Pre získanie stavebného povolenia, budovanie asfaltovej obecnej cesty.

Zdravím Vás, pre získanie stavebného povolenia mi obec dáva podmienku, že sa zmluvne zaviažem k vybudovaniu asfaltovej cesty. Cesta je obecná / panelová / parcela C - zastavaná plocha a nádvoria. Je nutné podľa zákona mať príjazdovú cestu pre RD asfaltovú? Aký zákon hovorí o parametroch príjazdovej cesty pre RD? Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@peter552 :D hadam pristor kde bude prijazdova cesta k domu je estale este tvoj pozemok nie ? ci uz to je pozemok obce ?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je pozemok pod panelmi evidovaný na katastri ako cesta a je obecný, tak by nemali robiť problémy na úrade. Cesta môže byť kľudne aj betónová, zákon neprikazuje asfalt. Parametre ciest uvádzajú normy. Máš už výzvu zo stavebného úradu?
Odpovedať
Od hlavnej asfaltovej cesty vedie okolo môjho pozemku 100+ metrov obecnej panelovej cesty (pozemok je obecný a panely pokladal súkromník). Mám všetky povolenia a projekty, chýba len stanovisko obce k výstavbe RD. Obec mi ho dá len s podmienkou, že vybudujem na svoje náklady asfaltovú cestu. Inú výzvu nemám.
Odpovedať
@peter552 nie som v tomto odborník, ale obec nedáva stavebné povolenie, ale stavebný úrad. nevidím dôvod zhodnocovať majetok obce zadarmo. Obec to dala túto podmienku na papieri? podľa akého zákona? Obec, môže konať len v to čo jej zákon umožňuje. možno by lepšie vedela odpovedať @janetbla
Odpovedať
@peter552 @fural Jedna vec je, čo je v zákone a druhá vec je slovo starostu. My sme tiež chceli novú ulicu a vtedajší primátor povedal, že máme vybudovať 40 metrov cesty na obecnom pozemku ako napojenie našej novej ulice na obecnú cestu. Že ak tam chceme stavať, tak to treba urobiť, inak nám povolenie nedá. A bolo vymaľované. Tak sme vybudovali 120 m našej, novej ulice a 40 metrov cesty na obecnom. Tá obecná cesta je inak v katastrofálnom stave, asi aj tých 40 metrov bolo dobrých. Takže ak si obec dala podmienku, že máš tú cestu vybudovať, tak buď ju vybuduješ, alebo nebudeš stavať. Obec môže stanoviť podmienky výstavby. Resp. má právo ti výstavbu nepovoliť. Nikde nie je napísané, že si povinný to vybudovať, ale tiež nie je nikde napísané, že ti obec musí povoliť stavbu. A nedalo by sa spojiť s nejakým susedom? To je tam len jediný - ten tvoj pozemok? Alebo ak to vybuduješ, tak ostatní vlastníci susedných pozemkov sa len priživia na tebou vybudovanej ceste?
Odpovedať
Profilova fotka
@peter552 Mne to skor pripada ako keby si obec chce zabezpecit ze ju to nebude stat ani cent, Ale nemas inu moznost, vybudujes a postavis, inak nie ako pise chrobak7.
Odpovedať
@chrobak7 vy ste budovali defacto novu pristupovú cestu na svoje stavebné parceli, prístupová cesta je podmienka na stavebné povolenie. Ale @peter552 má prístupovú cestu, síce len panelovú ale má, ako som spomenul, štátny organ (obec) môže konať iba v súlade so zákonom, len to čo mu ZÁKON UMOŽŇUJE, občan môže všetko čo ZÁKON NEZAKAZUJE. Obec si nemôže klásť podmienky ktoré jej zákon neumožňuje, Ak má @peter552 pozemok, určený na IBVm tak (podľa uzemného plánu) tak neviem kde je problém. Samozrejme, obec, (starosta) môže robiť obštrukcie. Akým príkazom, požiadavkou u vas dali vybudovať cestu na obecnom pozemku? (asi to už bola tiež vedená ako miestna komunikácia) To bola vasa dobrá vôla?
Odpovedať
Ľudia, a vy sa ešte tým obciam čudujete ? Teraz ide dotyčnému len o stavebné povolenie. Akonáhle ho dostavia a začne tam bývať, už bude obec povinná tam aj odhŕňať sneh, posypať, udržovať a dokonca aj smetiari tam budú musieť chodiť ... A vo finále, o pár rokov, keď si tam okolo postavia ďalší a ďalší, tak ešte budú obec bombardovať, aby im tú asfaltku vybudovala ... A potom vo finále, ak ju obec vybuduje, tak na tom, že tam dovolila postaviť pár domov aj tak prerobila ... @fural Čítaš aj príspevky vyššie ? To akože, keď si naveziem na obecný pozemok panely (písal, že to tam položil súkromník) tak automaticky sa jedná o panelovú prístupovú cestu ? @peter552 Ešte môžeš byť rád, že ti obec dovolí pristupovať na tvoj pozemok po ich ceste ... Vieš koľko poznám ľudí, čo majú polia, na ktorých by sa aj dalo stavať, ale cestu nevedia vybudovať, lebo im to nikto nechce povoliť ? Osobne by som sa pozrel, kto má okolo teba pozemky a komu môže byť táto cesta na úžitok. Následne by som to riešil spolu-financovaním ...
Odpovedať
@lubk0 , čítam všetko, paneli položil sukromník, nie @peter552, ani obec (bol to nejaký iniciatívec, dnes by mu dali pokutu a príkaz panely odstrániť), aj keby to bola prašná cesta aj tak je to cesta. Obec môže vyjednávať ak investor chce aby obec zmenila územný plán v prospech investora a vtedy môže žiadať postaviť cestu, jednoducho uzavrieť zmluvu , niečo za niečo, Ale ak tam cesta je tak tam je a ak je to v už v územnom pláne obce určené na zastavanie tak, stále nepoznám zákonný dôvod nevydať stavebné povolenie.
Odpovedať
@fural Budovali sme aj vlastnú cestu. Ale jedna ulica, ktorá je v obecnom vlastníctve je v dezolátnom stave. Tak obec si dala podmienku, že na obecnom pozemku opravíme 40 metrov cesty. To už nie je naša. my sme to len museli zafinancovať, lebo mesto nemá peniaze na opravu vlastnej cesty. A to pôvodne chceli až 100 metrov vybudovať. Tá nová ulica je naša, tá pravá strana toho U-čka je obecná - tam sme to vybetónovali. Nižšie fotky tej obecnej ulice pôvodne a časť, ktorú sme my opravili. Keby sme to neurobili, tak by sme nestavali. Takže nebola to naša dobrá vôla. Obec môže kľudne napísať, že stavbu nepovolí, lebo nie je vybudovaná a skolaudovaná komunikácia k nehnuteľnosti.
Odpovedať
@fural Tak choď na miestny úrad v mene petra552, tresni starostovi päsťou do stola a povedz, že je to protizákonné a nech mu dá stavebné povolenie. Od klávesnice je ľahké mudrovať - obec musí hento, tamto, človek má právo ... prax je iná. Poslal by ťa rýchlo do chujavy... Tú našu cestu, ale aj všetky siete sme museli riadne skolaudovať, kým nám skolaudovali domy. Takže nejaká udupaná zemina, po ktorej jazdia autá nie je pre účely staveného konania cesta. Musí mať pevný povrch, šírku podľa normy a musí byť skolaudovaná.
Odpovedať
@fural Takže ak by tebe niekto hodil na tvoj pozemok betónové panely, aby po ňom mohol v pohode prechádzať a nakoniec si ešte aj nárokoval na to, aby to bolo uznané ako prístupová komunikácia k jeho pozemku (tj ju budeš už musieť stále trpieť a starať sa o ňu) = je to podľa teba na pochvalu ? Naozaj ? Obec môže vyjednávať len ak ide o zmenu územka ? Naozaj ? Lebo tak, ako môže obec územkom stavbu povoliť, tak ju môže tým istým územkom aj zakázať, to si vedel ? Vedel si aj o takých veciach ako stavebná uzávera ? A stále bude konať v zákonom stanovených možnostiach ... Ale k podstate, ak je na nejakom poli nahádzaných zopár panelov, nemusí to vôbec znamenať, že sa jedná o regulérnu miestnu komunikáciu, ktorá by mala byť uvedená v územnoplánovacej dokumentácií ... Kľudne to môže byť účelová cesta, ktorú môže obec "šmahom" ruky zrušiť alebo z nej spraviť komunikáciu neverejnú ... Bežne obce s takýmito vecami operujú, je to normálne a logické ... Tu nie sú obce financované ako v Rakúsku alebo ďalej na západ. Ich rozpočty nestačia na takéto požiadavky. Ja osobne si myslím, že je to úplne legitímna požiadavka obce, keď chce niekto niekde stavať, nech si na svoje náklady dovedie k svojmu domu riadnu komunikáciu. Za plus považujem fakt, že obec na neho neprenáša ďalšie náklady (na kúpu pozemku, na budovanie chodníkov, zelene, verejného osvetlenia, vodorovného či zvislého dopravného značenia alebo nebodaj zelene) ...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@chrobak7 no neviem, v našej obci, sa stavia a kolaudujú domy vedľa spevnenej cesty, (makadam) Obec nechce robiť cestu (asfalt) pokiaľ tam nie je dostatočná zastavanosť, alebo dokončené inžinierske siete, ved pokiaľ sa tam stavia tak je vysoká pravdepodobnosť že sa cesta poškodí ja byť starostom v Petrovej obci tak poviem: stavajte si, ale nečakajte že vám obec postaví cestu do roka a ani do troch,
Odpovedať
@fural Obce nemajú peniaze na cesty, tak využívajú to, že ľudia chcú stavať. Tak ich donútia vybudovať cesty aj siete na vlastné náklady. Za normálnych okolností by to mala vybudovať obec z peňazí vyzbieraných z poplatku za rozvoj.
Odpovedať
@lubk0 ak je petrov552 pozemok určený na výstavbu IBV, tak tam obec chce aby sa tam stavalo, tu sa nejedná o tie panely, tie tam nemusia byť, tu sa jedná o prístupovú cestu (obecnú) Pozri na kataster zbgis, ako je zapísana cesta , aky je to druh pozemku v tvojom okoli ? v nasej obci aj hlavná cesta III. triedy je vedená ako "ostatná plocha", Obec je platená z daní obyvateľov - čím viac obyvateľov tým viac penazí, chápem že obciam chýbaju peniaze ale nie je to legitímna požiadavka - nie je podoprena zákonom, alebo sa mylim ? otázka znie: chce obec aby sa rozvíjala alebo nie ?
Odpovedať
@lubk0 So všetkým súhlasím, čo si napísal - len nám dala obec aj to vybudovať, čo si napísal v poslednom odseku - siete, osvetlenie ulice, dopravné značenie - dokonca sme museli na začiatok cesty dať retardér, lebo to má byť obytná zóna. :-o :-o
Odpovedať
@chrobak7 Áno, to je bežná prax, preto som písal, že má ešte "šťastie", že nemusí budovať to ostatné ... @fural Je jasné, že to všade nie je rovnaké ... Každý starosta / starostka a každé obecné zastupiteľstvo má na danú vec svoj názor a používa svoj postup. Ja som len narážal na fakt, ktorý si napísal a teda, že obec nemá zákonné možnosti ako si takéto veci diktovať a že tým nekoná v medziach zákona, to proste nie je pravda ... Sú obce bohatšie, sú obce ktoré zdedili obecnú infraštruktúru v oveľa lepšom stave, sú obce, ktoré mali kopu nových vecí vybudovaných tesne pred revolúciou a nemajú tak veľký investičný dlh. Cieľom obce samozrejme rozvoj je, ale logicky, nie za každú cenu. Je to na veľmi dlhú debatu ... Ak niekto postaví dom, nasťahuje sa s manželkou a dieťaťom tak z podielových daní a dani čo platí z nehnuteľnosti a pozemkov si obec prilepší o cca 1100 Eur ročne (hrubý odhad). Lenže toto nie je čistá suma "do kešene" ktorú môže obec začať míňať ... Môžeš si z toho hneď odpočítať bežné finančné náklady na samotný chod obce (úrad, zamestnanci, škola, škôlka, údržba ciest, chodníkov, prevádzka osvetlenia, starosť o seniorov atď atď, mohol by som menovať ... ) Následne zistíš, že ti neostane moc veľká suma ... A aj keď ju vynásobíš 10 x (dajme tomu, že tam vznikne dokopy 10 domov) tak nech počítaš ako pošítaš, na riadnu novú cestu s tam peniaze neostanú. A potom je tu samozrejme iná otázka. V obci pravdepodobne existuje X ulíc, kde stoja X rokov desiatky RD platiacich dane, ktoré majú cestu v dezolátnom stave, často bez chodníkov atď ... Tie RD a ich obyvatelia zaplatili na hore spomenutých daniach X násobne viac ako "novousadlíci" . Je podľa teba fér, niekomu kto v obci býva 2,3 alebo 4 roky postaviť novú cestu a na tých pôvodných obyvateľov sa vykašlať ? Ako píšem, je to na veľmi dlhú debatu ... Postupne sa aj do obcí, ktoré sú atraktívne bude dostávať do praxe nová daň za rozvoj a nebude dlho trvať a budú požadovať viac ..: Menší či väčší developeri v mestách už za svoje nebudujú len hore spomenuté veci, často musia robiť verejne prístupné ihriská, zeleň, škôlky, zariadenia pre seniorov alebo napríklad investovať do rozšírenia kanalizácie.... Podla mňa to je legitímny postup a obce či mestá by boli hlúpe, ak by to nevyužívali a rozhadzovali prachy svojich obyvateľov na takéto veci ...
Odpovedať
vsetkemu rozumien @lubk0 len niekedy zmyšľam ako ch ..j Harabin :-), (nevolil som ho a titul som mu už dal, len aby sa vedelo :-) ) podla akého zákona nevydajú stavebné povolenie ak je tam cesta (spevnený povrch, makadam, betón platne) a je to v územnom pláne na IBV, ? daň za rozvoj sa môže rovnať - investícia do cesty , v poriadku , ako som písal vyššie, obec môže konať iba to, čo jej dovoľuje alebo prikazuje zákon, všetko ostatné je len na dobrej vôly a porozumení a dobrých vzťahoch. ale vyhrážať sa (starosta) že povolenie nedám len ak ... bububuubu, nie je správne jednanie,
Odpovedať
@peter552 ešte raz by som sa opýtal obec ti dala na papieri podmienku na vystavbu asfaltovej cesty alebo to bolo len ústne ?
Odpovedať
@fural Ty vole :) Úplne stačí, ak pre potreby stavebného konania obec ako účastník prehlási, že daná parcela nie je miestnou ani účelovou komunikáciou. Tým pádom nemá prístupovú cestu a tým pádom skončil. Čo viac chceš vedieť ? Znova opakujem, to, že sú tam hodené panely z toho prístupovú komunikáciu nerobí ...
Odpovedať
@lubk0 asi si starosta podobnej obce , ak už tam obec určila že sa tam bude stavať tak asi uvažovala aj s cestou (obecnou) na existujúcom pozemku využívanom v súčasnosti na cestu, niekto po nej jazdil a jazdí, keď tam dal panely, ten pán starosta Peterovej obce myslí na blaho občanov až to preháňa, alebo chce všimné do vrecka, Ved koľko by ho vyšla tá 100m cesta asfaltová ?
Odpovedať
Profilova fotka
@normicka Tvojou prvou vetou že "Jedna vec je, čo je v zákone a druhá vec je slovo starostu" chceš akože povedať, že pre starostu neplatia zákony, či ako si to myslel? :-|
Odpovedať
@jamk1 toto bola asi otázka pre @chrobak7
Odpovedať
Profilova fotka
@fural Správne, to som sa pomýlil. :-)
Odpovedať
@fural Nie, nie som starosta obce :) Celý problém našej diskusie je, že nemáš ani šajn o tom, čo hovoríš a píšeš sem len a len svoje domnienky ... - nie, ak obec alebo mesto určí v územnom pláne nejakú oblasť na zástavbu, nevzniká im žiadna povinnosť už popredu riešiť cestné napojenie. - obec alebo mesto, ktoré vlastní pozemok niekde na poli, má plné právo povedať, že to nie je cesta aj keď tade bežne autá jazdia. - obec je účastníkom stavebného konania. - nie, nemyslím si, že to pre blaho občanov preháňa. Skôr to bude naopak. Ak kvôli jednému obyvateľovi vybuduje 100 metrovú asfaltku, ktorá bude mať osoh len pre neho samého, prípadne zopár vlastníkov okolitých pozemkov, tak vtedy by som si myslel, že dostal niečo do vačku keď takto plytvá obecnými peniazmi.
Odpovedať
Profilova fotka
Pre kazdeho plati to iste, ale obec dala stanovisko, chrobak ma na jednu stranu pravdu, proste to tak funguje :/
Odpovedať
@jamk1 Myslel som to tak, že aj keď požiadavka obce, aby investor vybudoval niečo navyše, nemá priamu oporu v zákone, je jeho požiadavka legitímna a nie je protizákonná. Dobre to popísal vyššie @lubk0 - obec môže ale nemusí vydať územné rozhodnutie k stavebnému zámeru investora. Územné, ani stavebné povolenie nie je právne nárokovateľné. Je len na obci, resp. jej orgánoch, či stavbu povolia alebo nie. Ak si starosta dá podmienku, že sa má niečo vybudovať, najmä ak to súvisí so stavbou, tak ho nikto neprinúti vydať stavebné povolenie. Tiež konkrétny príklad. Lidl chce v meste vybudovať predajňu. S mestom rokujú už asi 3 roky. Mesto požaduje, aby v rámci investičnej činnosti zrekonštruovali priľahlú križovatku a spravili tam kruhový objazd. Je to na územní a pozemkoch obce. Jasné, že Lidlu sa tým rapídne navýšia investičné náklady a preto sa snaží z toho vyzuť. Jednoducho povolenie nedostanú, kým sa na nejakej variante rekonštrukcie tej križovatky nedohodnú. Mesto na rekonštrukciu peniaze nemá, preto tlačí na investora, aby to zafinancoval. Keby požiadavka mesta bola protizákonná, neverím, že by si taký subjekt, ako Lidl už právne nevynútil vydanie stavebného povolenia. Jednoducho - buď budú súhlasiť, alebo predajňa nebude. A zatiaľ nie je. Na druhej strane chápem aj postup mesta. Iný príklad: Kúsok od nás je súkromná ulica. Teda nazvať to ulicou ... je to len udupaný štrk či makadam. V minulosti tam mesto povolilo výstavbu bez toho, aby bola vybudovaná cesta. Je tam asi 15 domov, no na vybudovaní riadnej cesty sa nevedia dohodnúť. Tí, čo bývajú na začiatku, nechcú prispieť vo výške spoluvlastníckeho podielu, lebo buď cestu na tých pár metrov nepotrebujú, alebo ju nevyužívajú tak, ako tí na konci ulice. Tak nemajú žiadnu cestu. Vraj navrhli mestu, že pozemok darujú mestu, ak im obec vybuduje tú cestu. Keby mesto ďalej povoľovalo výstavbu bez toho, aby sa vyžadovalo mať cestu, tak v obci bude plno domov ale prašné cesty.
Odpovedať
Profilova fotka
No darmo, ale je to tak, lubk0 a chrobak7 hovoria správne, to že odmietnu vydať povolenie nie je nič proti zákonu, môžu nemusia a bohužial si dali podmienku, ber alebo nehaj tak. Dnes to inak nefunguje.
Odpovedať
Profilova fotka
@wewio Nehovorí sa tomu spisovne vydieranie??? ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
@wewio Ešte mi nedá, aby som nenapísal, že mi to veľmi pripomína časy socializmu. Môj otec mal takmer 80 rokov, bol ťažko chorý, v nemocnici pre neho miesto nebolo, ja som doma ostať nemohol, lebo potreboval 24 hodinovú opateru, tak som začal hľadať LDCH (liečebňa dlhodobo chorých) kde by ho zobrali. Bratislava - vylúčené, lebo sa čakalo niekoľko rokov. Po dlhom hľadaní som naišel v Kvetoslavove. Keď som tam došiel, v kancelárii bol riaditeľ a jeho sekretárka. Pán riaditeľ sa vyjadril, že je to problém, ale ak by som bol ochotný poskytnúť ústavu nejaký sponzorský príspevok, tak by sa dalo niečo spraviť. Vstal a odišiel z kancelárie. Ostal som tam s jeho sekretárkou a tak som sa opýtal, že ako to bolo myslené a koľko sa dáva. Evidentne v tom bola zbehlá, lebo povedala, že každý podľa svojich možností, ale zvyčajne tak 15 tisíc a viac. Tak som dal 20 tis. Otca tam umiestnili a o mesiac umrel... ;-(
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?