Dom na svahu - aký pôdorys?

Mám pozemok na strmšom svahu pod cestou (cca 4 metre prevýšenie na 20 metroch). Preto mám záujem stavať menší dvojpodlažný dom cca 8x10m, ktorý bude "zapustený" v svahu tj. vchádzať sa bude od cesty priamo do horného podlažia. Projektant, architekt, statik a stavebný inžinier mi "radia" tak, že už mám hlavu ako balón. Architekt navrhol nepravidelný pôdorys v tvare lichobežníka a tvrdí, že treba čo najkratšiu stenu po vrstevnici svahu a najmä, svah vyrovnať medzi domom a cestou až na úroveň horného podlažia. Inžinier radí presne naopak, urobiť dlhý dom práve s dlhšou stranou po vrstevnici svahu a pravidelný pôdorys kvôli sadaniu a event. trhlinám, svah spevniť povyše domu. Statik povedal, že on spočíta akýkoľvek tvar, nech si vyberiem a nechce konkrétne "poradiť", no pripúšťa, že sa bude výrazne líšiť cena realizácie pri nepravidelnom pôdoryse. Do štrvtice nezávislý projektant doporučil ako lacnú, spoľahlivú a odolnú alternatívu jednoduchú krabicu cca 8x10 metrov s 10 metrovou stenou pozdĺž vrstevnice svahu. Ešte aby toho nebolo málo, nevedia sa zhodnúť ani na tom, či domom "podoprieť" svah, alebo spevniť svah nad domom a medzi domom a svahom nechať aspo 2-3 metre voľného priestoru. Nestaval niekto niečo podobné? Ako ste to vyriešili? Komu "veriť"? Ďakujem.
Odpovedať
Tak toto zaujima aj mna. Mam podobny spad (trochu mensi 4m/40m) po uhlopriecke. Tiez ma zaujali projekty domov osadenych do svahu zo vstupom na podlazie/podestu schodov a celkom ma to nadchlo a dal som si nezavazne vypracovat jeden navrch https://www.dropbox.com/s/4xfgxg90r7n... Myslim, ze takato moznozt, je najschodnejsie riesenie osadenia domu po praktickej, aj ekonomickej stranke na takyto pozemok aj ked uznavam, ze kryticka je tam prave ta prihrnuta cast suterenu a to na hydroizolaciu ako aj statiku, no a toto najviac odradza od takehoto riesenia. Preto by som tiez bol rad, keby sa tu vyjadril niekto, kto ma skusenosti so stavbou a s byvanim v takto postavenom dome ;-).
Odpovedať
Profilova fotka
pravdu mal nezávislý projektant a inžinier
Odpovedať
@iigor Ďakujem za odpoveď - ešte otázka k tomu svahu? prihrnúť či podoprieť dva-tri metre od domu? miesta je habadej...
Odpovedať
@euro_ vďaka za odpoveď - zaujímavý projekt, len schody ústiace do chodbičky by mi asi vadili... ale vzhľadom na pôdorys vyšli pekné rozmery izieb i rozumné riešenie rozvodov vody a odpadov...
Odpovedať
vsetko zavisi na geologii vaseho pozemku, predpokladam ze statik ju asi vie a preto je z nich najmudrejsi, kazdopadne ja by som urobil oporny mur nad domom, v pripade ak podlozie je nestabline je dost mozne ze bude potrebne pouzit aj mikropiloty...ale toto su vsetko otazky na statika a geologa urcite nie na architekta
Odpovedať
Podľa mňa sa do svahu dajú postaviť všetky alternatívy. Je to iba otázka peňazí. Staviame dom vo svahu - ca ako u Teba a musím povedať, že je to drahšie a časovo veľmi náročné oproti stavbe na rovine. Chceli sme svah využiť, nezarovnávali sme ho, akurát budeme mať prisypanú hlinu k domu, tým nám vzniknú miesta na parkovanie pred domom ako má @euro_, navyše sme pred domom v tom svahu urobili pivnicu - z hľadiska financií neodporúčam. no keby som mala stavať ešte raz, asi by som urobila rovinu a stavala na rovine. Nájdi si skúseného architekta, či projektanta, ktorý už domy vo svahu projektoval. Osobne odporúčam čo najjednoduchší tvar.
Odpovedať
dobre zaizoluj, prisyp a dole nepotrebujes riesit klimu.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska a odvodni poriadnou drenážou, by som doplnil :)
Odpovedať
@atlaska Ďakujem za názor, a čo tlak zeminy? Stojí za to nechať event. svah tlačiť na stenu domu? Nie je "bezpečnejšie" nechať svah zapretý o kus vyššie nad domom?
Odpovedať
to uz je vsetko vec rozhodnutia a financii, aj na vinne pivnice tlaci zemina a stavaju sa v kopcoch roky rokuce.
Odpovedať
@medick Kuk môj fotoblog. Ja mám zasa vo svahu ale nad cestou. Do svahu kratšou stenou. Stena má šírku 9m, z toho je asi v 1/3 šírky vo vnútry ešte ďalší nosný múr akoby podopieral tú stenu. Takže najširšie miesto má nejak 5,5m. Záleží aj od typu hliny či ílovica alebo čo. Či je to navezené alebo pôvodná usadenina. Suterén robený z 30DT, dalo sa tam železa a hotovo. Statik mi ešte odporučil nasypať najlepšie čo najväčšie kusy kameňa alebo betónových úlomkov do toho výkopu. Tie kamene sa do seba zakliesnia a robia akoby "dodatočné spevnenie". Ale nakoneic som dal späť ílovicu.
Odpovedať
@kajo873 vďaka za užitočné info.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ešte niekto nejaká rada?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@medick budem robit aj akoze pivnicu dole 5x3m a zbytok bude hore ako 1podlazny, prisypem severnu stenu z toho vykopu, nebudem zrovnavat ani stavat oporne mury, vyuzijem pozemok na atyp..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?