Oplotenie - stavebné povolenie či ohláška?

Profilova fotka
Prosím o radu, aké máte skúsenosti s povoľovaním oplotenia na pozemku, kde nie je hlavná stavba. Treba na to stavebné povolenie, alebo postačuje ohlásenie drobnej stavby? Podľa stavebného zákona, drobné stavby ako doplnkové k hl. stavbe sú uvedené v ods. 6. Podľa § 139b ods. 7 písm. b) SZ. Oplotenie je drobnou stavbou, iného charakteru ako DS, čo je uvedené v ods. 6. DS obdobného charakteru sú aj prípojky inž. sietí k pozemku, na ktoré postačuje ohlásenie (niekedy to bolo možné iba k stavbe, teraz sa dá aj k pozemku). ALE v § 55, ods.2 ohlásenie st. úradu postačí .. "pri drobných stavbách, ktoré plnia doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie; a keďže v tomto odseku 2 nie je oplotenie spomenuté medzi tými možnosťami, pri ktorých postačuje ohlásenie, to teda znamená, že na oplotenie nestačí ohlásenie? Je to v tom zákone písané veľmi nejasne, tak som z toho jeleň :)
Odpovedať
@baluinka zajst na urad, spytat sa tety co bude chciet zobrat si ziadost vyplnit - vybavene, aj tak tam musis ist tak naco spekulovat
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell ďakujem,ale nestaviam plot momentálne :) chcem vedieť z iných dôvodov praktické/odborné skúsenosti a názory ľudí na modrej streche, s čím sa pri povoľovaní plota stretli, resp. čo je vlastne správne pri povoľovaní plota.
Odpovedať
@baluinka ja myslim ze je to dost zavisle pripad od pripadu, ciej to dedina, mesto atd... nalada pani na urade, pokial chces normalny plot, pletivo, resp nie daku betonovu hradbu bude stacit ohlaska. V podstate to mas uplne jedno ak bu chceli povolenie tak bybavis to vsak je to uplne zbytocne riesit.. Ja som mal k domu ohlasku - az davno potom ako plot bol, sused nema dom a uz oplotil, neriesil stavebne povolenie
Odpovedať
@baluinka Pokiaľ na pozemku nie je hlavná stavba, požiadať treba o stavebné povolenie, v ktorom stav. úrad uvedie aj podmienky na umiestnenie a uskutočňovanie stavby. SÚ môže vo všeobecnosti aj k ohlásenej DS oznámiť, že túto možno uskutočňovať na základe stavebného povolenia..
Odpovedať
Profilova fotka
@baluinka ahoj. ja som to mal tak, že v rámci projektu pre RD som mal uvedené aj nové oplotenie (tuším betónové), pričom finálne/detailné riešenie bolo na mojom rozhodnutí. A hoci som pri výstavbe domu nevedel, kedy a či sa pustím do plota, nakoniec som postavil aj ten a nemusel som riešiť nové SP či ohlasovanie, lebo v rámci PD domu som to už mal odsúhlasené. Ak ešte nemáš stavebko na dom, daj si plot rovno do toho zapracovať a máš vybavené. ak už máš, tak prikláňam sa k názoru, že stačí ohlásenie drobnej stavby, ale radšej sa poinformuj na miestnom stavebnom úrade.
Odpovedať
Profilova fotka
@milanko18 no ale ak to mas v stavebnom povoleni na dom, tak pri kolaudacii musi byt dokonceny aj plot.
Odpovedať
Profilova fotka
Plot som mal v ramci projektu avsak nebol podmienkou kolaudacie. Tak isto terasu (ako spevnenu plochu) som mal v projekte ale ked som kolaudoval,nebola este spravena. Pri kolaudacii musis mat hlavne funkcny dom,nemusi byt vsetko dokoncene. :-)
Odpovedať
@kamilka22381 tak toto nie je pravda..lebo je možné kolaudovať aj časť stavby, pokiaľ je užívania schopná a funkčný celok..oplotenie pozemku, na ktorom je postavený RD nie je súčasťou stavby.. Oplotenie môže byť kolaudované neskôr, pričom SÚ neukončenie oplotenia v kolaudačnom konaní posúdi ako nedostatok, ktorý nebráni užívaniu stavby RD a v kolaudačnom rozhodnutí určí lehotu na jeho dokončenie. Vo všeobecnosti pozemok nemusí byť oplotený, je to na dobrej vôli vlastníka pozemku. SÚ nariadi vlastníkovi pozemku jeho oplotenie iba vtedy, ak to je účelné, napr. zo strany od ulice.. Na Slovensku by mali ľudia začať uvažovať aj týmto smerom a nie stavať 2 m vysoké bet. múry..
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla no, ked ta dobre chapem, tak nemusi byt dokonceny ku kolaudacii, ak je v stavebnom povoleni. ale SU urci lehotu na jeho dokoncenie, cize kolaudacia nie je pravoplatna, nie? nedostane supisne cislo atd...
Odpovedať
@kamilka22381 na rodinný dom SÚ normálne vydá kolaudačné rozh. ako na časť stavby, ktorá bola povolená v stavebnom povolení a je schopná samostatného užívania. Obec pridelí súp. č. a postupuje sa ako pri štandartnej stavbe RD.
Odpovedať
@janetbla Inak ja teraz prechádzam týmto procesom. Len by som chcel napísať môj postreh. Nerozumiem jednej veci - najprv si musím vyzdvihnúť kolaudačné rozhodnutie na jednom odbore mestského úradu. Ani nebudem písať, ako dlho to trvalo. Potom s tým rozhodnutím som musel isť o pár dverí ďalej, aby som si podal žiadosť o pridelenie súpisného a orientačného čísla - zase mesiac čakania. Potom s rozhodnutím o pridelení súpisného čísla zase musím utekať na kataster, aby mi stavbu zapísali - a zase čakať - tentoraz 2 mesiace, aby som si konečne mohol vybaviť nový trvalý pobyt. Chápem, že kataster je iná štátna inštitúcia, ale nemohli to urobiť ako jeden proces? Že by stavebný úrad dal zapísať skolaudovanú stavbu do katastra? Alebo aspoň to súpisné číslo, veď to je jeden mestský úrad, len rôzne dvere. Že by si človek spolu s kolaudačným vyzdvihol rovno súpisné a evidenčné číslo? A to ešte musím ísť o pár dverí ďalej, aby som nahlásil pre daňové účely zmenu charakteru pozemku, aby som budúci rok neplatil vysokú daň z pozemku. No nič, aspoň som si uľavil z tej bezmocnosti. Pekne si to obehám a povybavujem, nech to mám na poriadku.
Odpovedať
@chrobak7 Na menších obciach je tá výhoda, že to robí jeden človek s kumulovanou funkciou, tak je to skôr.. až na ten kataster.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?