Studňa - zápis do katastra kvôli stavebnému povoleniu

Ahojte, kupili sme pozemok, na ktorom je studňa, avšak táto nie je zapísaná v katastri. Nakoľko na pozemku nie je vodovod, táto studňa je jediný zdroj pitnej vody a preto by sme ju chceli zapísať aj do katastra kvôli stavebnému povoleniu. Máte s tým prosím niekto skúsenosti? za každú radu ďakujem
Odpovedať
@el_j zapis studne do katastra? to je nejaka blbost nie?
Odpovedať
@el_j V zmysle usmernenia úradu geodézie.... č. 1/2014 sa studňa nezapisuje do katastra. Do katastra sa zapisujú len tie drobné stavby, ktoré majú charakter budovy. Pre tieto účely studňa nie je drobnou stavbou. Pozri tu čl. 2 bod 3: http://bzany.sk/wp-content/uploads/20...
Odpovedať
@chrobak7 dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 A je to z toho čl. 2 bod 3 jasné??? Ono sa tam píše, že vymenované stavby nie sú drobnou stavbou. Ale kľudne môžu byť riadnou stavbou. nie? je predsa nemysliteľné, aby si hocikto postavil niekde cestné teleso, železničný zvršok priehradu... atď . ako je to tam vymenované bez stavebného povolenia. V tom zákone sa píše, že tieto vymenované NIE SÚ drobnou stavbou. A medzi nimi je aj studňa. :-)
Odpovedať
@jamk1 Keď sa človek hlbšie zamyslí, tak v podstate môžeš mať pravdu. Dá sa to aj tak pochopiť. Logické by to bolo, lebo na studňu som si vybavoval stavebné povolenie, nie povolenie na drobnú stavbu. Ale na ňu sa nevyžaduje kolaudácia. Pozeral som katastrálnu mapu a našiel som v legende aj značku studne a studničky. Otázne je, aké studne tým autor myslel. Či to nebudú tie klasické kopané. Takú by som si vedel dať zapísať do katastra, lebo predsa len tie kamene okolo či iné spevnené okolie môže byť považované za stavbu. Ale zapísať jednu rúru navŕtanú do zeme... neviem, ako by to zakreslili ako plochu. @el_j Ak to veľmi chceš dať zapísať, tak by som asi zvoli nasledovný postup. Spýtal by som sa na katastri, či ti zapíšu studňu. Predpokladám, že budú na teba pozerať ako na svätú, lebo s takou požiadavkou sa ešte určite nestretli. V horšom prípade ťa poškú do bažin, v lepšom to preveria u niekoho skúsenejšieho vyššie. Ak ti povedia, že sa to dá, aj ti možno povedia ako. Alebo rovno obvolaj nejakých geodetov, či sa s tým stretli. Na zapísanie aj tak budeš potrebovať geometrický plán, kde geodet zakreslí tú stavbu. Ak to je taká klasická kopaná studňa, tak to zakreslí ako vodnú stavbu s nejakým pôdorysom (1 m2) a s tým geometrákom skús ísť na kataster. Tam ti záznam buď povolia, alebo zamietnu. Je ale tiež možné, že budú chcieť od teba k zápisu kolaudačné rozhodnutie. Neviem z akého dôvodu chceš studňu zapísať, ale pokiaľ na to nemáš vážny dôvod, nerieš to. Skoro každý pozemok má studňu a ako som pozeral katastrálnu mapu môjho okolia, nie je tam žiadna studňa.
Odpovedať
ZAbudol som pridať ten obrázok legendy katastrálnej mapy. Tu je.
Odpovedať
@el_j to je riadna hovadina podla mna.. Este som nevidela zapisanu studnu v katastri.. A na SP sa uvedie proste studna.. nepotrebujes ju mat nikde zapisanu..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?