Môže mesto požadovať oplotenie, keď to nie je v UPI?

Caute. Ziadal som mesto Modra o stanovisko primatora k projektu domu (pretoze to maju v pozadovanych prilohach k stav. povoleniu, aj osobne mi potvrdili, ze to treba). Po 60tich dnoch, prisla odpoved, ze nemaju pravo sa vyjadrovat (pretoze primatora zastupuje stavebny urad takze by sa vyjadroval sam sebe a bla bla, to nie je dolezite), ale "Mesto Modra ziada doplnit dokumentaciu o oplotenie pozemku a specifikaciu..." Pritom pre dane uzemie neexistuju ziadne regulativy (mame v UPI aj v maily potvrdene veducou uradu). Plot chceme riesit dodatocne ohlaskou - pretoze su tam este nejasnosti ohladom prave budovanych IS pre vedlajsiu stvrt a pod. Moze mesto pozadovat oplotenie, ked to nie je v UPI? Pojdem sa spytat na urad na zaklade coho to pozaduju, ale zaujima ma aj vas nazor.
Odpovedať
Ak to nie je v UPI, plot nemoze obec požadovat. Skor je trendom odporucat v UPI dom bez oplotenia, alebo regulovat maximálnu vysku. My tiez mame oploteny iba vybeh pre psa. Plot sa kvoli zlodejom neoplati robit. Vsetko najcennejsie mame aj tak v hlave.
Odpovedať
Doplnim este, ze susedia na vedlajsej parcele plot v projekte tiez nemaju definovany a dostali stav. povolenie. Navyse je urobena studia na neverejnu komunikaciu, v ktorej sa pocita, ze cez roh pozemku pojde chodnik (kvoly vyhladu a uzkej ceste, je tam obluk) - aj to je dovod, preco nechcem este riesit plot a potom ho v buducnosti prerabat, lebo moze kolidovat s projektom cesty.
Odpovedať
@ruskur v takom prípade doložená dokumentácia bude pojednávať o tom, že tam žiadne oplotenie nebude.
Odpovedať
@slavoslav to mi napadlo, ze sa na urade spytam, ci bude postacovat taketo doplnenie. Dam vediet, co sa dozviem.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruskur mohlo by to stacit, no uvidis, co ti povedia na urade. Som zvedavy, daj potom vediet.
Odpovedať
Bol som zistovat, preco vlastne uradnicka zo zivotneho pozaduje to doplnenie dokumentacie o presne umiestnenie plotu a jeho riesienie. Je to trochu zamotanejsie. My sme kupili dva pozemky, jeden kde budeme stavat dom a druhy, ktory bude sluzit ako neverejna ucelova komunikacia - tam mame podiel s ostatnymi majitelmi okolitych pozemkov. Pri vyrube drevin na tomto pozemku (buduca cesta) dostali majitelia nariadene vysadit 8 kusov stromov na ich pozemkoch na vlastne naklady - ale v dohode nie je presne definovane presne umiestnenie stromov. Dalej majitalia suhlasili, ze posunu ploty za stlpy el. vedenia, tak, ze stromy ostanu "mimo" zahradu. To sme pri rieseni dokumentacie vedeli a stromy sme orientacne zakreslili (s rovnomernym rozostupom) a naznacili sme polohu "buduceho" plotu s poznamkou, ze nie je predmetom tejto PD. Ale teraz prichadza komplikacia, tie stromy tam uz mali davno stat, ale majitelia sa zrejme doteraz nedohodli na financiach a umiestneni stromov. A kedze v danej lokalite buduje developer novu stvrt, potiahol IS siete (voda, kanal) popred nase pozemky. Uradnicka zo zivotneho teraz argumentuje, ze tieto siete (ktore este nie su skolaudovane a odovzdane vodarnam) tam nemame zakreslene a ona nevie posudit, ci tie orientacne nakreslene stromy (korene) nebudu zasahovat do tych sieti a teda nevie posudit ani ci mame dostatocne posunuty plot (hoci v dohode nebolo specifikovane, ze sa ma dostatocne posunut, ale ze sa ma posunut za stlpy). Povedal som jej, ze my ale plot nechceme, ked ho budeme chciet, tak ho budeme riesit ohlasenim. Ona, ze s tym nesuhlasi, lebo k ohlaske sa nemoze ako organ ochrany prirody vyjadrovat... Vraj ten plot bude odomna stav. urad pozadovat, lebo tak to na pisala do vyjadrenia (ktore je cele pochybne, lebo zacina s tym, ze sa nema pravo vyjadrovat a konci s tym, ze chce doplnit dokumentaciu o plot!? ) Odporucila mi kontaktovat delopera a vypytat si skutocnu polohu (zameranu geodetom) IS, potom to zakreslit do situacie, zaroven specifikovat plohu plotu a ci bude mat pevne zaklady (lebo vraj ak ano, tak treba navrhnut aj nejaku ochranu korenov)... Tak som volal developerovi a ten ma samozrejme vysmial, ze skutocne zameranie sice ma, ale mi ho neda, ze ho da stav. uradu, ked bude koloaudovat (koncom roka) a ze si mam na stav. urade vypytat dokumentaciu a tam su zakreslene IS, a podla toho projektu sli (aj ked sused si zavolal na vlastne naklady geodeta a ten vytycil, ze tie siete idu 1m cez nase pozemky - takze to este bude sranda, ale to je ina tema) Zavolal som uradnicke a ona ze, AHA, tak ja sa poradim s kolegynou a stanovime dalsi postup. No nic, pockam si, kym oficialne pozastavia konanie a napisu zoznam toho, co treba doplnit. Stale sa mi nezda, ze pozaduju zakreslenie plotu, tak som zvedavy, co dalej vymyslia.
Odpovedať
Dnes na urade zmenili nazor, a pre ucely uzemneho a stavebneho konania zrazu nepotrebuju doplnit nove IS siete do nasej projektovej dokumentacie a tak isto nepotrebuju specifikovat plot. Polohu liniovej zelene mam nadalej riesit uz len s oddelenim ochrany ziv. prostredia. (Developer sa medzicasom priznal, ze kanalizacia je postavena v rozpore s ich dokumentaciou, cez nase pozemky. Developer to buduje pre mesto a na urade uz asi tusia, ze budu potrebovat spolupracu pri kolaudacii aj s nami ak nechcu zdrzat skolaudovanie celej novej stvrte Male Hliny, mozno aj na niekolko rokov...)
Odpovedať
@ruskur Sranda ako sa niektoré veci dokážu rýchlo zmeniť.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruskur podľa § 12 vyhl. č. 532/2002 Z. z. Oplotenie pozemku (1) Pozemok zastavaný stavbou MUSÍ BYŤ oplotený, ak a) stavba môže pôsobiť nepriaznivo na životné prostredie, b) treba zamedziť voľný pohyb osôb alebo zvierat, c) stavbu treba chrániť pred okolitými vplyvmi, d) stavbu treba chrániť pred vstupom neoprávnenej osoby. (3) Stavebný pozemok pozdĺž verejnej cesty, ulice alebo námestia, športoviska a ihriska, kempingu a rekreačného priestoru, skladiska a odstavnej plochy, násypu a výkopu musí byť oplotený, ak to vyžaduje bezpečnosť osôb a poriadok.
Odpovedať
@nording @mumoo je to tak, nic z toho u nas neplati. Ked som sa rozpraval s uradnickou a vravel jej, ze plot chceme riesit neskor ohlaskou, ked bude hotova cesta a bude jasne, kde ho mozeme umiestnit, tak argumentovala, ze ona (referentka pre ziv. prostredie a vyrub drevin) sa uz k ohlaske plotu nebude moct vyjadrovat. Usmevne je, ze nakoniec sa nemoze vyjadrovat (sama pisomne potvrdila, ze nie je dotknuty organ) ani k nasmu stav. povoleniu domu, kedze vyrub nepotrebujeme... 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@ruskur Podľa Ústavy SR Čl. 2 ods. 2 Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví ZÁKON. Čl. 13 ods. 1 Povinnosti možno ukladať a) ZÁKONOM alebo na základe zákona, v jeho medziach a pri zachovaní základných práv a slobôd, V jednotlivých konaniach podľa stavebného zákona a iných zákonov nie všetky orgány verejnej správy, ktorý chránia verejný záujem sú stavbou dotknuté orgány, ale iba tie ktoré sú NAOZAJ DOTKNUTÉ. :) To by mali úradníci vedieť.
Odpovedať
Priebezne informujem, ze nam zacalo stavebne konanie. Plot sme do dokumentacie nedoplnili. Tak uvidime, ci oddelenie ochrany prirody bude mat nejake pripomienky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?