Nízkoprofilové podlahové kúrenie

Ahojte mám otázku na vás ohľadom nízkoprofilového podlahového kúrenia . Máme starší dom cca 110m2 obvodove múry 40 plna tehla. Plánujem zatepliť 10cm polystyrénom. Strop zateplený 30cm minerálnou vatou. Podlaha nezateplená aspoň teda si myslím nakoľko sa jedna o starší dom a nemám to ako veľmi zistit. Kúrenie mame aktuálne riešené formou staršieho kotla na tuhé palivo +radiatory. Rozmýšľame nad zmenou vykurovania za podlahové ale s čo najmenším zásahom ho interiéru z dovodu zárubní okien a podobne. Všimol som si že existuje nízkoprofilové podlahové kúrenie je tam nízka inštalačná výška čiže zásah by bol minimálny cca 2cm systémová doska rúrky plus poter dokopy by to bolo cca 3-4 cm zvýšenie výšky v dome. Lenže nemám zaizolovanú podlahu tam predpokladam hrozia vysoké tepelné straty. Máte s týmto alebo podobným vykurovaním skúsenosti?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petrik9045:

Ahojte mám otázku na vás ohľadom nízkoprofilového…
@petrik9045 niekolko postrehov: 10 cm? Si si isty ze to bude dost? Alebo ta nepusti nieco dat viac? Ale kazdopadne dat len 2 cm izolacie do podlahy je malicko. Zle pocitas vysky. 2 cm systemova doska plus poter znamena vysledna vyska +7-8 cm pri cementovom potere, pri anhydrite o zhruba 1,5 cm menej.
Odpovedať
Bez tej izolacie budes vykurovat aj zem. Bude to fungovat si myslim, avsak bude vacsia spotreba. Preto som ostal pri radiatoroch, nemam problem. Eate mozes dat vykurovacie elektricke folie a zbytok vysky do izolacie, platit budes aj tak za elektriku asi dost
Odpovedať
Ak mas zle zaizolovanu podlahu tak kur klimou.. Vykurujes priamo vzduch a ochladzovanie cez podlahu nebude az take velke. Ak budes kurit podlahovkou budes kurit zem pod domom.
Odpovedať
Profilova fotka
použijete suchý proces, tam je to cca 3 cm, a minimálnu izoláciu pod podlahou. Z fyzikálneho hľadiska sa teplo šíri smerom dolu pomalšie ako hore, pdkladná zemina má vždy 10°C a viac, Po nahriatí podkladu tvoria vtstvy ďaľšiu izoláciu, pretože smerom do podložia je odber len vedením. Tak ako funguje izolácia hrubým murivom funguje aj podlahou. A pocit tepla od podlahy je príjemný, netačí len ohriaty vzduch v priestore.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sousedekovci89:

@petrik9045 niekolko postrehov: 10 cm? Si si isty…
@sousedekovci89 dobre pocita, mrkni si uponor minitec... Este aj rehau ma daky nizkoprofilovy system so suchym zipsom...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@sousedekovci89 dobre pocita, mrkni si uponor min…
@minoo akurat ten system ma ze nulovu izolacnu vrstvu. V standardnych systemoch je ta aspon systemova doska polystyrenova- aspon nieco.
Odpovedať

@minoo akurat ten system ma ze nulovu izolacnu vr…
@sousedekovci89 to neni uloha kurenia, izolovat... Na poschodi nemusi... No a standard asi nechce, ked nema miesto...
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od minoo:

@sousedekovci89 to neni uloha kurenia, izolovat..…
@minoo ved to ani netvrdim, ale tiez nebudem predsa kurit ako kedysi farar u nas na dedine ze chodil po fare v tielku co tak peckoval kurenie a aby sa tak dalo vydrzat tak vkuse vetral. Potom prisiel nedoplatok a ovecky zlozte sa. Narazam tym na to, ze to musi davat zmysel a spravit to poriadne. Inak uz je fakt lepsie ostat pri radiatoroch.
Odpovedať

@minoo ved to ani netvrdim, ale tiez nebudem pred…
@sousedekovci89 ide o to, ze nema plyn (vyplynulo z textu), TC do sucasnych radiatorov rozumne nezapoji, do podlahy ano. A nikto okrem Jana mu neodpovedal na to co sa pytal, ci tam budu naozaj vysoke straty do zeme... Ja som inak tiez toho nazoru, ze radsej komfort podlahovky a daco priplatit na elektrike, ak to nebude vela - a to je otazka za milion - bude alebo nebude to vela?
Odpovedať
Profilova fotka
@petrik9045 1) dom je podpivniceny, alebo nie? 2) vypocet TS je nutny pre dimenzovanie okruhov podlahoveho kurenia. Cim vacsie straty, tym viac okruhov, pripadne okruhy nie 16/17mm ale 20mm. 3) "nizkoprofilova" podlahovka ala uponor/rehau - velmi citliva na TS objektu 4) skusali ste prepocitat aktualne radiatorove kurenie na prerobenie na radiatorove kurenie s rep.spadom 40/30? Ak to nevychadza a dispozicia domu to umoznuje, mozete urobit aj stenove kurenie pre izby, kde je to nutne. zacal by som poriadnym projektom/vypoctom, podla toho dalej. Ak robit podlahovku, rozhodne zateplit zospodu. Hrubka a typ jednotlivej skladby podla lokalnych podmienok
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?