Dobrý deň,
Chcel by som Vás požiadať o radu, zdedil som tento starý domček “zadarmo” zastavaná plocha 477m2 a zahrádka 265m2 obytná časť cca 90m2 . Dom je pekne suchý…chcel by som vedieť či sa oplatí podla priložených foto prerábať alebo stavať na novo? Ak by sa prerábalo chcel by som vedieť Váš názor na podkrovie či ho odstrániť alebo z toho spraviť napr. Hosťovskú izbu…tak isto by ma zaujímalo či by ste v mojom prípade pristavali dake 3m ku obyvke a kuchyni…lebo celkovo je ten domček dosť skromný, za každý názor a radu budem vďacný. Ďakujem a pekný deň prajem.
@mellie111 Musím už aktualizovať album len nemám čas kedy. už zariaďujeme pomaly 🙂 btw obývačka s kuchyňou 33m2 a je plne vyhovujúca. Bál som sa jej lebo u rodičov mala cez 80 m2 teraz viem že zbytočne.
@tronic Ďakujem za inšpiráciu, vyzerá to úplne v pohode, útulne. Mne to len predsa stále vychádza 29m2 cca…
Teraz veľká dilema, či sa do toho oplatí ísť a zväčšia sa náklady a robota (Reálne vôbec netušim koľko taká prístavba 3x5m finančne stojí) alebo sa uskromniť s tým čo je…
@mikeboy neviem o aky typ znameho ide...ale ak s nim spisete zmluvu o dielo v takej cene...by som nevahala ani chvilu..kym si to nerozmysli
A aj som tych 15 tis e +20%ratala uz aj so zariadenim
Nie len mury omietka podlahy a SDK
@mikeboy Budem úprimný keby som do toho išiel znova. zbúram a idem nanovo 🙂 hoci aj ten istý rozmer domu. Nakoľko boli základy okej tie by som nechal. (búracie práce osekávanie omietok a potom následne práce na nových omietkach vyrovnávanie a podobne bola cena rovnaká ako za hrubú stavbu.) Takze zamna jednoznacne zhodiť a to aj napriek tomu ze rozmery mi vyhovovali.
By som sa dlho nevedel rozhodnúť, že či to zbúrať a začať nanovo alebo sa pustiť do kompletnej rekonštrukcie. Však to už čo sa ceny týka by v tom taký rozdiel nebol vo finále, či?
@sousedekovci89 to ano, kamarat ten burali, prerabali, kontajner si vybavoval a ze teda sa mu az hlava zatocila, co ho to vyslo. Len to nebola len prerabka, ale aj stare veci, co v dome zostali, nabytok a kadeco, cize musel aj stavebny material poriesit, zvlast kov a vsetko. No na nervy 😄
@svitokf veď to že stavebnú sutinu od železa, dreva atď ešte musíš deliť. Ja som búral len minimum v dome a mal som to na jeden kontajner (7 kubíkový- cca 5 ton stavebného odpadu zarovno vrchu vraj do neho vojde) čistého stavebného odpadu. stál ma niečo vyše 200 € čisto len vývoz bez poplatku za prenájom kontajnera, nakoľko to nešlo cez faktúru a celkovo išlo o výrazne dobrú cenu oproti iným v okolí. Keď som búral strechu a prerábal vrch, len škridle som mal 1,5 kontajnera 7 kubíkového. Komplet som prerábal štítové steny a čiastočne aj manzardu na poschodí- tehly čo sa dalo som zrecykloval/predal ďalej, do odpadu išla možno štvrtia tehál čo som vybúral a mal som ďalší 1,5 kontajner stavebného odpadu. Nechcem vedieť koľko by toho bolo, kebyže dom zlikvidujem až po základovú dosku. Stále ešte nie som s prerábkou a cenou za dom na cene nového domu (som momentálne v stave ako je dom v albume na hodnote 70% ceny /2020/ novostavby 4i domu v tejto lokalite a to mám 3x násobok pozemku pri dnešných novostavbách 🙂 gro prác si ale samozrejme robím sám/s pomocou rodiny.
doplňujúci edit, podľa cien z portálu nehnuteľnosti.sk som vďaka nárastu cien nehnuteľností momentálne zo 70% ceny domu klesol na niečo málo cez 50% ceny 4i novostavby s 5á pozemkom v mojej lokalite.
@sousedekovci89 teraz som prezrel akt.ceny, prevezmu za 12.50, a naspat ti predaju recyklat za 3 eur/t. Stale lepsie ako ked som na jar 2021 objednal kontajner 7m3 10t, a nauctovali mi 290eur.
@mikeboy pristavovať k nehnuteľnosti ďalšie miestnosti len preto, že možno ich budem potrebovať o 20 rokov, je hlúposť. Deti v súčasnosti nežijú s rodičmi, každý chce vlastné a aj súkromie. Všetky veľké domy v okolí, ktoré postavili, ostali prázdne, žijú tam len rodičia s veľkými nákladmi na bývanie, domy sa ťažko predávajú. Ak bude treba viac miesta o 20 rokov, každý si môže prerobiť podľa vlastných predstáv.
@vebi34 Zdravím ťa, tu ani nejde o to, že by som chcel pristavovať ďalšie izby alebo aby deti mali väcsiu detskú izbu…
Skôr myslím na náš komfort, aby sme sa tam “netlačili”. Keď obyvka s kuchynou vychádza na cca 29m2. A 80% času budeme tráviť práve v tých priestoroch.
Neviem, samozrejme by som bol radšej keby sa prístavba nemusí robiť…ale na druhú stranu si zas nechcem búchať hlavu keď to bude všetko hotové a poviem si že mi tam chýba priestor…
@sousedekovci89 no a to este dobre, ze si si to tak poriesil, ze to islo mimo, lebo teda nenormalne su tie ceny a myslim, ze ako ide vsetko hore, ze aj toto pojde. Pozeral som fotky a teda klobuk dolu pred tebou. Ale to fakt clovek musi mat chut a naladu aby sa na nieco taketo dal 🙂
@svitokf u nás to bola skôr aj otázka peňazí, ceny nových domov boli totálne mimo nášho rozpočtu, resp. možností hypotéky vzhľadom na príjmy (oficiálne príjmy).
@sousedekovci89 tak toto myslim, ze je vec, ktora sa bude tykat coraz viacej ludi. Lebo ked vidim aj tie ceny pozemkov a materialov, to je nieco neskutocne. My sme mali stastie, ze pozemok sme mali, ze aspon na tom sme usetrili nemale peniaze.
@mikeboy Zdravim, mam moznost podobne ako Vy sa pustit do rekonstrukcie rodinneho domu po starych rodicoch, akurat s mensou vymerou (cca 65m2). Planujem realizovat nadstavbu (rovnaka vymera ako prizemie), novu rovnu strechu a prizemie kompletne zrekonstruovat (na prizemi sa bude nachadzat obyvacka + kuchyna + kupelna, na poschodi 3 spalne + kupelna). Vedeli by ste poradit, ci ste si robili predbeznu kalkulaciu nakladov a ak ano, kolko Vam priblizne vysla? Mne akurat realizuje takyto odhad firma a podla predbeznych info to vychadza cca 120 000 Eur (aj s pracou), tak by som chcel pozistovat ci je tento odhad realny. Vdaka vopred!
@juraj93 Zdravím Vás, bohužial ešte nie kedže stavať plánujeme budúci rok. Tak Vám nedokážem poskytnúť nejaký približný odhad…a pravdepodobne pojdeme bez prístavby, stým že hore spravíme obytnú hosťovskú izbu.
Je to relatívne stále ešte ďaleko, veľa vecí sa môže zmeniť…
@juraj93
Podobny dom prerabame v sucasnosti aj s pristavbou. Skoro vsetky vnutorne priecky sme zburali aj vsetky otvory na okna sme menili takze odpadu bolo celkom dost. Cast z toho islo do zakladov pre pristavbu. Ak je dom v dombrom technickom stave a dispozicne/velkostovo vyhovuje tak by som isiel do rekonstrukcie. Ja som to dal robit firme na kluc s dohodnutymi cenami a zatial som platil vyssiu cenu v pripadoch kde sme vyrazne menili povodne zadanie, ale pri rekonstrukciach s tym treba ratat. A treba ratat aj s tym ze bude treba sa prisposobit bude technicky alebo financne existujucim podmienkam. Na zaciatku sme rozmyslali tiez ci radsej pristavba alebo podkorvie, ale ak je miesto tak radsej pristavat. Technicky jednoduchcie riesenie a chodit stale po schodoch nie je az take pohodlne. 120 tis na taku vymeru je cca realne ak sa bavime o stavbu na kluc v standarde.