Môže úrad odmietnuť vydať povolenie v zastavanom území obce?

Situácia je nasledovná....na predaj máme v rodine pozemok 23 árov vedený na katastri ako zastavané plochy a nádvoria, t.j. ako stavebný pozemok, vedený v zastavanom území obce [aj keď na kraji] a našiel sa záujemca....stavebný úrad mu oznámil že mu na túto parcelu nevydá stavebné povolenie a argumentuje územným plánom....vychádzam z toho že ak niekedy v minulosti bol pozemok preklasifikovaný zo záhrady na stavebný , tak bol v súlade s vtedajším územným plánom a zmena územného plánu by sa ho nemala dotýkať....poprosím Vás o rady ako ďalej postupovať....
Odpovedať
poprosím admina o opravu preklepu v názve diskusie....
Odpovedať
@radoslaf kataster nepozná pojem stavebný pozemok. Všeobecne je stavebný pozemok, každý pozemok na ktorom je podľa územného plánu možné stavbu povoliť. Bez ohľadu ako je pozemok vedený na katastrálnom úrade, možnosť a podmienky výstavby určuje územný plán. Každou zmenou územného plánu sa druh pozemku na katastrálnom úrade nemení. Podľa druhu a umiestnenia pozemku, je potom rozdielny postup pri riešení stavebného povolenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@radoslaf Ale územný plán nemá nič s tým ako je vedený pozemok na katastri, aj keby bol nejaký pozemok orná pôda a územný plán na ňom dovoľuje výstavbu tak sa tam dá vybaviť stavebné povolenie. Tu bude podľa mňa zádrhel v niečom inom.
Odpovedať
@radoslaf odpoveď áno môžu. Jedna vec je, že je v katastri pozemok definovaný ako zastavaná plocha a nádvorie, to neznamená ale, že je to stavebný pozemok. Stavebný pozemok je pozemok, na ktorom môžeš postaviť stavbu na základe SP. Kataster nepozná pojem stavebný pozemok. Obec ti dá vyjadrenie k žiadosti o SP. Ak ale pozemok nie je v územnom pláne určený na zastavenie, tak ti takéto vyjadrenie nedajú. A ešte k tej zatavanej ploche a nádvoriu, to je len druh pozemku, ale spôsob využitia môže byť rôzny.
Odpovedať
@spiderhst @martosko @peterm88 Boli 3 susediace pozemky...kazdy vlastnila jedna z troch sestier..2 pozemky kupil resp zdedil chlapik a postavil pred cca 25 rokmi dom a tento posledny susediaci pozemok bol doteraz vyuzivany ako zahrada...
Odpovedať
@radoslaf uzemny plan pred 25 rokmi nebol, teraz je. Mne napr. Dovolili stavat aj mimo uzemneho planu, ale to vsetko je na ochote obce. Ak ale oni nechcu, tak s tym neurobis nic.
Odpovedať
@radoslaf Dôležitý je v súčasnosti platný územný plán. Pokiaľ je ten pozemok podľa úzmeného plánu určený na iné účely, než individuálnu výstavbu, tak stav. úrad (resp. obec) majú pravdu. Majú právo nevydať stav. povolenie. Zisti si v úz. pláne, čo je podľa neho v tej oblasti, kde sa pozemok nachádza, plánované.
Odpovedať
Profilova fotka
Treba si podla mna poriadne zistit stanovisko obce aj s dovodom. Musia to mat nejakosi osetrene, ak tam nechcu povolit ziadnu stavbu
Odpovedať
Dá sa stavať v extraviláne a niekedy sa nedá v intraviláne. Toto všetko závisí od územného plánu. Stavebný pozemok sa neurčuje podľa druhu čo je zapísané v liste vlastníctva. Väčšina pozemkov je orná pôda a stavebným pozemkom sa stáva po vydaní platného stavebného povolenia. (Toto je problém najmä pri daniach, lebo každý poukazuje na to, že v liste vlastníctva nemá napísané namiesto ornej pôdy stavebný pozemok a preto nechce platiť vyššiu sadzbu, pričom tam stavajú a majú platné povolenie.) Treba si teda zistiť platný územný plán. Ten sa dá samozrejme zmeniť, ale väčšinou to hradí ten v koho je to záujme. Poznám jeden prípad, kde to trvalo 2roky a asi 7000€ na zmenu územia dvoch parciel.
Odpovedať
tak som zisťoval stav veci a situácia je nasledovná.....o čom som samozrejme nevedel....pozemok je podľa ÚP určený na výstavbu rodinného domu a keďže záujemca tam chce kvázi spraviť menší sklad sendvičovej konštrukcie tak s tým je problém....ale dá sa to riešiť....
Odpovedať
@radoslaf som rád, že sme pomohli.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?