Odpoveď na príspevok od tulpas123:
Zdravím vás , chcem sa spýtať planujem prerábať 3… @tulpas123 A prečo by si nemohol? V elektrike je všetko možné, ak dodržíš príslušné technické a bezpečnostné normy! 😉 Len pozor na prípadné prechody Cu - Al !!!Odpoveď na príspevok od tulpas123:
Zdravím vás , chcem sa spýtať planujem prerábať 3… @tulpas123 Kľudne. Treba používať wago svorky a kúpiť si pastu, ktorá sa používa pri hliniku. Dostať to v obchodoch s elektroinštalačným materiálom, napr. hagard. Je to v striekačke, cena asi 3-4€.Odpoveď na príspevok od kejsix:
@tulpas123 Kľudne. Treba používať wago svorky a k… @kejsix ďakujem, otom som čítal niečo ale radšej sa takto spýtam , takže vysekat , naťahať káble a zapojiť cez wago svorky s pastov , otazka este jedn v druhej casti prerabky môže elektrikar na tuto izbu už potiahnuť komplet kable ku rozvádzaču ?Odpoveď na príspevok od tulpas123:
@kejsix ďakujem, otom som čítal niečo ale radšej … @tulpas123 Áno môže, aj ja som tak prerábal 3-izb. byt-postupne....Ak natiahne vodiče k rozvádzaču tak nech s dostatočnou rezervou....Vodiče som ťahal tesne pod stropom v PVC lište, znižoval som strop tak som to skryl....Odpoveď na príspevok od tulpas123:
Ďakujem všetkým, uz len nech to je zamnov 😃 @tulpas123 ...máš to ešte pred sebou😭...neboj aj k tomu cieľu sa dopracuješ...🙂Odpoveď na príspevok od tulpas123:
Ďakujem všetkým, uz len nech to je zamnov 😃 @tulpas123 Sa vyjadruješ ako žena pred pôrodom 🤣 To ten elektrikár Ti aj naďalej odporúčil zásuvky na 10 A istič ?Odpoveď na príspevok od tulpas123:
Aktualizácia, bol to pozrieť kamarát elektrikár t… @tulpas123 to je tak vo vsetkych starsich bytoch... A popravde, nevidim dovod, preco by aj v dnesnej dobe nemohli byt 3 izby ( spalna, detska, obyvacka) na jeden (ale 16A) istic... Kuchyna, kupelna, toho potrebuje viac, ale bytove izby...Odpoveď na príspevok od tulpas123:
Aktualizácia, bol to pozrieť kamarát elektrikár t… @tulpas123 ...tak vymeň elektrikára, lebo o tom vie tak veľku figu borovú.....Nech mi pán elektrikár vysvetlí že ak "oslobodím"príslušnú izbu od "prívodu na zásuvky" nepôjdu ostatné???...Veď ak je problém, dá sa to "odborne provizórne" prepojiť a fungujem ďalej!!!!!🤔Odpoveď na príspevok od minoo:
@tulpas123 to je tak vo vsetkych starsich bytoch.… @minoo Prečo by si nemohol dať 16A istič /na spomínané izby/ pokiaľ nebude POČET viac ako 10ks????? Len to bude paráda ak "porucha" zhodí istič a nebudeš mať v 3 izbách v zásuvkách napätie....Je to na Tebe, ako a čo si zvolíš...Odpoveď na príspevok od technik007:
@minoo Prečo by si nemohol dať 16A istič /na sp… @technik007 tam sa jedna o to ze ja tieto zasuvky zapojim na hliník ktorý je na 10A ističi , zbytok trasy chcem riešiť neskôr , čiže ak to dobre chapem stačí mi vymeniť 10a istič za 16a a zasuvky nove- meď (3x 2,5) napojiť na okruh s hlinikom ? Ale neprekročil 10zasuviek na okruhuOdpoveď na príspevok od tulpas123:
@technik007 tam sa jedna o to ze ja tieto zasuvk… @tulpas123 16A istič už daj na nové vedenie 3x2,5mm2 a starý nechaj na Al vodiče, NESPÁJAJ ich spolu Al+Cu vodiče, keď už robíš rekonštrukciu...Provizórne už keď Ti vydržal 10A doteraz, na Al tak, Ti vydrží aj do doby, kým nevymeníš komplet elektroinšaláciu...Ale to je vec elektrikára, ten MUSÍ vedieť / nie mal vedieť/ ako postupovať...Odpoveď na príspevok od technik007:
@minoo Prečo by si nemohol dať 16A istič /na sp… @technik007 no asi sa na to pozeram optikou modernej el. instalacie (med, chranic, zasuvky bezsraubove) a teda ak nejaky poruchany spotrebic bude v sieti, skor ako nastane akakolvek porucha na instalacii, sa to vypne... A asi tiez optikou "aj elektrikara", ze mi je jedno, ci je obvod samostatny alebo nie, poruchu odstranim hned... Ale aj tak si myslim, ze samostatny istic na kazdu obyvaciu izbu je tiez prehnane... Lebo ak ti odide obvod v obyvacke, tak ci tak tam budes docasne tahat predlzku... A uz je jedno ci z kuchyne, alebo inej izby... O byte sa stale bavime...Odpoveď na príspevok od minoo:
@technik007 no asi sa na to pozeram optikou moder… @minoo Je to na Tebe ako si to poriešiš... Pre mňa za mňa "kľudne" daj jeden-dva ističe 16A na zásuvky /do 10ks/ 2ks na svetlá 1-2ks do kúpelne a máš hotovo..." Lebo ak ti odide obvod v obyvacke, tak ci tak tam budes docasne tahat predlzku... A uz je jedno ci z kuchyne, alebo inej izby""" Toto je veľmi skvelé riešenie čo si napísal...🤕Odpoveď na príspevok od technik007:
@minoo Je to na Tebe ako si to poriešiš... Pre m… @technik007 a co ine spravi laik, ked mu nejdu zasuvky v izbe? Nenatiahne predlzku docasne?Odpoveď na príspevok od minoo:
@technik007 a co ine spravi laik, ked mu nejdu za… @minoo Je potrebné el. inštaláciu urobiť na 1.RAZ a poriadne!!!!! Ak by si mal viac ističov/chráničov/ tak vieš veľmi rýchle urobiť nápravu, nie jeden istič na 3-izby....Ja používam predlžovacie káble na Vianočný stromček-osvetlenie, ináč sú uložené v šuplíku... Mám po celom byte poriešených viac zásuviek a tak predlžovačku nepotrebujem.... Ináš na celý byt 3. izb. mám namontovaných 18.. slovom osemnásť chráničo-istočov....Zásuviek NIE je nikdy dosť!!!Odpoveď na príspevok od technik007:
@minoo Je potrebné el. inštaláciu urobiť na 1.RA… @technik007 ja mam predlzovacku len v garazi, na stromcek mam samostatnu zasuvku... Ale detske izby a spalnu mam na 1 istici... Nvm na aku poruchu sa presne pripravujes... Oprava, izby su spolu samostatne, som zabudol 😁Odpoveď na príspevok od minoo:
@technik007 ja mam predlzovacku len v garazi, na … @minoo ""Nvm na aku poruchu sa presne pripravujes..."" Ja sa nepripravujem na žiadnu, ale Ty sa priprav ak si myslíš že na 3 izby stačí 1-jediný istič na zásuvky...Ale vidím že si sa už opravil.. """Ale aj tak si myslim, ze samostatny istic na kazdu obyvaciu izbu je tiez prehnane...""" Zrejme si nepochopil že je to raz málo.... Ale ako si urobíš tak máš... Už sa k tomuto nebujem vyjadrovať..Pekný deň.Odpoveď na príspevok od technik007:
@minoo ""Nvm na aku poruchu sa presne pripravujes… @technik007 ja sa vseobecne snazim pochopit nazory druhych tak, ze zistim, akym sposobom k nim dospeli... U teba sa mi to zistit nepodarilo, tvoj nazor teda zostal nepochopeny... Je to totiz len nazor - ziadna norma, ziadne zauzivane pravidlo, a fakticky podklad si tiez nespomenul, tak bohuzial...Odpoveď na príspevok od minoo:
@technik007 ja sa vseobecne snazim pochopit nazor… @minoo Pozri, ak som Ti neporadil, tak mi je to ľúto, ale som sa snažil Tebe napísať z mojich skúseností, a "" Je to totiz len nazor - ziadna norma, ziadne zauzivane pravidlo, a fakticky podklad si tiez nespomenul, tak bohuzial..."" Ver mi že kvôli Tebe budem kľudne spávať... Mal som Ti napísať normy, či je potrebné mať 1.istič na 3.izby alebo čo si očakával??? Zaužívané pravidlo som TI napísal že na okruh je max. 10zásuviek!!!! To som Ti zodpovedal...Takže maj sa pekne a urob si podľa seba, ja Ti už radiť nebudem nič, lebo to nevedie u Teba k ničomu...Bohužiaľ....Odpoveď na príspevok od technik007:
@minoo Pozri, ak som Ti neporadil, tak mi je to … @technik007 10 zasuviek na okruh je norma... Nepotrebujem v tomto poradit, len ked mi sam od seba napises, ze nemaju byt 3 izby na 1 istic (aj ak maju do 10 zasuviek), cakal by som, ze povies aj dovod... To ze " vieš veľmi rýchle urobiť nápravu" je vycucane z prsta, lebo stale si nepovedal, ze napravu coho, pri modernej instalacii v medi, s chranicmi a kvalitnymi zasuvkami... Preto som sa pytal na konkretnu poruchu. Kedze mas skusenosti, ako vravis, mohol si jednoducho napisat - stalo sa mi "toto" a preto to je ako vravim. A ja by som povedal, aha, to ma nenapadlo, mas pravdu...