Zrubový doma

Profilova fotka
Dobrý deň, zaujíma ma VŠETKO ohľadom stavby a bývania v zrubovom dome. Ešte sme len v štádiu rozhodovania sa, máme málo info ale zruby nás očarili. Ocením rady a tipy najmä od ľudí z fachu a od tých, ktorý zrub majú :) Moja (naša :D ) predstava je: aspoň čiastočne podpivničený zrubový domček, s garážou alebo aspoň prísttreškom na auto, 2 NP, balkón, teraska, s pôdorysom aspoň 80m2. Potenciálny pozemok je dlhý ale na šírku iba nejakých 12m. Čo všetko nás teoreticky čaká a aký je rozdiel pri výstavbe zrubu a murovaného domu? Ako sa cca pohybujú ceny domu na kľúč? Projekt nám môže urobiť aj iný projektant, alebo radšej staviť na projektanta z firmy, ktorá by realizovala zrub? ako dlho to môže trvať? čítam čítam, už mám hlavu ako balón, konzultácie s firmami máme v pláne, zaujímajú ma ale tipy čo sa nedočítam, firma nepovie a pod. zn.: o stavbe neviem skoro nič, tak na mňa prosím laicky,ďakujem :) pekný deň.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Zrubový DOM- až teraz som si to po sebe prečítala 8-)
Odpovedať
Beriem spęť. Nič v zlom. V ktorom regióne má predmetná drevostavba stáť? Máme za sebou (z oblasti projektovej prípravy stavby) drevodomy v Čechách, podobný ekvivalent na Slovensku pri Trenčîne, potom v okolí D. Stredy na rovine. V kopcoch ešte v okolî Popradu. Dokopy asi 6. Vedeli by sme poradiť, ale to nejde cez internet, objem info so zdôvodnením je viac.
Odpovedať
Profilova fotka
@vtacikvtacik okolie žiliny. poprosila by som nejaký odkaz na stránku, referencie a podobne. Kým si z manželom urobíme čas na osobnú konzultáciu, radi by sme si čo to popozerali a načítali aspoň takto. dakujem
Odpovedať
Treba si to najprv naštudovať - napríklad knižka Srubové domy z kulatin. Existujú klasické zruby - guľatina, trámové zruby a potom sú tzv. drevodomy. Zrub je finančne náročnejší a svojpomocne urobíte asi veľmi málo. Zrubová stavba sadá vyše roka, preto pre ňu platia iné princípy ako pre murovanú stavbu - vedenie elektriny, vody atď. V prvom rade by mala stavba vhodne zapadnúť do okolia. Na zrub treba miesto, aby mohol vyniknúť. Ak bude niekde utopený medzi dvoma úzkymi dedinskými zlepencami, tak to bude mrhanie peniazmi.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x súhlasím, chceme ísť do krásneho guľatinového zrubu - to že to nebude lacné vieme, ale nevieme ani približnú cifru, a čo všetko to zahŕňa. Firmy majú na stránkych len formulku že cena sa odvíja od... a je to individuálne... preto som zvedavá na konkrétne realizácie, čísla.... ja som sa snažila svoje požiadavky konkretizovať čo najviac...pozemok je v zatiaľ nezastavanej časti pod lesom :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lucitta7 mala by si polozit podstatnu otazku, ci moze zrubovy zrubovy dom splnit poziadavky, ktore pozaduje platna norma, napriklad povolenu mernu potrebu tepla, ci pozadovany tepelny odpor steny. Cisto zrubovy dom, bez nejakych trikov typu "je to len chata" , ci skryte zateplenie to v podstate nema ako dosiahnut.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj veľmi tomu nerozumiem :( prečo to potom tie firmy ponúkajú, keď sa nedajú tieto normy dosiahnúť???
Odpovedať
@lucitta7 a neponukaju to len ako rekreacne stavby, nie urcene na trvale byvanie?
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan aj na trvalé bývanie, preto nás to očarilo... keď si chcem pozrieť referencie, všade sú síce nádherné fotky, ale hodnotenia žiadne, čo sa týka spokojnosti/nespokojnosti zákazníkov, procesu a priebehu výstavby, žiadne výhody nevýhody spojené s bývaním a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@gashtaan teda od zákazníkov som toho veľa nenašla, samozrejme firmy si o sebe napíšu krásne veci :D ale tak ako sa z toho má laik vysomáriť :D
Odpovedať
Profilova fotka
@lucitta7 Norma pozaduje R steny 4,4 . Aby to zrub aky chces splnil, musela by si mat gulatinu o priemere cez 70cm. To je technicky a financne takmer nerealizovatelne. Ja sa pytam pravidelne ako je mozne, ze sa taky dom skolauduje, ziaden majitel to otvorene nechce povedat rovnako ako firma. Cize predpokladam sposob "poza bucky" .
Odpovedať
Tu je nieco medzi gulatinou a drevodomom. http://www.jarina.sk/portfolio/dom-na...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majkoj čiže aké by mohlo byť riešenie? Aby mal domček "ducha zrubu" ale zároveň spĺňal normy?
Odpovedať
Návštevy v moderných zruboch bývajú niekedy rozoberané v časopise Chatař/Chalupář, nepostrehol som, že by sa tam majitelia na niečo principiálne sťažovali, na druhú stranu, to bola bohatšiua klientela - veľký pozemok, zrub, jazierko, les. Krásny zrub mali v Myslave pri KE, mali ho pár rokov, na Vianoce im zhorel od stromčeka, pritom hasiči tam boli do pár minút. To čo zvýšilo strhli. Pozri, toto je zrub https://www.nehnutelnosti.sk/foto/lux... v tej lokalite za tú cenu nepredajné, ale verím tomu, že náklady sa k tej cene približujú.
Odpovedať
@lucitta7 - Riešenie je také, že to na LV bude zapísané ako rekreačná chata, banka vám na ňu nedá úver, budete to financovať z výplat a v budúcnosti to bude ťažko predajné. Niektoré banky dajú, ale s kratšou dobou splatnosti + musí splňovať podmienky na trvalé bývanie.
Odpovedať
Profilova fotka
@roman_x och, to je neštestí :( nie nie, žiadna rekreačná chata :( týmto smerom to nepôjde. nejaké iné riešenie čo sa týka napríklad technológie výstavby alebo tak?
Odpovedať
Profilova fotka
@lucitta7 no v Nemecku to napriklad riesia tak, ze ma zrub dvojitu stenu a medzi je izolacia. Moj sused napriklad tiez stavia zrub a ak som dobre vidiel, zvnutra to vymuroval. Len neviem ci tie vsetky problemy za to stoja...
Odpovedať
Napríklad zatepliť zvnútra.
Odpovedať
Profilova fotka
Ďakujem za tipy a názory.... Bola by som ale rada, ak by napísal aj niekto, kto taký zrubový domček má, kto v takom žije... lebo aj tak som sa vlastne nič konkrétne nedozvedela.... :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@lucitta7 Najlepší kompromis bude postaviť dom či už z dreva alebo murovaný a obložiť ho, ducha si to zachová, technické problémy sa tým tiež vyriešia a hrubá stavba ťa nebude stáť cez 100-tisíc ako by to bolo pri kanadskom zrube. Konkrétne skúsenosti tu nemáš preto lebo ľudia čo si také niečo vedia dovoliť väčšinou nechodia na modrú strechu.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko dakujem :) dom z dreva - tzn. drevodom? je to dobré riešenie? a potom ho ešte obkladať drevom? či ako to mám chápať?
Odpovedať
Profilova fotka
@lucitta7 No na fasádu alebo aj z interiéru použiť zruboví obklad. Ten vie byť rovný alebo guľatý z medzerami alebo bez. https://www.google.com/search?q=zrubo... Na originálny kanadský zrub to nemá ale zasa je to omnoho cenovo dostupnejšie.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko nemyslim, ze jej ide len o to, aby to vyzeralo ako zrub :)
Odpovedať
Profilova fotka
pokiaľ to bude ekonomickejšie a technoligicky vhodné a priateľné tak prečo nie? Naša túžba po zrube je síce veľká, ale nie až tak, aby nás to finančne zruinovalo, alebo aby sme kvôli tomu mali mať nejaké iné vážne problémy....
Odpovedať
Profilova fotka
v každom prípade, určite budeme konzultovať tieto veci s odborníkmi, a budeme sa snažiť nájsť čo najlepšie riešenie čím najbližšie k zrubu :)
Odpovedať
@lucitta7 ak si z okolia ziliny tak v terchovej, zazrivej sa vo velkom stavaju taketo domy, treba sa priamo ludi popytat. Viem ze aj v rajci bola velka firma co stavala zrubove domym, neviem ci este funguje. Oni stavali mojmu ujovi a ten je maximalne spokojny aj po 10 rokoch
Odpovedať
@lucitta7 a to chcete ako rekreačnú stavbu alebo rodinný dom?
Odpovedať
pozrite si: https://honka.com/sk/sk/nase-zrubove-... alebo ttps://drevodom.sk/ - tychto som pozeral na Conecu. pacilo sa mi pouzitie korkovej izolacie.
Odpovedať
@lucitta7 Tie normy su paseka, ale ak to ponukaju mali by mat nejaku zaruku na to, ze to bude v poriadku, konzultoval by som priamo s firmou.
Odpovedať
@lucitta7 moj sen bol tiez vzdy zrubovy dom, ale napriek tomu sme volili overenu klasiku z tehal :)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?