Bungalov na pozemku 247 m2

Profilova fotka
Dobrý deň, vlastníme malý pozemok 17 krát 14 metrov, nakoľko v okolí je viacero garáží a 200 metrov od pozemku železnica kde jazdia 4 vlaky denne, to ale znamená dosť neatraktívny výhľad, rozhodli sme sa pre stavbu bungalovu vo veľkosti 8m krát 14m, 4 izbový s prekrytou terasou. Aký máte názor na tento projekt umiestnený na takto malom pozemku. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@sandri_ka nevyzerá to zle a keď máte iba taký malý pozemok, tak asi inú možnosť ani nemáte.
Odpovedať
@sandri_ka skôr ako čokoľvek iné, zistili ste si územnoplánovacie informácie pre daný pozemok? Hlavne aká je maximálna možná zastavanosť pozemku.
Odpovedať
Profilova fotka
@halnas áno zistili, zeleň by mala byť 40% čo samozrejme nesplname, architekt navrhol vynechať na projekte chodníky a nádvoria a bude sa to preratavat čo sa s tým dá robiť ešte.
Odpovedať
@sandri_ka to budete bývať medzi garážami ? Zamyslel by som sa nad tým a prehodnotil to či je to tá správna cesta. Projekt neviem či ma význam komentovať, je to strašne maličké. A tie izby 7m2. To je strašne malo.
Odpovedať
Profilova fotka
No ked vidim uroven rozpracovania, tak hadam tu zastavanost maju overenu....
Odpovedať
Profilova fotka
@sandri_ka ja by som povedal že to je katastrofa, už len ten výber bungalovu keď je pozemok malí a ešte štvor izbového. Aj zastavanosť bude zaujímavé ako chcete dodržať nehovoriac o povinnom odstupe od hranice parcely 2 metre. Toto zahodte do koša ujasnite si možnosti ak chcete ten pozemok za každú cenu použiť a dajte navrhnúť niečo reálne. @kaspy Aj keby to bolo v mieste kde nieje žiaden regulatív tak odstupy od hranice pozemku treba dodržať a na dvoch stranách sú vzdialený len meter.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozeff32 áno je to maličké, ideálne by bolo aspoň o meter širší..
Odpovedať
sorry, ale to je otrasne riesenie. Mate nejaky dovod, preco nastojite na bungalove? A hentakeho architekta poslat niekam - co to je za riesenie? Nesuhlasim, ze nemate inej volby. Mate ich vela, len by nesmel byt lenivy. Hlavne, tie kvoty pre zastavanost tam nie su zo srandy - vidim, ze na obrazku si s malym dietatom? Sa nebojis ze dalsia generacia bude vyrastat pomaly na pusti, lebo ziadna spodna voda nebude? Nebude mat co jest, lebo vsetky vcely, motyle, hmyz podochne? Akoze, toto je trosku malicko nieco, co kazdy moze spravit pre buduce generacie - nechat ten kusok nevybetonovanej plochy, aby mala voda kam vsiakat, zasadit par stromov, atd. A nie, aj to je niektorym vela. Ja by som postavila poschodovy, splnla podmienku zastavanosti, a ten kusok zelene, co tam kvoli hnusnemu uradu musite mat, by som spestrila poriadnymi krikmi, stromami, kvetinami, aby ste si ten neatraktivny vyhlad na garaze aspon trochu skraslili.
Odpovedať
Profilova fotka
@martosko od ulice máme 2 metre, vzadu nám sused podpísal 1m od hranice.
Odpovedať
Profilova fotka
@metele Dôvodom je práve tá neatraktívna mestská časť a nepekné výhľady, ďalej schody, manžel má dlhodobý problém s kolenom. Tak nejak sme to chceli mať ako v byte, všetko na 1 poschodí. Na navrhu je betónová plocha pre 2 auta. Ale bude iba pre 1 ostatné bude tráva. Viem je to maličký pozemok ale vlastnime ho, na nový ideálny by sme už nemali rozpočet. Architekt sa držal iba našej predstavy. Jednoduchý bungalov najlepšie 4 izbový..no nakoniec sa možno uspokojíme s priestrannejsim 3 izbakom.
Odpovedať
@sandri_ka Ak neberieme do uvahy to, ci vobec nieco take moze byt na vasom pozemku postavene (zastavan plocha, odstupy od hranice pozemku...) a pozerame cisto na ten dom, tak: - izba, ktora vyzera ako detska a je teda urcena na spanie s rolozhou nieco cez 7m2 a necelych 8m2 je strasne malo - na druhej strane je spalna 13,5m2 a satnik 7,50m2 co je viac ako jedna detska izba a to teda vobec nedava zmysel - v takom malickom priestore by som zrusila spjazu a dala do kuchyne potravinovu skrinu, technicku by som mozno spojila s kupelnou - teda nech je technika v casti kupelne, nech to je len opticky nejak oddelene ale neadava mi zmysel robit plno malickych miestnosti Ak by sa tam uz dalo stavat, tak by som isla do poschodveho domu a v pripade, ze trvate na bugalove, tak urcite inak rozplanovat miestnosti - myslim, ze si nemozete dovolit "luxus" takeho satnika pri spalni na ukor mini detskej izby a miniaturnej kuchyne...
Odpovedať
Profilova fotka
@sandri_ka Ak je tam schválená aj nejaká uličná čiara tak to býva od ulice 5 metrov. Ten sused to je čo zač že vám podpísal že môžete poručiť zákon, dúfam že je aspoň minister dopravy. Zmenšiť odstup od hranice vám vie povoliť jedine stavebný úrad aj to len za podmienok že by sa jednalo o stiesnené podmienky ale pozemok je dosť široký čiže na to by som sa nespoliehal. A nejak ste pozabudli na tú daľšiu hranicu od ktorej ste len meter a ešte tam máte okno z obytnej miestnosti čo je problém ak je na tej strane nejaká stavba teba od nej dodržať vzdialenosť 7 metrov. Neviem boli ste sa spýtať na stavebnom úrade na tie podmienky alebo to kreslíte len tak ? @fokuska No izbu pod 8m2 stavebný úrad neuzná ako obytnú bude tam musieť byť napísaný sklad alebo niečo podobné. Inak dobrý postreh tie izby asi nikto nepozeral že majú hrozné rozmery že pre jednu osobu je potrebných aspon 10 m2 lepšie 12. Hlavne že je mega šatník 😄 . Ako som písal chcelo by to ísť na stavebný úrad spýtať sa na podmienky za akých sa tam dá stavať a prehodnotiť vlastné požiadavky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@martosko Nie je stanovená uličná čiara od arch.mesta máme povolenie stavat 2 m. od ulice. Sused zo zadu po dĺžke domu 14 m nám dal povolenie stavat 1m od hranice pozemku a to isté i sused zo zadu. S architektom riešime veľkosť tých 2 izieb, rozšíriť o 1 meter..a aby me dodržali 40% zeleň zrušíme jedno parkovné miesto a možno zadná spálňa by mohla končiť na úrovni obývačky s jedálňou. No je to ťažký oriešok uznávam.
Odpovedať
Profilova fotka
@fokuska Súhlasím tá technická a špajza záberu dosť priestoru, lepšie by bolo zvacsit kuchyňu.
Odpovedať
@sandri_ka ak vam to takto schvalia tak je to lepsie ako byt...
Odpovedať
@sandri_ka ešte otázka...sú v okoli vôbec nejaké domy či to bude len dom medzi garážami a pri železnici ? Zamyslel by som či je dobrý nápad vrážať kopec peňazí do domu, ktorý do budúcna nebude mat moc veľkú hodnotu len “vďaka” tomu že je na zlom mieste. Možno by sa vam viac oplatilo postaviť dom na nejakom 4a pozemku ale v peknej lokalite, ktorý do budúcna bude mat aj patričnú hodnotu a nebude problém ho predať ak bude potreba.
Odpovedať
@sandri_ka keď uz chcete stoj-čo-stoj stavať na tomto pozemku, tak si aspoň dajte urobiť návrh na poschodový dom. Možno zmeníte názor 🙂 Tie dôvody, ktoré uvádzate proti sú buď riešiteľné (schody - schodový výťah + 1 spálňa na prízemí) alebo akceptovateľné (výhľady z prízemia vadiť nebudú? Pri poschodovom aspoň budete mať nejaké výhľady, lebo keď susedia dajú betónové ploty o výške 2m tak výhľad nebude žiadny) Tiež máme poschodový dom, aj keď sme pôvodne chceli prízemný, žiaľ šírka pozemku 14 metrov v kombinácii s našimi požiadavkami vyšla rozumnejšie pre poschodový dom. Pôdorys má 85m², máme 5 izieb.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozeff32 Je to mestská časť s domami, my sme posledná koncová ulica..garáže sú len z 1 strany. Na bývanie to tam nie je zle, je tam ticho a v blízkosti všetko.
Odpovedať
@sandri_ka určuje sa koeficient pre zastavané plochy aj pre zeleň, nutné je splniť aj jedno aj druhé. Štandardne je pre zastavané plochy 0,20-0,25, pre malé pozemky 0,35-0,40 a pod. To že máte určený regulatív pre zeleň 40% ešte nemusí znamenať, že môžete zastavať 60% pozemku. Nemáte určený regulatív pre zastavanú časť pozemku? Rozdiel je potom pre spevnené plochy. Napr. zastavaných 0,30, zeleň 0,40 a spevnené plochy 0,30 (ako zvyšok). Ale dúfajme, že Váš architekt všetky tieto veci pozná a rešpektuje. Zo skúsenosti môžem povedať, že v takýchto podmienkach je schodnejšie riešenie poschodový dom. Pri rovnakej zastavanej ploche je väčšia úžitková plocha domu, ale toto je už na vzájomnej komunikácii s navrhovateľom domu a Vami ako budúcim užívateľom. Návrh by mal rešpektovať jednak všeobecné a jednak Vaše špecifické podmienky. Preto k samotnému pôdorysu je ťažko vyjadrovať, keďže nepoznám všetky okolnosti, ale všeobecne minimálna plocha obytnej miestnosti pre jednu osobu je 8m2. Chýba zádverie, treba rešpektovať klimatické podmienky na Slovensku a tiež chýba z dôvodu absencie odkladania topánok a oblečenia. Terasa sa Vám bude počítať do zastavanej plochy.
Odpovedať
@sandri_ka 7 - 8 m2 sú veľmi malé izby. Aspoň 12 m2. Skúste si dané izby vymedziť spagatom do tvaru aký majú byť. Uvidíte, že tam nedáte skoro nič... 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
@sharky369 áno máte pravdu riešime to s arch. Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@halnano ano väčšina by volila poschodový je mi to jasné.. ten pozemkocek je malý ale pekný rovinatý. Koeficient rieši architekt, takže sa vlastne ešte len uvidí čo je reálne.
Odpovedať
Keď už nechcete stavať poschodový dom čo tak íaspoň čiastočne podpivničený, minimálne nejaké technické zázemie, možno sklad, možno garáž v podzemí?? Mali by ste na poschodí viac obytného miesta ...🙂
Odpovedať
A vymenit spalen+satnik za detske izby ....aspon o nieco by sa zvacsili ...deti potrebuju viac priestoru ako manzelia v spalni 🤷‍♀️moj nazor 😊
Odpovedať
No ja neviem ale ked si predstavim ze moj bungalov ma zakladovu dosku 240m2 a nie je extra velky, tak ta velkost pozemku je nepouzitelna! :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@zdenka091085 Nedá sa, okno na spálni je len z prednej strany, tam sme meter od suseda.
Odpovedať
Profilova fotka
@martinko61 Toto by bolo veľmi fajn riešenie, ale predražilo by to stavbu a to nám rozpočet nedovoľuje, preto tento minimalistický štýl..je to u nás otázka financií.
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba Wau tak to máte parádne. My by sme mali vlastne domček s rozmermi 4 izbového bytu, aj keď je to minimalistický štýl benefitom pre mňa je kuchyňa spojená s obývačkou a krbom, s prechodom na terasu a podlahových kúrením. Spálňa s výhľadom na kus trávy😀 a šatníkom. Problém vidím v tých 2 malých izbickach..s tým musíme niečo robiť.
Odpovedať
pozemok maličký, nič vám nedovoľuje. rozpočet maličký, nedovoľuje tiež nič. celé je to nonsens. hlavné, že pozemok je pekný rovinatý a na kľudnom mieste... no ale čo už, aspoň nebude treba veľké priestory upratovať. ani kosiť...
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon Tak snažíme sa hľadať aj pozitíva...jasné že to nie je ideálne, viem si predstaviť aj haciendu, ale pozemok už máme a aj keď je malý je to je plus. Ľudia žijú aj v 2izbovych bytoch na 12 poschodí celý život.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?