Rekonstrukcia elektroinstalacie - ake kable natahat?

Dobry den, planujem vymienat staru elektroinstalaciu v panelakovom byte. Ked uz budu steny otvorene, rozmyslam, ake dalsie rozvody sa oplati do bytu nainstalovat s ohladom na potreby buducnosti. Niekde som cital, ze sa oplati natahat do stien ethernet kable, tym padom staticke zariadenia budu mat rychlejsie pripojenie a nebudu "zaberat" kapacitu wifi, zaroven sa da vdaka tomu pomocou routera zlepsit dostupnost aj vo vzdialenejsich rohoch bytu. Mate s tym niekto skusenosti? Ma zmysel uvazovat do buducna o co najmodernejsich (dnes CAT😎 kabloch, alebo postacia CAT6a? Ake dalsie kable stoji za to mat v stene? Napriklad, co sa tyka reprakov namontovanych na stenu, projektora, pripadne nejakych smart zariadeni, ktorych bude len pribudat? Tiez som sa docital, ze sa zvyknu do steny vlozit "rurky", ktore vam umoznia kable v buducnosti vymienat bez vysekavania - oplati sa to a funguje to? Dakujem!
Odpovedať
@yoss najskôr si zisti ako je vedenie napájania , niekde sú chráničky v panely tam je to jednoduché , staré vytiahneš a nové natiahneš koľko vojde , no kde je to bez chráničiek je to oveľa nákladnejšie ak do panela, daľšia možnosť do líšt i už použitých napr. pre plávajúcu podlahu, záleží aký starý je panelák
Odpovedať
Ja som sa tiez rozhodoval co dat. Zvolil som cat6a. Prisiel som ked eletrikari tahali kable. Pytam sa ich ci je to cat 6a vraj ano. Pozriem na kabel a len cat6. Nakoniec som dal cat 7. Ci zbytocnost neviem ale rozdiel cenovy bol necelych 20centov.
Odpovedať
zbytocnost, cat5e ti vystaci este velmi dlhu dobu 🙂 6ka istota a 7ka je luxus 🙂 ale zalezi aj od ceny, rozdiel spravi ked toho tahas vela je jasne ze k roletam a takej smarthome je aj 5e luxus 😄 vezmi si, nemas ani pripojenie nato a skoro vsetko aj tak napojis na wifi lebo aj ked kupis telku tak sa ti moze stat ze v roku 2021 zistis ze vyrobca setri a spolieha na wifi a prdol len 100kovu sietovky 😄 a inak asi neriesis vzdialenost aj to je faktor ale tak nad 200m 😄 takze ak ti tlaci na cenu daj kludne 5e ...
Odpovedať
Setrit par eur a davat v dnesnej dobe cat 5e je uplna blbost. Uz len take HDMI over Ethernet potrebuje cat 6a. Ja som daval cat 7, lebo bol za rovnaku cenu ako 6a. Hned na druhy den po nastahovani som ho vyuzil pre docasny HDMI prepoj a sam sebe dakoval, ze som netahal 5e.
Odpovedať
@marlo A ako to mas robene? Z routera hviezdicovo do celeho bytu? A optiku do TV mas tiez vedenu stenou?
Odpovedať
@zefe Ako funguje HDMI over ethernet, ako to mas spravene? Z pocitaca hdmi adapter na ethernet, do steny, a zo steny zase do adaptera na HDMI a do monitora? Nevyznam sa v sietarine, mozno sa nepytam dobre, signal ide v takom pripade cez centralny router, ci ako to je natahane?
Odpovedať
Nieje cat ako cat. Pocul som vela expertov ze si dali cat 6A a nakoniec z nich vypadlo ze zobrali najlacnejsi UTP. Ak je rozpocet staci CAT6 ale treba ratat ze su drahsie zasuvky aj patch panel. Ja osobne som investoval do kvalitneho cat5e sftp od ubnt.
Odpovedať
@yoss kabel do interieru som davat tento: https://www.solarix.cz/product.jsp?ar... do exterieru: https://www.solarix.cz/product.jsp?ar... Vsetky kable samozrejme ukoncene na patch paneli v racku. HDMI over Ethernet musi ist mimo routra - mam len prepojene 2 zasuvky v patch paneli. Adapter mam: https://www.alza.sk/premiumcord-hdmi-... Na poslednom obr. mas aj schemu. Ak chces mat TV na stene bez kablov, odporucam za TV napr. toto: https://www.legrand.com/ecatalogue/08... tam dotiahnut 230v, ethernet, koax , hdmi,... z toho idealne este hruba chranicka dole za obyvackovu skrinku, aby si tam v buducnosti vedel napchat kabel, aby potrebujes.
Odpovedať
@zefe Chodi to v pohode aj na cat5 :-)
Odpovedať
@kejsix cez FTP cat5e na kratku vzdialenost mozno ano, ale nespoliehal by som sa. Datovy tok tam je vyssi ako 1 Gbps.
Odpovedať
@zefe Do 50m ako nic.
Odpovedať
@yoss v novostavbe este len tahali elektriku. Z izieb a z vonka som dal natiahnut do technickej... tam pojde switch. Router bude v obyvacke.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?