3-izbový bungalov na malom pozemku

Ahojte, v najbližšej dobe ma čaká stavba 3-izbového bungalovu na malom pozemku. Pred kontaktovaním projektanta by som rád s vami prekonzultoval vhodnosť, prípadne nevhodnosť daného riešenia. Parametre domu sú nasledovné: - rozmery 8x12 m - orientácia: vchod V, obytné miestnosti J, terasa Z - zastavaná plocha 96 m2, užitková plocha 80 m2 V prílohe prikladám vizualizácie exteriéru vrátane osadenia domu na pozemku a interiéru. Je mi jasné, že na takom malom pozemku nemôžem čakať zázraky, avšak veľmi rád privítam vaše nápady a rady. Ďakujem
Odpovedať
Okná v kuchyni, komore, WC nebudú...? A tú stenu pred vchodovými dverami by som dal z opačnej strany.
Odpovedať
@dedo758 V kuchyni je okno riešené vstupom na terasu, okno zo severnej strany z dôvodu susedného pozemku nie je možné zrealizovať. WC je kombinované s technickou miestnosťou, bude bez okna. Vetranie bude realizované rekuperáciou, okno do komory nie je potrebné.
Odpovedať
Nie je realizovateľné... a v kúpelni je. Minimálne niečo malé s mliečnym sklom.
Odpovedať
Ahoj, podľa mňa je v kuchyni strašne málo prac.plochy, partnerka alebo aj ty nebudete mať kde krajat a pod. Aj vstup na terasu by som viac presklila,dvere väčšie asi nevyjdú,ale aspoň po gauč by som potiahla sklenú plochu. Vyzerá to strašne stiesnene,ale možno len môj pocit. Takisto pri vstupe by som nechcela izbu, kde sa spí,ale asi si limitovaný pozemkom. Aký je veľký?
Odpovedať
@dedo758 Ak to okno sused povolí tak je možné malé okno umiestniť aj v kuchyni, v opačnom prípade nebude okno ani v kúpeľni. @siska1313 Kuchynskú linku je možné ešte rozšíriť o stenu susediacu s komorou do tvaru L. Ak by som použil väčšie presklenie vstupu na terasu jedálenský stôl by končil v samotnom presklení. Veľké presklenie môže v lete spôsobovať prehrievanie. Vstupná izba môže slúžiť ako pracovňa. Pozemok má rozmery 14x24 m
Odpovedať
@epdv18 my máme tiež pozemok 14x44,teda šírka rovnaká. Neviem,či nemôžeš alebo nechceš ísť do dĺžky, my budeme mať tiež obývačku na jednej strane, len jedalenský stôl nebude takto v strede, ale za gaucom a kuchyňa bude U. A miesta tam bude rozhodne viac. Ale tak možno vám to takto stačí. Tu kuchyňu by som určite dala aspoň do L.
Odpovedať
@epdv18 Zväčšil by som zádverie na úkor kúpeľne a TM, spálňu by som otočil tak, aby nebola posteľ pod oknom, pri jedálenskom stole by malo byť okno, nech je na ňom denné svetlo. Umiestnenie terasy na západe by som realizoval jedine vtedy, ak by bola dobre tienená od západu a chránená pred severným vetrom, čiže by som ju potiahol popri severnom plote až po západný plot a takto aj prestrešil
Odpovedať
@epdv18 od susednej strany mas dodrzany odstup 2m? lebo sa mi to nejak nezda,a ked hej tak male okno dat na wctechnicku ,spajzu by nemal byt problem
Odpovedať
@epdv18 A ešte pozerám, že časom budete mať zrejme problém s parkovaním druhého auta, takže dom by som asi posunul viac dozadu, aby bol 6m od prednej hranice pozemku. Je to síce na úkor terasy, ale terasu budete využívať možno 4 mesiace v roku a parkovanie každý deň...
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 Nechcem vždy len kritizovať ale tu sa ani ináč nedá, okrem klasiky že na takýto pozemok sa bungalov nehodí tu mám aj niečo k pôdorysu na vašom mieste by som sa popozeral po projektoch nejakých bytov jeden si vybral a preniesol ho na pozemok, preriešiť malý pôdorys je ťažšie ako veľký dom lebo tu záleží na každom metri a to vám rozhodne nevyšlo, ako je spomenuté obývačka a kuchyňa je malá a tmavá, zádverie má šírku vchodových dvier čiže niekde sa tam zobuť a nechať tam topánky alebo nebodaj kabát bude veľký oriešok, skúste si tam nakresliť dvere a to ako sa budú otvárať a vidíte. Tak isto aj spálňa je asi toho najmenšieho rozmeru aký je možný a okno za posteľou nič moc. Na druhej strane je zvlaštne že najmenej potrebné priestory by mohli byť menšie, niečo by sa dalo ubrať kúpeľni a tú miestnosť vzadu z jednou skriňou a veľkým oknom som teda vôbec nepochopil to je tam ako keby vám už zvyšovalo miesto a nevedeli ste čo s ním, keby sa tá miestnosť zrušila a ten priestor pridal zádveriu a kuchyni hneď by to vyzeralo trocha lepšie, aj keď by som odporučil nájsť si aj architekta nie len projektanta a nešetriť na najdôležitejšej časti domu, na projekte.
Odpovedať
@siska1313 Kuchyňa bude určite v tvare L. Dom má na dĺžku 12 m, veľkosť pozemku ma nepustí, chýbalo by mi miesto na parkovanie, prípadne terasu. @jakino TM má rozmery 19,5x2,25 m, bude v nej rekuperačná jednotka, bojler, pračka, WC, umývadlo a na stene sušiak bielizne. TM a kúpeľňu možem skrátiť na úkor nádveria, aké by mali byť minimálne rozmery? Terasa bude chránená proti severnému vetru betónovým plotom výšky 1,8 m, prestrešená bude slnečnou plachtou. Terasu môžem pri danom pôdoryse umiestniť na J alebo Z, západ bude lepšia voľba. Priznám sa jedálenský stôl mám aj teraz pri múre, denné svetlo mi nechýba, ale ďakujem za postreh. Vedľa domu som chcel parkovať väčšie auto a pred domom malé, je tam priestor 5 m, dom je možné ešte o niečo posunúť dozadu. @1gugu Práveže je to postavené na súhlase suseda, dom je vzdialený od hranice pozemku 1,3 m. Okno v technickej miestnosti nemôže byť - na danej stene bude zavesený bojler, rekuperácia jej rozvody a celé to ude zatvorené vstavanou skriňou. Aký význam má okno v komore ak tam bude odsávanie riešené rekuperáciou? @martosko V spálni nie je problém otočiť posteľ iným smerom, vstavaná skriňa nie je podmienkou. V kuchyni ak to bude možné by som použil okno nad kuchynskou linkou.
Odpovedať
Profilova fotka
@epdv18 Až teraz som si všimol že som si pomýlil zádverie a komoru, zádverie som mal za nejaký šatník. Ale podľa toho čo píšeš, ty si zo svojím výtvorom spokojný tak neviem v čom si chcel poradiť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@martosko Nie je dôležité či som spokojný, niektoré veci človek zistí až po rokoch bývania. Preto chcem rady, ako sa čo najviac vyvarovať nedostatkom v rámci možností pozemku a orientácie na svetové strany.
Odpovedať
@epdv18 Pozri si môj pôdorys. Ja mám kúpeľňu aj zádverie v rozmere 1,8x2,2m. V kúpeľni mám sprcho-vaňu 120x80cm, WC, umývadlo a aj bojler a je tam dostatok priestoru na pohyb jedného človeka, občas aj dvoch. V zádverí sa naraz potrebujeme obliecť a obuť štyria, ale to sa nedá, musíme sa obúvať po dvoch. Preto by som v tvojom prípade kúpeľňu zúžil na 2m a zádverie rozšíril na 2m.
Odpovedať
kde na tvojom projekte je sever, juh, vychod, zapad? @epdv18
Odpovedať
@dzonyby orientácia: vchod V, obytné miestnosti J, terasa Z
Odpovedať
izbove okna chces mat na juznej strane, alebo by mohli byt aj na vychode alebo zapade? Lebo jaby som projekt riesil inak.
Odpovedať
@dzonyby Izbové okná chcem mať orientované na juh, hlavne z dôvodu solárnych ziskov (samozrejme v lete budú riadne tienené) a aj z dôvodu svetlosti izieb.
Odpovedať
@epdv18 ok,tak ti nejde do toho sprtt..lebo som myslel dat obyvacku pozdlzne na juznu stranu a izby by mali okna jedno na vychod, druhe na zapad..tak potom nic.
Odpovedať
@dzonyby Ak by bola obývacia izba pozdĺžne orientovaná na juh, kde by boli zvyšné 2 miestnosti, resp. kde by bol vchod do domu?
Odpovedať
vchod na zapade, obyvacka na lavej strane pozdlzne, ale tam by som dal aj zachod, ale okno by bolo zo zapadu a na druhej strane by boli izby s tym, ze jedna od zapadu by bolo okno a druha vzadu kde na vychode by bolo okno, v strede by mohla byt kupelna alebo technicka a ta kupelna by sa dala este dat aj z juhu.
Odpovedať
Kde das kosacku, zahradne naradie? Kde das lyze, sanky? Kde bude pieskovisko, bazenik, ihrisko, hojdacka pre deti? Kde budes parkovat 2 auta, vlecka? Kde bude mat pes volieru? Kde budu 2 korene malin, par sadenic jahod? Kde bude ohnisko? Kde bude kompost? Kde sa opijes s kamosmi? Kde das spat svokru? Toto je typicky priklad nepredajneho domu, na ktorom sa narobis a potom zistis, ze:" fuha ved tu sa neda ani pohnut... Poschodovy dom by to riesil, ale "tymto smerom sa asi vydat nechces...
Odpovedať
@chumo aj to je pravda..tu skor poschodak s pivnicami.
Odpovedať
@dzonyby Zaujímavé riešenie, ak by bol vchod na západnej strane aby som sa dostal do domu musel by som ho celý obchádzať, od hranice pozemku po vchod by to bolo viac ako 20 m. Na východ ten vchod nie je možné umiestniť? @chumo Zahradne náradie, nábytok, bicykle a podobné športové náčinie bude umiestnené v záhradnom domčeku, ktorý by bol umiestnený v JZ rohu pozemku. Atrakcie pre deti môžu byť umiestnené v priestore vedľa domu. Parkovanie pre 2 autá nie je problém. Samozrejme na malom pozemku nemožno čakať zázraky, avšak ako náhrada za 3 - izbový byt je to zlé riešenie? Pri poschodovom dome by bolo potrebné vykonať prekládku vedenia, ak by bola vôbec možná, nehovoriac o schodoch, ktoré v starobe môžu byť problém.
Odpovedať
@epdv18 ospravedlnujem sa ti..poplietol som to..vchod z vychodu, prisiel by si dnu do zadveria a tam dvere do zachoda po lavej strane kde by bolo aj ono na vychode a tie izby ako som opisal ale zadna by bola na zapade
Odpovedať
Nebude lepsie kupit vacsi pozemok ?
Odpovedať
@dzonyby na zapade by mala zadna izba okno a predna z oknom na vychode a v strede ako som opisal ... cize na lavo juznej strane obyvacka atd... na pravo od suseda izby atd..
Odpovedať
@dusantt Určite je to lepšia varianta, bohužiaľ v danej lokalite nie je veľa pozemkov na predaj a väčších už vôbec nie :-S @dzonyby Nebolo by možné spraviť aspoň nejaký náčrtok ako by vyzeral pôdorys? Vďaka
Odpovedať
@epdv18 hej, mozem, poslem do spravy, ale neviem ak mi to vyjde dnes tak ok. ak nie tak zajtra.
Odpovedať
@epdv18 Ludia z 3izbovych bytov to tak beru, ze :" ved v trojizbovom byte sa pomestime v pohode, tak sa musime aj v 3izbovom dome" Akurat sa zabuda na to, ze dom vyzaduje kopu veci, ktore v byte nepotrebujes. To co si vymenoval+ veci o ktorych este netusis, ze budes potrebovat, do zahradneho domceka nenatrepes... Ano, najde sa par majitelov bungalovikov na stracej nozke, ktori to budu obhajovat (lebo, uz ho postavili tak si to nemozu a nechcu pripustit), ale vacsina ludi to potvrdi, dom sa stavia pre to, aby mali pohodu a priestor, ktory v byte nepoznali, ak sa mas v domceku tlacit a aj tak chodit s detmi na ihrisko, alebo do parku, respektive parkovat pred domom, bez garaze, bez pristresku a oskrabavat v zime auto ked idem do prace, navstevu prespavat po zemi na nafukovackach a podobne, potom sa uz cely vyznam domu straca... Toto co chces postavit, je drahsi, pracnejsi 3izbovy byt... Neviem, vsak povedz nam ty, aku zmenu k lepsiemu ocakavas od domceka, ktory planujes postavit... Za mna to je len komplikovanie si zivota, vyhodenie penazi bez ocakavaneho zlepsenia zivota... Predpokladam, ze nemas 3tyzdne pred dochodkom, takze na to teraz nemysli, co bude o 30 rokov, je to dlha doba a vacsinu produktivneho zivota, Ti par schodov len prospeje...Potom budu deti dospele a budes stastny, ze budes moct ist spat do bytu... Teraz to neber ako kritiku, len uz ked bude postavene a hypoteka na krku aj tak do dochodku, tak uz bude neskoro nariekat... Treba si to dobre premysliet...
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?