Prerabka elektroinstalacie

Zdedili sme jedno izbovy byt v BA - Sklenarova. Je to asi z roku 1973. Nejaky liaty beton (nie panelak). Pri zapnuti viac ako jednej platnicky v kuchyni vyhadzuje poistky tak planujeme prerabku celej elektroinstalacie. Mate nejake prakticke rady ako a co, comu sa vyhnut, atd? Pracu bude robit elektrikar. Vsetko je original, treba menit aj vodice z chodby do bytu. Pocul som horor pribehy o prerabkach, prachu, znicenych rozvodov v stenach... Nejake odporucania ako urobit najlahsie? V byte zatial nebyvame, ale je tam zariadenie, parkety, co asi zostanu. V byte su 3 10A istice. Na chodbe je myslim 25A istic. Vdaka za pomoc!
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jankomurko:

Zdedili sme jedno izbovy byt v BA - Sklenarova. J…
@jankomurko ..vzhľadom na lokalitu by som si dal vypracovať elektroprojekt. Určite vymeniť a naťahať novú kabeláž a zistiť na príslušnom úrade, čo treba nahlásiť. Hluku a prachu sa nevyhnete a pripravte sa aj na nahlásenie na mestskú políciu, ktorá príde skontrolovať nahlásenú zvýšenú hlučnosť susedmi. Im sa iba vydokladuje povolenie alebo čo to vlastne budete potrebovať. Nezabudnúť na domovy poriadok a oboznamovaciu povinnosť (záleží od schváleného domového poriadku, je to individuálne), aby susedia vedeli, že sa prerába a že sa vopred ospravedlňujete za zvýšenú hlučnosť. Ono to drážkovanie a vŕtanie krabíc, ak Vám nevyhovujú aktuálne miesta, je naozaj masaker.. no s dobrou technikou sa to dá za deň zmáknuť.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jankomurko:

Zdedili sme jedno izbovy byt v BA - Sklenarova. J…
@jankomurko my sme tiež riešili podobnú situáciu. Zdedený 2i byt v Petržalke, pôvodná už takmer nefunkčná elektroinštalácia. Na základe odporučenia známeho sme oslovili elektrofirmu ktorá nám zabezpečila vypracovanie projektu, žiadosť na distribučnú spoločnosť (zvýšenie a výmena hlavného ističa), zrealizovala samotnú rekonštrukciu elektroinštalácie vrátane začistenia drážok a ja som si už potom len vymaľovať musel. Boli sme veľmi spokojní s postupom a prístupom. Odporúčam (ak sa nevyznáš ako ja) to niekomu zveriť, elektrika nie je sranda.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jankomurko:

Zdedili sme jedno izbovy byt v BA - Sklenarova. J…
@jankomurko tu si pozri ako to moze dopadnut /toto je z hororoveho zanru/ https://www.youtube.com/watch?v=kGKv9... skus oslovit majitela youtube kanala ci ti spravi cp.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rapidek:

@jankomurko tu si pozri ako to moze dopadnut /tot…
@rapidek No, je tam toho... Príde iný revizák, vopcha 100-vku do vrecka, a dá pečiatku,.... Ak nie druhý, tak nejaký ďalší predsa len tu pečiatku dá.... Potom po vystierkovaní, vymaľovaní nabehne elektrikár, skompletuje a každý spokojný. 🤣🤣🤣
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jankomurko:

Zdedili sme jedno izbovy byt v BA - Sklenarova. J…
@jankomurko Dobrý deň Dám Vám jednu otázku. Koľko ste ochotný dať za ele. Prerábať? Lebo ja ako revízny technik Vám poviem tak. Sú aj taký čo Vám to spravia za 1500eur(neviem ako to vedia). Tak ze byť ma jeden prúdovy chránič, byť nemá prepätovú ochranu, nevymenia kábel od elektromera, rozvádzač nemá výrobný štítok, nemá kusovú skúšku, nemá vyhlasenie o zhode, nemá projekt skutočného vyhotovenia, nemá protokol vplyvov.....
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od martin272:

@jankomurko Dobrý deň Dám Vám jednu otázku. Koľko…
@martin272 jednoizbový byt za 1500€ je úplná pohoda. Známi dal za 3i byt 2200 vrátane komplet dokumentácie aj revízií. Spĺňa požiadavky vyhlášky 508 a práca je to naozaj pekná. Neviem koľko by ste chceli zobrať za 1 izbový byt. Tam nebude viac ako 5-6 okruhov (2 zásuvkové, 1 svetelný, 1 kúpeľňa plus WC a 2 na spotrebiče nad 2 kW). Chránič stačí jeden plus na kúpeľnú chránič a nadprudovou ochranou. Materiál tam nebude stáť viac ako 400-500€. Práca 1000€ je si myslím úplne v pohode.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@martin272 jednoizbový byt za 1500€ je úplná poho…
@neutrino Tak im to spravte za 1500eur vrátane dokumentácie ktorú som napísal plus revizia. Môžem sa spýtať od akého remeslu ste ?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od martin272:

@neutrino Tak im to spravte za 1500eur vrátane do…
@martin272 som RT E2A venujem sa priemyselnej automatizácii a inštaláciami Smart Home. 1i byt základná elektroinštalácia nemôže byť viac ako 1500€. Hovorím základ za realizáciu. Projekt predpokladám že bude pripravený. Ale len zo zaujímavostí koľko by ste chceli za 1i byt. Sused platil 5000€ za relatívne veľký rodinný dom aj s bleskozvodom.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@martin272 som RT E2A venujem sa priemyselnej aut…
@neutrino Hrubá elektroinštalácia. Zapojenie plus prepätovka a chrániče, technická dokumentácia plus papiere ku rozvádzaču nakoniec revízia 2500
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od martin272:

@neutrino Hrubá elektroinštalácia. Zapojenie plus…
@martin272 ... a za 5izb rodinný dom potom koľko? 13tis€.???
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od martin272:

@neutrino Hrubá elektroinštalácia. Zapojenie plus…
@martin272 nuž popísané je to pekné. Ja používam schrack design a pracujem so schrack materiálom a papiere mám vygenerované automaticky :) eaton má tiež svoj sw vrátane oteplenia a predvyplneneho vyhlásenia o zhode a výrobného štítku. Takže tam zas toľko roboty nie je. Ja to vidím takto... Jeden deň drazkovanie od rána do večera. Ďalší deň natahanie káblov v jednoizbovom byte pol deň roboty zvyšok dňa zapojenie rozvadzaca... Tretí deň zásuvky, vypínače a svetla no a štvrtý deň revízia :). Cena za materiál 500€ aj pri schrack čo je prémiová značka. Sorry ale 2000€ za 4 dní práce mi príde strašne veľa. Ale keď vám to ľudia platia tak Well done ;). Hovoríme o 1i byte kde bude jeden chránič a jeden kombi, prepatovka a všetko na 1 fázu... Tam bude v pohode stačiť 12 modulovy rozvádzač.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od neutrino:

@martin272 nuž popísané je to pekné. Ja používam …
@neutrino používal som aj to ale nepáči sa mi... nehovorím o jednopólovej schéme čo tam vygeneruje... hovorím o technickej dokumentácie plus protokol vplyvov kusová skúška rozvádzača to tam asi nemáš.... A kominárovi za revíziu dáš 80 eur ? Čo kukne do komína a na stole vypíše A4 a ide domov cca 20 minút. Viem o jednom čo pracuje v BA za 3 izbák berie 7000eur
Odpovedať
Článok sa načítava...

Odpoveď na príspevok od martin272:

@neutrino používal som aj to ale nepáči sa mi... …
@martin272 nie je náhodou protokol o určení vonkajších vplyvov súčasťou projektovej dokumentácie? V schrack design síce nemám kusovu skúšku ale to je template, kde urobím pár meraní a vytlacim k tomu papier, ale ok ja nehovorím že tvoja cena vysoká, pokiaľ to ľudia platia tak je primeraná ;). Ja silové časti až tak veľmi nerobím, venujem sa reviziam a inštaláciami Smart takže môj odhad ceny možno v dnešnej dobe je nižší ako skutočnosť.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?