Bungalov na pozemok 14x41m

Ahojte. mam pozemok o velkosti 14m sirka x 41m dlzka. chela by som tam postavit bungalov, s tym ze vchod by bol orientovany na zapad,kde by bol rovno aj vchod. pravdepodobne sirka domu moze byt max. 10m vzhladom na odstupove vzdialenosti od suseda....ma niekto nejaky dobry typ na taky bungalov alebo nejake skusenosti? dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
už bungalov nie je dobrý tip
Odpovedať
Odstupové vzdialenosti zistíš na stavebnom úrade. Ale bungalov na tak úzky pozemok nie je dobrý nápad. Tam potrebuješ iný tvar dlhý slíž prípadne poschodový.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanapi11 najlepšie je vlastný projekt, ale už okolo 10m nájdeš kopec aj po nete, my máme 7m na šírku.. nenechaj sa znechutiť ľudmi, čo ti tvrdia, že to nejde a zlý nápad
Odpovedať
Alyrka,mate bungalov siroky 7m a vyzera teda v poho?ja si tiez nemyslim ze by to bol zly napad
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanapi11 Treba vyšpecifikovať koľko izieb plánuješ v RD a podľa toho sa dá prispôsobiť pôdorys domu. Keď ale logicky uvažujem, že vchod a možno jedna izba bude na západe, tak ostatné izby by boli pri klasickom bungalove na východe. Lebo ak teda necháte len 2m odstup od suseda z juhu tak okná z izieb tam mať nebudete a prichádzate tak o južne slnko a jeho energiu ktorá je zdarma a v zime celkom prínos. Osobne by som to riešil individuálnym projektom buď poschodového domu alebo prízemného ATRIOVÉHO DOMU s tým, že by ste si vytvorili z južnej strany v strede domu nejakú peknú terasku prístupnú z obývačky a zároveň presvetlujúcu žiadané izby.
Odpovedať
Profilova fotka
@alyrka @zuzanapi11 Nie je pozemok ako pozemok a teda nie všade sa hodí úzky dom. A hlavne dom by nemal byť len o stenách izieb ale aj o prepojení so záhradou a okolím, správnym umiestnením podľa svetových strán. Len vďaka tomu získa bývanie v dome pridanú hodnotu oproti bývaniu v byte.
Odpovedať
Profilova fotka
Niečo na tento spôsob by som tam videl ako najschodnejšie. Určite však treba poznať aj ostatné súvislosti - napr. či je možné získať súhlas od suseda zo severu, že bude menšia odstupová vzdialenosť apod..
Odpovedať
Tak vchod by bol z vychodu,z juznej strany nemame suseda tam by sme chceli izby a sused dalsi je od severu takze tam asi len nejaku kupelnu techn.miestnost apod....no a na zapad by bola mozno obyvacka s kuchynou a vychod na terasu
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanapi11 V otázke som čítal, že vchod je zo západu, ale to nevadí. Stačí takýto projekt riešiť zrkadlovo. Hlavne zo severu čo najmenej okien - vyhneš sa tepelným únikom. A opačne z juhu sú ideálne veľké okná - avšak je potrebné dobre vyriešiť tienenie v lete - stačí vysunutie strechy / alebo pergola/ tak aby v lete tienila a v zime keď je nízko slnko tak budete mať žiadúce tepelné zisky.
Odpovedať
Dakujem pekne.urcite sa nam rady zidu. Len nieje to tych 10 m na sirku mali?ci da sa aj z toho pekny bungalov urobit ze to nebude vyzerat divne.som uplny laik tak mozno blba otazka :)
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanapi11 Záleží to od dispozície ako aj o možnostiach prispôsobenia domu - príklad atrioveho domu. Architekti si často stávajú aj úzke domy, je to príjemná výzva využiť čo najlepšie daný pozemok.Ak chcete môžem poradiť, len je fajn vedieť Vašu bližšiu predstavu. Kľudne ma kontaktujte mailom alebo telefonicky.
Odpovedať
Dakujem velmi pekne
Odpovedať
Článok sa načítava...
mame dom široky 7m. Ak pohľadáš na nete, nájdeš. Závisí od Vás, koľko izieb, aké veľké. Pozemok máme široký 21 m. (dlhý 110 m) :)
Odpovedať
@jan45 ak sa mozem opytat,preco bungalov nie je dobry tip? tiez obzeram hlavne bungalovy, ale rada si necham poradit v com je bungalov nevyhodny...dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka_puska ospravedlňujem sa ak sa do toho miešam, ale poschodový či podkrovný dom je vždy vhodnejší na takéto malé a úzke pozemky a môže byť aj ekonomickejší /aj pri prevádzkových nákladoch/. Jednoduchšie sa rieši presvetlenie izieb a zároveň si zbytočne nezastavujete cenný pozemok a zostane Vám viac záhrady. Bungalov je v pohode pre veľké pozemky kde človek nie je až tak obmedzený výhľadmi do okolia. Ale riešenie sa dá vždy nájsť, len treba počítať aj s obmedzeniami.
Odpovedať
Profilova fotka
Presne ako uz bolo spomenute, idealne by bolo vyspecifikovat lokalitny program, teda, ake mistnosti by ste chceli mat v buducom dome. Nasledne sa da spracovat preverovacia stidia, ake su moznosti a nasledne ircit smer, kt. sa vydat pri finalizacii. Vzdy je tu pre a proti vramci rieseni.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanapi11 áno, dom má šírku 7m, od ulice príde ako malinký domček (každá návšteva, čo práde 1x to tvrdí) a vo vnútri máme prijateľných 100m2.. zatiaľ sme dvaja a nepredpokladáme veľkú rodinu, takže to bohate stačí (pozri môj album), teda ak vás je viac, určite si treba prispôsobiť metráž podľa seba.. ja som zástancom bungalovu, určite by som nechcela poschodie kvôli schodom.. teraz sme zdraví, ale čo bude o pár rokov, keď nebudem schopná vyjsť aj 5 schodov..
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka_puska je drahší (pomer zastavanej plochy alebo objemu k užitkovej ploche), zaberá viac miesta, po znížení počtu osadenstva sa musí kúriť celá plocha, komunikácie sú väčšie ako pri podkrovnom, je toho viac. A priznám sa, že ma potešilo, že podobný názor má aj architekt_mikulec
Odpovedať
@architekt_mikulec Zdravím, nechce sa mi zakladať novú tému, a ako čítam, tak vy sa vyznáte, potrebovala by som poradiť ohľadom projektu. My máme pozemok 19x86 metrov a keďže sme si nevybrali katalógový dom, tak sme si pôdorys navrhli sami. A chcela by som rada, že či je dobrý, či tam niečo nechýba, resp. či tam nie je niečo navyše atď.. Počet izieb chceme tak ako je v pláne a taktiež nechceme obývačku spojenú s kuchyňou.. Preto ten vlastný návrh. Za každú radu ďakujem.
Odpovedať
Inak úžitková plocha je tam cca 170 m2. Vpredu je šírka 15 metrov.
Odpovedať
Profilova fotka
@ancik24 Zdravím. Určite by bolo vhodné dom preriešiť iným spôsobom. Nepoznám úplne Vaše požiadavky pre fungovanie domácnosti, ale bolo by ideálne domček upratať. Takto by Vás dom vyšiel zbytočne draho pri stavbe a aj prevádzke. Chyby ktoré vidím na prvý pohľad - tmavé a dlhé chodby - pokiaľ nepoužijete strešné svetlíky, ďaleko rozvody vody a kanalizácie, zbytočne veľká jedáleň a jej umiestnenie, zložité prepojenie kuchyne s ostatnými časťami domu. Vhodné je teda dom zjednodušiť, aby to nepôsobilo dojmom menšieho bludiska, a tiež aby Vás zbytočne nezaťažoval dom pri upratovaní alebo komunikácií medzi ostatnými členmi rodiny. V prípade záujmu môžme projekt prekonzultovať osobne alebo telefonicky. Stačí ak mi napíšete kontakt do správy.
Odpovedať
@architekt_mikulec Ďakujem za reakciu. Osobné stretnutie asi nebude možné, keďže sme z východu a vy z BA. :) Tiež som rozmýšľala čo s tými chodbami, aby tam išlo nejaké svetlo. Chcela som tam pôvodne ešte dvere do kuchyne z tej dlhej chodby pri špajzi, ale už by to bolo veľa dverí do kuchyne.. A neviem ako to upratať, ale chceme 4 spálne a kuchyňu oddelenú od obývačky, kvôli pachom, hlavne z vyprážania atď. Ale samozrejme by sme chceli aby to vyšlo finančne čo najmenej, keďže to plánujeme stavať z väčšej časti svojpomocne..
Odpovedať
Profilova fotka
@ancik24 na vychode je tiez kopec dobrych projektantov :-)
Odpovedať
@dulius máte kontakt na nejakého dobrého a nie prehnane drahého?? Bola by som vďačná..
Odpovedať
Profilova fotka
@ancik24 Myslím, že vzdialenosť by nebol problém. Minimálne so štúdiou alebo projektom pre stavebné povolenie Vám viem pomôcť. Riešil som už projekt aj na Oravu, či do Spišskej. Kolegovia majú projekty aj v Bardejove. Môžem Vám pre začiatok spraviť štúdiu aby sa Vám lepšie odrazilo. Napíšte mi mail.
Odpovedať
Profilova fotka
@ancik24 ahoj, skusila si kliknut na profesionali? hore v menu ... tam potom na Služby - architekti, projektanti, dizajnéri, znalci, finančné služby a reality a tam ich najdes .... inych neporadim, nemam velmi skusenosti, ale ved sa kludne spytaj, daj dopyt, nech sa Ti ludia ozvu, ved na to je tu forum ... sprav si svoju diskusiu, nazvi ju naprikld architekt vychodne slovensko, napis co chces a nech sa Ti ozvu emailom, postou 8-) popripade ludia napisu referencie
Odpovedať
@dulius ďakujem za radu, idem popozerať.. :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?