Dispozičné riešenie 4-izbového domu

Pozdravujem, plánujem výstavbu 4 izbového jednopodlažného rodinného domu. Mám základnú predstavu o rozmiestení izieb, ale ešte pred kontaktovaním projektanta by som si rád nechal poradiť o prípadných zmenách, ktoré by som mohol zapracovať do budúceho projektu. Vopred ďakujem za nápady a rady.
Odpovedať
1
2
Teraz sa robia domy skôr tak,že denná časť sa oddeľuje od nočnej. Tu mi chýba nejaký šatník a spajza
Odpovedať
@elizita Šatník je v každej spálni. Spálne sú samostatné miestnosti, ako inak ich oddeliť?
Odpovedať
Profilova fotka
Budem prvá s kritikou, ale iste nie posledná. Je fajn ak vieš čo od domu čakáš, ale toto je celé zle. Aj v SIMS navrhne ktokoľvek dom praktickejší. Začínaš očividne ako skoro každý z nás čo žil v paneláku... Spíš si čo chceš, nechceš a oslov projektanta. Pred tým popozeraj katalógové projekty, popozeraj tu... Ale aby som bola konkrétna... Dlhá úzka chodba s mini odkladacím priestorom. Never tomu že budete stále kabáty a topánky odkladať do technickej... Vchod do dennej časti okolo všetkých spální... Zariadenie izieb a ich využiteľnosť, to preberať nebudem. Absencia špajze pri dome je pre mňa veľká chyba. OK, subjektívny názor. Východ na terasu cez celú obývačku popred TV? Z kuchyne nosiť tam veci veľmi nepraktické... Asi všetko čo ma v prvom pozretí napadlo.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Vchod zboku, viac ulozneho priestoru v zadveri, spalnu nie pri kupelni. Ak styri osoby, dvojumyvadlo, nie wc v kupelni. Sirka obyvacky aspon 4,5. Druha dvojsedacka sa tam nezmesti. Zvacsit sedacku oproti tv + mensie kreslo. Pripravu na krb/kachle. Chyba okno pri jedalenskom stole, stol vacsi, kuchynu zariadit uz v projekte. Kuchynu inak zariadit, mozno do L, zrusit to lave rameno a predlzit tam stol. Takto je kuchyna neprakticky velka. Rozsirit TM, mozno len o 60 cm a mozes dat zariadenie/skrinu aj na lavu stranu. Nevidno dvere do mensej spalne. Zavetrie. Prestresena terasa.
Odpovedať
@jankazb Katalógové projekty som si pozrel, pravdupovediac sa mi tam nič nepáčilo. Zádverie by som rád volil väčšie, spálňa by sa však výrazne zmenšila. Vchod do dennej časti cez dlhú chodbu je problematický? Komora tam chýba, som však limitovaný priestorom, väčšiu zastavanú plochu si dovoliť nemôžem.
Odpovedať
@lenkito10 Kam presne umiestniť vchod z boku ak sú tam izby? Osoby budú 3, dvojumývadlo asi nedáva zmysel. Je potrebné zväčšiť sedačku ak obývacia izba bude slúžiť 2 osobám? Krb/kachle v dome určite nebudem mať. Uvedený stôl je možné rozšíriť, pre 3 osoby nie je postačujúci? TM a obývaciu izbu neviem rozšíriť, limitovaný som zastavanou plochou. Dvere do menšej spálne sú z pracovne, nechcel som priamy vstup z chodby. Terasa bude prestrešená markízou.
Odpovedať
@epdv18 aký máš pozemok? Veľkosť, rozmery, orientácia? Predpokladám že si niečím limitovaný, keď nie je žiadne okno pri jedálenskom stole... Aký maximálne veľký dom môžeš mať?
Odpovedať
Nevidím tam žiadny odkladací priestor. Aj v niektorých bytoch sú dve špajze - jedna na potraviny, druhá na harampádie. Plus k bytom prislúcha aj pivnica. Zrejme na tento účel plánuješ nejaký záhradný domček alebo garáž. No je dobré mať aj priamo v dome taký priestor. Napr. na zaváraniny, iné veci citlivé na zmenu teplôt alebo veci, pre ktoré by ti bolo nepohodlné chodiť mimo domu. Prípadne urobiť väčšiu časť podkrovia pochôdznu. Zvážil by som aj okno nad jedálenským stolom. V kúpeľni +WC je dobrým zvykom mať pri dverách umývadlo, nie záchod.
Odpovedať
projekt o ktorom je vyššie spomínane, denne a nočna časť, vchod oddeľujúci izby od obývačky ...
Odpovedať
@epdv18 my máme viac odkladacieho v 3i byte.. nám by skrine len v izbách nestačili . Ale to je môj pohľad. Pozri si moderné projekty ako sa oddeľuje denná od nočnej.
Odpovedať
@zltalienka Rozmerovo som limitovaný plochou 115 m2 zastavanej plochy. @ralf364 Uvažujem nad záhradným domčekom. Strecha bude plochá, takže úložný priestor nie je možný. Nad jedálenský stôl môžem pridať okno, v tom problém nevidím. @majina.b Zaujímavý projekt, kúpeľňa je pre mňa zbytočne veľká, vaňu nechcem a význam v dvoch umývadlách nevidím. Rozmerovo sa však nezmestím do 115 m2 a miestnosti vyžadujúce rozvody TÚV sú príliš poprehadzované. Ideálne by mi vyhovovalo ak kúpeľňa, kuchyňa a TM budú čo najbližšie pri sebe. @elizita Priznám sa, že doteraz som to veľmi neriešil ale aký význam má striktne oddeliť dennú časť od nočnej, resp. čo patrí do dennej a čo do nočnej časti domu?
Odpovedať
@epdv18 zaujímavé že si limitovaný zastavanou plochou, ale okná z obytných miestností môžeš mať do všetkých strán. To nebude malý pozemok.... záhrada?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@zltalienka Pozemok ma rozlohu 600 m2, zastavaných môže byt len 25 %. A keďže na pozemku bude ešte menšia stavba o rozlohe 35 m2 na dom nezostáva viac ako 115 m2. Okna viem umiestniť na každú stranu pri dodržaní minimálnych zákonom dňoch vzfialenosti.
Odpovedať
@epdv18 a ako sú svetové strany? Vchod bude z ktorej svetovej strany?
Odpovedať
@zltalienka Vchod bude zo západu, obývacia izba je orientovaná na sever.
Odpovedať
@epdv18 "Do dennej časti, ako už aj samotný názov hovorí, patria všetky miestnosti, ktoré sa primárne využívajú počas dňa – kuchyňa, jedáleň, obývacia izba, komora či sklad. V nočnej časti sa potom nachádzajú rodičovská spálňa, detské izby a k nim prislúchajúca hygienická miestnosť (prípadne aj viaceré), ak to rozmery umožnia aj šatník, resp. šatníky. Jedna toaleta alebo i menšia kúpeľňa s toaletou sa potom umiestňuje aj do dennej časti, kde nachádza uplatnenie počas dňa, ako aj počas návštev. Na rozhraní týchto priestorov sa môže nachádzať chodba alebo väčšia hala, ktorá ich vzájomne prepája." zdroj: https://mojdom.zoznam.sk/byvanie/navr...
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 nemam pocit, ze by boli tie miestnosti prilis poprehadzovane. vsak pri kuchyni je rovno aj kupelna a druhe wc nie je podmienka si myslim. ked sa ti kupelna zda velka, tak to vies spravit tak, ze tam pomestis aj technicku k tej kuchyni.
Odpovedať
@epdv18 osobne by som volila variant opacny Vstup, vpravo technicka a wc, kuchyna s obyvkou.. Vlavo izby a medzi nimi kupelna v chodbicke.. Bud to prehodis podla svwtovych stran, ale je to krajsie a bez zbytocne dlhej chodby.. 9,5x11 ti na to staci..
Odpovedať
Mozem zo lepsie zakreslit.
Odpovedať
@epdv18 Takto, akurat ze to mini wc s technickou dat ako klasicku miestnost s oknom.. 2,5x2 Kuchynka sa zmensi...ak to nechas tak, budes mat v dennej miestnosti juzne slnki, v nocnej casti sever...
Odpovedať
Profilova fotka
Pre mňa je rušivý ten prechod cez celý dom do obývačky, to by som tak nechcela ani za svet. Radšej chodba, obývačka s kuchyňou a potom izby.
Odpovedať
@epdv18 máš nejaký špeciálny dôvod na 3 okná z obytných miestností na sever? A kúpeľňa a TM na juh?
Odpovedať
.
Odpovedať
@lrdk Ďakujem za info. @zur Zle som sa vyjadril, ideálne by mala byť kúpeľňa/Kuchyňa na spoločnej stene, priečke a druhé WC vo vedľajšej miestnosti z dôvodu absencie rozvodov TÚV v podlahe. Druhé WC je podmienka, kúpeľňa postačí jedna. @hroma Dlhú chodbu som volil z dôvodu vykurovania klimatizáciou, ktorá by bola umiestnená nad vchodom a dlhá chodba by zabezpečila prívod vzduchu až do kuchyne. Pri členitejšom usporiadaní by bola nutné použiť viac vnútorných jednotiek.
Odpovedať
@epdv18 pouzijes 2 vnutorne a 1 vonkajsiu jednotku. Je to zalezitost cca 1600€..
Odpovedať
@zltalienka Okná na sever sú z dôvodu výhľadu. @hroma Do technickej miestnosti okno nechcem, jednak mi to príde zbytočné a keďže na vonkajšej stene bude umiestnená rekuperačná jednotka tak sa tam ani nezmestí.
Odpovedať
@hroma Nie ak sa bavíme o klimatizácii, ktorá kúri aj pri - 25 C, keďže stavba bude na severe Slovenska. Reálne je to tak + 2500 E, ak by som volil dve vonkajšie jednotky tak aj viac. Klimatizáciu chcem hlavne z dôvodu kúrenia, chladenie ma netrápi.
Odpovedať
@epdv18 nuz, tak ti drzim palce.. nezobral si z toho ziadne rady.. Mohol si vyuzit potencial pozemku, svetovych stran... akurat budes mat dom studeny, tmavy, 1 klima nestaci, kurit budes ako besny.. technicku bez okna este ok..v konecnom dosledku lacno postavisa draho si budes uzivat.. Pekny den.
Odpovedať
@epdv18 ved aj my kurime klimou, viem o com pisem.. viem, kde kolko tepla prudi..tvoje predstay su naivne 😊
Odpovedať
@hroma S tou orientáciou na svetové strany je to špecifické. Z jednej strany by som mal zvoliť najviac okien na juh z dôvodu solárnych ziskov a na sever čo najmenej okien. Pozemok však kupujem hlavne z dôvodu výhľadu na severnú stranu, takže ku ktorej variante sa prikloniť? Nemám strach, že by to jedna klíma nevykúrila, má skúsenosť s vykurovaním s klimatizáciou z predchádzajúcich bývaní.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?