Realizačný projekt a projekt k stavebnému povoleniu

aký je presne medzi nimi rozdiel? Co je lepsie? Chceme stavat svojpomocne,staci nam aj len projekt k st.povoleniu? Mozno budeme musiet vziat v priebehu stavby aj uver, tam je asi lepsi podrobny realizacny aj s cenami materialov...?Uvedte ma do obrazu :-S vdaka
Odpovedať
mal som podobnú dilemu až kým som nebol usmernený,že potrebujem realizačný projekt,tiež stavba svojpomocne..
Odpovedať
preco treba realizačný?
Odpovedať
Profilova fotka
projekt pre stavebné povolenie určí rozmery, dispozíciu a umiestnenie stavby. To sleduje stavebný úrad, či ste dosť od susedov, od cesty, či neprekročíte výšku. Realizačný projekt potrebujete, aby ste sa dohodli s dodavateľom, z čoho to má byť, v akej kvalite. A ešte ako má byť urobená statika, ale to v zásade musí riešiť už projekt pre SP. Keď staviate sami, budete sa rozhodovať ad hoc, podľa možností.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
rozdiel medzi projektom na stavebne povolenie a realizacnym je hlavne v statickom posudku a konstrukcnej casti. Ostatne profesie si myslim nie je potrebne riesit cez realizacny, lebo kazdy lepsi plybar, elektirkar, atd to zvladnu podla nakresov zo stavebneho. Ale co sa tyka statiky, na stavebne dostanete iba spravu od statika, v realizacnom sa presne riesi - ulozenie vystuze, krov, atd co nie som si ista, ci by ste to zvladli, ked staviate svojpomocne. Takze co sa tyka mna, urcite by som si zaplatila tieto dve profesie ako realizacny - statika, konstrukcie. co sa tyka rozpoctu, myslim ze vie byt rieseny aj zo stavebneho, no nakolko to bude presne , to uz neviem.
Odpovedať
ahoj. nám povedal pán v jednej firme že ak chceme stavať svojpomocne, že nám stačí projekt na stavebné povolenie, že ten realizačný projekt je potrebný hlavne vtedy ak si dávaš robiť stavbu firme, že oni to potrebujú podrobnejšie. takže my tiež berieme ten projekt na SP. je aj lacnejší, veď každá korunka dobrá (pardón euro) :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@andrejka89 nam vychadza financny rozdiel medzi realizacnym projektom a projektom na stavebne povolenie cca 2tisic€, takze.... do realizacneho asi tazko pojdem ;-) vychadzam tiez zo skusenosti inych, kde elektrikar, kurenar, vodar spravil veci aj tak podla seba a na projekt ani nepozrel :-( kedze to budem riesit znamymi a rodinou, tazko budem potom ziadat aby to osekali a potiahli presne podla projektu ]-( aj preto mi bolo povedane, ze projekt pre stavebne povolenie bude postacujuci, nanajvys ak to bude nutne tak sa da vypracovat realizacny uz len tej- ktorej casti.... no uvidime... v kazdom pripade ak mate @jan45 @losonka na to nejaky nazor, budem rada, ak napisete, kedze ste od fachu ;-)
Odpovedať
@andrejka89 mate pocit, ze to ma logiku? firma, ktora robi niekolko domov za rok potrebuje podrobnejsie vykresy ako vy, co to budete robit svojpomocne?
Odpovedať
@kaktusik007 ano, suhlasim, netreba na vsetko realizacny, ale to sa da s projektantom dohodnut, ja by som urcite riesila aspon statiku ako realizacny (mozno som zatazena na statiku, no vyplyva to z mojho povolania statika) , popripade nieco zo stavebnej casti (aj podla toho aky domcek chcete, pri jednoduchom by to nemusel byt problem) ak najdete sikovneho majstra. Ale nezabudnite na stabeny dozor, ktory je potrebny uviest uz do ziadosti o stavebne povolenie.
Odpovedať
@losonka rozdiel je v tom že v tom balíčku projektov na SP sú projekty v mierke 1:100 a v tých realizačných projektoch sú projekty v mierke 1:50 a dokumnetácia je o niečo podrobnejšia čo sa týka už priamo spotrebičov (kotol, zásobník vody, ...), presné rozvrhnutie okien a dverí, ktoré budú v dome, atď. tieto projekty sú určené pre stavby na kľúč. ten projekt v mierke 1:100 brala aj známe, tiež stavali svojpomocne a dom stojí, nevidím dvôd, keď to druhí zvládli, prečo by sme my nemali =-)
Odpovedať
Profilova fotka
Nám bolo tiež povedané, že nám stačí projekt k stav.povoleniu. Projektant nám doňho zakreslí statiku, profesie, požiarnu,.... Stavať chceme začať presne o rok. Tento rok chceme vybaviť všetky povolenia.
Odpovedať
my sme to vyriesili tak, ze mame sice len projekt pre SP, ale dohodli sme s projektantom, co nam dorobi podrobnejsie, aby aj chlapi, co to robili vedeli, ako na to - napr. nam podrobne rozkreslil niektore casti, kde mohol nastat problem uz pri hrubej stavbe - rozne prepojenia a pod.. Realizacny projekt napr. elektriky a vody sa mi zda uplne zbytocny, pretoze napr. my sme este pocas stavby menili rozhodnutia a ked sa sla robit el., tak sme stravili v dome pol dna rozmyslanim, ako to spravit co najlogickejsie a najlepsie. V podstate by nam bol ten projekt aj tak na nic, lebo sme si to vymysleli podla seba..
Odpovedať
@akvi presne aj toto nám povedal že tie rozvody si urobíme presne podľa seba už na mieste ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@andrejka89 ved prave..vsak na papieri to vyzera ok, ale potom, ked clovek zacne premyslat, ake ma zvyky, co kde chce, ci nechce, tak aj tak sa to meni az na mieste cinu :-D
Odpovedať
Profilova fotka
Vykonávací projekt je podkladom pre zmluvu s dodavateľom, špecifikuje použité materiály a ich objemy. Keď chcete robiť svojpomocou je Vám zbytočný. Také malé stavby, ako je rodinný dom sme dakedy stavali podľa výkresov 1:100 a remeslá tam neboli vôbec, to navrhli montéri na stavbe . Vtedy ale bolo všetko predimenzované, neriešili sa vzťahy medzi kúrením a rekuperáciou. Ak máte známeho, čo vám pomôže pri kontrole výztuže a podpíše žiadosť na stav. povolenie, tak to zvládnete. Ale čítal som aj príspevok ako na východe Slovenska obchádzajú razítko dozora na žiadosti: uvedú, že bude vybratý konkurzom pri výbere dodávateľa. No, čo už.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 a nie su nahodou pouzite materialy a objemy sucastou rozpoctu??? a zmluvy o dielo??? ved na to nepotrebujem realizacny projekt.... ako aby som vysvetlila situaciu, vykaz vymer, rozpocet si viem spravit sama vo vlastnej rezii, statiku oddozoruje osoba na to opravnena, v podstate co ine sa tam este riesi, okrem toho ze je tam ina mierka???? zastrcky, pripojky si spravim aj tak az po dokladnom uvazeni kde bude nabytok a kde budu naozaj potrebne, svetla to iste... chapem ze budem potrebovat projekt na kurenie, ale tam mi tiez staci len taky co je nutny pre stavebne povolenie, nie??? ja neviem... ja si len tak myslim ;-) myslim si moc zle???
Odpovedať
super tema, prave riesime projekt, tak aspon obkukam vela info :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@janzi ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@vbc22 na Vašom mieste by som si nechal spracovat projekt na stavebné povolenie a podľa zložitosti stavby by som zvazoval realizacny projekt. Niekedy ani nie je nutny kvalitny projektant spraví projekt na SP tak aby bez problemov bolo mozne stavat. Pokial budete mat atypicky krov alebo zelezobetonove konstrukcie nechal by som si spravit realizak na nosne konstrukcie,
Odpovedať
Profilova fotka
@kaktusik007 zamieňate príčinu a následok, robiť dobrý rozpočet zo stovkových výkresov a bez určenia iných detailov je ťažké. Teraz vidím na stavbe výkresy 1:100 z toho sa nedá nič vyčítať, robotníci nemajú k dispozícii počítač a nemôžu si kliknúť na zväčšenie. Prakticky to popísal edgarx, ale myslím si, že stavbu má riešiť odborník na výkrese a nie robotník na stavbe. Zvoliť jednoduché riešenie nemusí byť dobré riešenie. Niekto by mal niesť aj zodpovednosť. Ja až žasnem, ako sa naša stavebná verejnosť nechá dobiehať rôznymi kváziodborníkmi, ušetria pár eur a celý život priplácajú na tento fakt. ešte k zmluve, práve nepresný a nejasný rozpočet vedie k zmluve, ktorú používajú formou "ale toto sme zabudli", "nebolo to vo výkresoch" a investor v konečnom dôsledku zaplatí na dodatkoch viac ako keby si to objednal u zodpovednejšieho dodavateľa.
Odpovedať
my máme projekt komplet a je to dobrá vec, ale cenový rozdiel nebol veľký....
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 suhlasim vo velkej miere... ale predsa len ide o tu zlozitost stavby a potom aj o to, kto vypracuje rozpocet - pokial clovek, ktoremu velmi zalezi na presnej stavbe, tak si myslim ze realizacny projekt je naozaj zbytocny - no zbytocny nie je, tu ide len cisto o tie financie, aspon v nasom pripade, rozdiel 2000€ je hooodne penazi, za to mam nakupene kvantum inych veci.... @martinecka1 ak by cenovy rozdiel nebol veliky, nezvazujem ani nedat robit realizacny projekt, ale toto sa mi zda fakt prilisny rozdiel :-| obzvlast, ked stavba je jednoduchy obdlznik..
Odpovedať
je to veľa peňazí, ani my by sme to asi nekupovali, za 2000e nakúpiš iné veci....
Odpovedať
Nehovorme v dojmoch - žiadny právny predpis SR nepozná termín "Realizačný projekt". Obsah projektu pre stavebné povolenie je presne špecifikovaný v §9 vykonávacej vyhlášky (k stavebnému zákonu) č. 453/2000 Z.z. Spolu s § 46 stavebného zákona - "Projektant vykonáva projektovú činnosť a zodpovedá za správnosť a úplnosť vypracovania dokumentácie podľa § 45 ods. 2. Projektant vypracovaného projektu stavby zodpovedá aj za jeho realizovateľnosť. Statický výpočet musí byť vypracovaný v takej forme, aby bol kontrolovateľný....", je to dostatočná záruka, že podľa projektu pre stavebné povolenie, ktorý si stavebník zaplatí, je každá odborná firma schopná stavbu zrealizovať. Pred prevzatím projektu stavby od projektanta je potrebné si jeho úplnosť prekontrolovať. Veľké rezervy tu majú aj pracovníci stavebných úradov. Takže nedajte sa balamutiť.
Odpovedať
Profilova fotka
pre: @karolman (3) V záväzných podmienkach uskutočňovania stavby sa podľa potreby ďalej určí: a) predloženie podrobnejšej dokumentácie ešte pred začatím stavby, ktorá je potrebná na kontrolu dodržania podmienok určených na vyhotovenie stavby, b) oznámenie určitého štádia stavby na účel výkonu štátneho stavebného dohľadu, c) predloženie dokladov, odborných expertíz, meraní a posudkov, d) podrobnejšie požiadavky na uskutočnenie stavby predovšetkým z hľadiska komplexnosti a plynulosti, napojení na siete a zariadenia technického vybavenia, pozemné komunikácie, odvádzanie povrchových vôd, úpravy okolia stavby a podmienok ochrany zelene, prípadne jej premiestnenia, " koniec citátu, skrátene realizačný projekt.
Odpovedať
@vbc22 v tvojom pripade, ked chcete stavat svojpomocne odporucam sadnut si s projektantom a presne si dohodnut, co vsetko viete robit sami a podla toho spravit rozsah projektu. Je to riesenie, ktore zamedzi zbytocnej praci projektanta a tym zbytocne vyhodenym peniazom investora. Vsetko je to na dohode a sam to tak robim. Ak beriete uver a nemate iba projekt pre stavebne povolenie (bez rozpoctu), tak zabehnite za nejakym rozpoctarom, ktory ho dodatocne spravi. Nemusite hned objednavat realizacny projekt.
Odpovedať
@janvirostko no to je ono,aj môj názor a to nie som ani odborník,načo mám platiť za to ako bude v kuchyni nad linkou elektrika, ked ešte aj tak sáma presne neviem, stáva sa to nie?,ved ked príde šikovný elektrikár tak mu ukážem tuto to chcem, ja v tom problém nevidím, možno sa mýlim ak hej opravte ma aby som netvrdila čo nie je pravda.
Odpovedať
@nikabrunc toto je pravda, ale je lacnejsie, ak mas cim viac detailov premyslenych este vo faze projektovania ako vo faze realizacie domu.
Odpovedať
@janvirostko áno premyslené a aj nakreslené ,ale ked sa na to pozrie elektrikár nič mu netreba hovoriť, sám musí vedieť,ja som sa tiež čudovala že známy dali za projekt 1000 eur, hrozná cena 3 roky dozadu ,ale potom som pochopila že čo majú ony a čo my.
Odpovedať
@nikabrunc sama vidis, ze je to individualne. Pracujem aj pre jedno velke architektonicke studio a tam sa celkova cena projektu pre stavebne povolenie pohybuje od 3000 EUR vyssie :)
Odpovedať
@janvirostko áno verím , ale je to naozaj veeeľmi veľa nedala by som a určite ide aj od lokality, ako vo všetkom či sa to týka stavebnín alebo masla
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?