak celkove naklady na kurenie ti "nevyletia" strechou ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@xaxaxaxa Ja som tam nepisal viac moznosti iba jednu : "Dal by som pod nobasil taktiež parozábranu aby zbytočne nevlhol odspodu" a k tomu som pisal ze by som dal nad SDK do kupelne tiez parozabranu, pretoze tam sa vytvara najviac vlhkosti.
Odpovedať
@richard71 @1joki Este otazocka. Budem davat zateplenie, okrem podlahy na povale, aj nad sdk (nad parozabranu) v kupelni. Nie je problem ak tato vata bude v kontakte so stropom? Nie je tam totiz prilis vela miesta a chcem ho vyuzit na maximum.
Odpovedať
@matej001 v tvojom pripade idealne ak bude v kontakte so stropom, nech ti nejaku medzeru zbytocne na tej povale neprefukuje. Medzi parozabranu a strop (beton?) ziadnu izolaciu nedevaj, az hore na podlahu, difuzny odpor sa musi smerom do exterieru znizovat!
Odpovedať
Profilova fotka
@matej001 Presne ako dolu napisal gashtaan nedavajte nad SDK ziadnu izolaciu uz ale iba na povalu. Nad SDK dajte iba parozabranu, ktoru treba dokladne utesnit po obvode stien, na jej spoji a asi by som pouzil aj parotesne pasky pod skrutky. A potom zakazdym po kupani/sprchovani treba dokladne kupelnu vyvetrat.
Odpovedať
@gashtaan ak som to spravne pochopil, odporucas teda nedavat izolaciu (vatu) medzi parozabranu (nad sdk) a stropom v kupelni? Len izolaciu na podlahu na povale? Strop je keramicky, plus nejaky beton na tom. Cca 18 cm.
Odpovedať
@1joki @gashtaan este raz dakujem za rady :-)
Odpovedať
@1joki no ved prave preto som to tam napisal B lebo to co si napisal prve je blbost. Parozabrana *len* nad izolaciou nic neriesi.
Odpovedať
Profilova fotka
@xaxaxaxa ale ja som nikde nepisal aby daval parozabranu nad izolaciu. Iba pod
Odpovedať
@1joki ok, tak som asi nepochopil spravne co si pisal
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?