Podlahové kúrenie rozdelovač

Dobrý deň plánujem si urobiť podlahové kúrenie svojpomocne. Jedna sa o rodinný dom. Kondenzačný kotol bude v pivnici, nad ním na prízemí bude rozdelovač 9 okruhov, o poschodie vyššie bude rozdelovač 7 okruhov. Otázka čo má zaujíma či je potrebné dať ku každému rozdeľovaču obehové čerpadlo alebo stačí jedno centrálne v pivnici?
Odpovedať
@yusuf aby si mal istotu, mal by to preratat projektant. Nenapisal si nic o dlzkach, ale jedno silne cerpadlo by to malo dat. Hlavne neurob rozvod od kotla po rozdelovace z Dn 20 potrubia.
Odpovedať
Horné poschodie bude mať 6 okrúhov skoro rovnakých do 10m2, 7 okruh je kratší ten bude na rebrikovy radiátor v kúpeľni, kde ešte potiahnem spiatočku trochu cez chodbu aby nebola moc krátka. Potrubie na rozvody podlahovky DN16, od kotla po rozdeľovače dám DN 32, prízemie bude podobné 8 okruhov do 10m2 okruh, plus 9 okruh na rebrikovy radiátor, spiatočku trochu potiahnem cez chodbu späť k rozdeľovaču. Na poschodí budem robiť podlahu suchým systémom s použitím roznašacých plechov.
Odpovedať
mám 2 rozdeľovače, 8 a 7 okruhov, spolu cca 1400 bežných metrov rúr DN16, od kotla k rozdeľovačom DN 32. Kondenz. kotol Junkers a čerpadlo len to, čo je zabudované v kotli. Rozostup rúrok v izbách 15 cm, v kúpelni 10 cm, robené svojpomecne, ale podľa projektu. Priemerná spotreba cca 7m rúry/m2 + dĺžka k rozdeľovaču, vychádza 1 okruh do 13m2 na izbu. Pri väčších izbách pridať okruh.
Odpovedať
Profilova fotka
@yusuf slabý projekt, predraží sa dielo
Odpovedať
@insed Super keď to tebe potiahne kotol 1400 m potrubia tak sa nemusím báť mne to vychádza okolo 1000m potrubia. Ako máš vyriešenú reguláciu okruhou/izieb?
Odpovedať
@yusuf mám 1 centrálny termostat, po začatí kúrenia som nechal všetko otvorené naplno a počas zimy si vyredukoval jednotlivé okruhy, musíš sa s tým pohrať. Mám ale do každého rozdeľovača urobenú predprípravu na reguláciu pre 4 okruhy + silový kábel. Myslel som, že bude potreba dodatočného čerpadla, alebo diaľkovo ovládať jednotlivé okruhy. Nakoniec nič netreba, keď si celý systém správne vyreguluješ.
Odpovedať
@insed super to si ma dosť potešil že sa to dá aj takto a nemusím riešiť termostat do každej izby 🙂
Odpovedať
@yusuf regulovať každú izbu sa ani nedá, teplota v dome je takmer všade rovnaká a podlahové kúrenie má dlhú odozvu, takže regulácia zvlášť izieb je zbytočná. Skôr je dôležité umiestnenie termostatu, určite mimo dosah slnka cez okno, mimo dosah tepla z krbu ak nejaký plánuješ. Ja ho mám v nočnej časti domu, v chodbe. Ako som vyššie písal, dôležité bude vyregulovanie jednotlivých okruhov, kde chceš mať teplejšie a kde stačí temperovanie.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?