Pridanie spoluúčastníka do stavebného povolenia kvôli hypotéka + aj do katastra

Minulý rok sme vydražili pozemok. Vtedy dražobná spoločnosť do listu vlastníctva napísala len mňa. Dali sme si vypracovať projekt a pred pár týždňami sme dostali stavebné povolenie, tiež tam figurujem len ja. Začali sme vybavovať hypotéku. V banke nám poradili, aby sme využili hypotéku pre mladých. Nakoľko ja už mám viac ako 35, hypotéku by brala priateľka. V banke povedali, ze bude potrebné pridať priateľku ako účastníčku do stavebného konania, t.j., aby sme mali stavebné povolenie spoločne. Pozemok môže zostať na mojom mene. Bol som na stavebnom úrade, povedali, že to nie je možné spätne, budem musieť za zápis opäť uhradiť poplatok za stavebné povolenie a tiež bude potrebný vklad do katastra, aby tam bola aj priateľka ako spoluvlastník. /ďalši poplatok/ Viete mi niekto poradiť, či je naozaj potrebné prepísať 50% pozemku v katastri na meno priateľky, aby ju pridali do stavebného konania a či pri získaní hypotéky pre mladých musí byť spoluvlastník pozemku alebo nie? Ďakujem.
Odpovedať
@ady66 Čo sa týka stavebka tak myslím že k stavebnému povoleniu stačí ak priateľke pozemok prenajmeš.K druhej otázke: Neviem či to platí aj pri dotovanej hypotéke pre mladých, ale všeobecne môžeš ručiť svojou nehnuteľnosťou za hocikoho chceš (t.j. vlastník nenuteľnosti a dlžník uveru nemusí byť tá istá osoba). Tam ide skôr o to kto reálne kupoval ten pozemok? Platili ste ho spolu alebo len ty? Dom bude čí? Budete ho mať v podielovom vlastníctve každy 1/2 alebo len priateľka( ked len ona berie úver)? Presne tieto problémy rieši inštitút manželstva ;-)
Odpovedať
@martuska75 Dakujem, ti za odpoved. Pozemok sme vydrazili a platili sme spolu /polovicu ja v hotovosti, polovicu priatelka z uctu/. Dom bude spoloční, v podielovom vlastníctve 1/2 a aj svadba bude :-) ... len teraz musime riesit tento problém... zajtra volám na stav. úrad, som zvedavý čo povedia na prenajímanie. Nechceme zase platit za stavebné povolenie ani za kataster.
Odpovedať
@ady66 Čo sa týka stavebka tak prenájom by to mal technicky vyriešiť, aby ju zapísali ako stavebníčku na povolenie. Ale to ti asi aj tak neušetrí poplatok za stavebné povolenie. Inak na vašom mieste by som to riešila prevodom/predajom 1/2 pozemku na priateľku pokial uhradila polovicu - bolo by to korektné voči nej. Poplatok za prevod na katastri je zanedbateľný v porovnaní s hodnotou nehnuteľnosti. Korekné účty sú prepokladom dobrých vzťahov. Okrem toho len poznámka ak by ste sa medzičasom zobrali a dom stavali spoločne, tak napriek tomu, že nie je uvedená na stavebnom povolení tak pri kolaudácií (alebo pri zápise rozostavanej stavby) by ju na základe sobášneho listu zapísali do katastra automaticky ako bezpodielovú spoluvlastníčku domu (alebo teda rozostavanej stavby). POzemok by zostal naďalej aj po sobáši bud len výlučne tvoj alebo teda v podielom vlastníctve (ak by ste rozhodli to riešiť predajom/darom polovice pozemku priateľke)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?