Dodatočné dotiahnutie plynu do kuchyne v dome

Ake su moznosti dodatocne v RD idealne oficialne dotiahnut do kuchyne PLYN na varnu dosku. Mam sice indukciu varnu dosku, ale ta mi robi dennu spotrebu cca 10kWh, takze uvazujem nad tym, ci je mozne dotiahnut cez pohlad (cca 8m v podhlade) z technickej do kuchyne plyn. Pripadne, ci viete odporucit plynara ak by bola moznost to takto dotiahnut okolie Malacky. Najradsej by som to tahal vnutrom nech nemusim rozoberat dlazbu a zbytocne robit diery do novej fasady :-| ale ked ina moznost nebude... Dik za radu.
Odpovedať
1
2
10kWh denne na vareni? To je zavodna jedalen? Podhladom sa to tahat da ale ten musi by nasledne odvetrany, takze osadit mriezky. Ake miestnosti mas po "ceste" z technickej do kuchyne?
Odpovedať
@danculd no denne mam spotrebu el.energie 13~17kWh ... z toho cca tych 10kWh robi indukcna varna doska manzelka je na materskej a mame 3ks ratolesti :-D niesme ziadny nenazranci :-D proste ta indukcka ma vyslovene bizardnu spotrebu.... za technickou je kupelka a nou priestor kuchyne celkovu dlzku potrubia odhadujem na cca 20m z toho 8m v SDK podhlade.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd na to odvetranie a mrizky som sa pytal nedavno projektanta a ten mi povedal ze to uz tak neni. Ze uz to netreba.
Odpovedať
Profilova fotka
Vyrobia ti taku kovovu hadicu v dlzke ako potrebujes je v zltej buzirke len si neviem predstavit ako snou budes manipulovat
Odpovedať
@wolodymyr sprosta otazka a dala by sa plastova ako som pouzil do zeme len z mensim priemerom ?
Odpovedať
@quakdafak a to sa ti oplati prerabat?
Odpovedať
@quakdafak mozes to natahat ale robota, potom opravy stropov, materail - asi med alebo daka ohybna nerez - asi radsej nech nie su spoje... co ja viem aj plyn zas daco stoji...
Odpovedať
@quakdafak 10kWh je pre porovnanie, ze 5 hodin bezia 2 platnicky NONSTOP na 100%, Mas to dobre odmerane? To musite mat v tej kuchyni aj hic, nie?
Odpovedať
Profilova fotka
@quakdafak to neviem ja sa moc s plynom nehram ale viem ze jeden zakaznik to takto riesil v starom meste
Odpovedať
Kup si medene trubky a kolienka, k tomu si pozicaj klieste a za hodinu si to vies sam urobit. Ak to pojde s vtene musis to dat do ocelovej chranicky.
Odpovedať
@quakdafak si si isty, ze pri takom objeme varenej stravy pri plyne usetris? Varenie na plyne je druhe najhorsie v pomere prikon/vykon (za nim uz je len kotlik na otvorenom ohnisku), indukcie su najucinnejsie zariadenia na varenie. Len aby si nebol sklamany, ze nakoniec vymena indukcie za plyn do vasej penazenky donesie tolko uzitku ako prd do Sumavy. 1 kWh plynu stoji sice "len" asi polovcu co kWh elektriny, ale v konecnom dosledku to nemusi byt ziadna uspora.
Odpovedať
@zita19 1kWh z plynu stoji v sadzbe D2 presne 0,04€ 1kWh z elektriny stoji v sadzbe DD2 presne 0,1300586€ Co vychadza 0,1300586/0,04 = 3,25. Takze 1kWh z plynu je 3,25 lacnejsia oproti 1kWh z elektriny. Ak teda naozaj mina 10kWh denne (comu stale nejako neverim), tak ho to v elektrine stoji 1,3€/denne. V plyne ho to vyjde 0,4€/denne. Ak uvazujem so 60% stratami pri plyne, tak sme na 0,64€/denne pri plyne. Teda uspora 0,66€/denne. Mesacne 0,66x31=20,46€. Rocne 241€. Ak teda bude mat @quakdafak naklady na novu varnu dosku a potiahnutie plynu 241€, tak za rok je na nule. A potom nastupi zena do prace a ekonomika bude v prdeli :-). A to nehovorim o tom ako "uzasne" sa plynova doska cisti. Ja uz by som do toho nesiel ani za boha :-). A samozrjeme vypocet sedi len v pripade, ze naozaj kazdy den robia spotrebu 10kWh, comu stale neverim, ze len na varnej doske urobia 3650kWh/rocne. My plynom len kurime a ohrievame TUV, vsetko ostatne mame na elektrinu (aj varenie na indukcnej doske) a mame kompletnu rocnu spotrebu elektriny 2800kWh. @quakdafak Si si naozaj isty, ze tu spotrebu 10kWh/denne robi len indukcna doska?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@danculd ty si to presnejsie prepocital, ja som len tak odhadom hodila cisla... V kazdom pripade si extektne zdvovodnil to co ja som citila v spikovej kosti :-)
Odpovedať
@vianeli no rocne by mi klesli naklady o cca 400,- tak neviem ci sa to neoplati ... @sysell uvazoval som na bud nad eurotisom, alebo HDPE ale skor ten eurotis a co najmenej spojov, tak ako si pisal. @igor256 nic ine z vacsim odberom v dome nemam len indukciu, ma 4zony 2x 1800w/2200w pri booste 1x 2200w/3200w pri booste 1x 1200w/1800w pri booste bez boostu maju vsetky zony 7kW z boostom 9,4kW pri vsetkych zonach, akoze ten boost vyuzivame vzdy, ale len po moment zovretia vody potom to zvykne ist tak na 50~60% danej zony. Elektromer som zatial na varnu dosku nezavesil, ale chystam sa to spravit len cakam na komponenty aby som mohol prekablovat rozvadzac... a hic nemame... podruzny elektromer meria rovnako presne ako ten co mam od ZSDIS... takze elektromer vadny nie je. @zita19 nevarime pre regiment tri deti a dvaja dospely, vsetci stihlej postavy :-D a 1kWh elektriny ma stoji 0.15centov a 1kWh plynu ma stoji cca 0.05centu cize 3x menej. Ono ci varis na plyne alebo na comkolvek tak merne teplo (spotrebovane) v kWh na danu pracu bude rovnaky, len na indukcii to bude za kratsi cas, len z rovnakym poctom kWh, to iste plati aj pri vareni na ohni, otazne je ktory zdroj energie kolko stoji v kWh a plyn je neporovnatelne lacnejsi. @danculd mne vychadza rocna spotreba na 11mesiacov cca 5100kWh prvy rok som mal spotrebu 2700kWh, potom 3800, 4200... proste to stale rastie :-D v kazdom pripade ak ked som nahadzoval podruzny elektromer jednu peknu nedelu tak som mal za 24h spotrebu 6,5kWh som sa potesil (v tom bolo 2x varenie z indukciou) na chvylu, ale za dalsich 24h to bolo 13kWh a za dalsich 24h ta bolo 17kWh lieta to +- 13~17kWh denne... mne to pride byt docela fest vela na to, ze elektrinou nekurim tiez mam kotol
Odpovedať
@quakdafak anomerne teplo na zohriatie litra vodu bude to iste, len vzhladom na ucinnost zariadenia bude prikon pri plyne vyssi. Ked je ucinnost sklokeramiky niekde pod 90% a ucinnost plynoveho horaka niekde okolo 30 % tak pri litri vody si na rovnakej cene ako na indukcii. Cena sa pocita aj so stratami, nie len s mernou energiou, nemas perpetum mobe a ani pri plyne ho mat nebudes
Odpovedať
Profilova fotka
@quakdafak Mam indukciu, moj cely barak spotrebuje rocne 5,5MWh z toho su cca 2MWh na kurenie a TUV . Cize zostava 3,5MWh a to ty cele spotrebujes na indukciu ? Sorry neverim :), ako si dosiel k tomu cislu ?
Odpovedať
@zita19 to je dost vysoko pravdepodobne to co pises, ale nejak mi to cele nejde do palice... nakolko za rok 2015 to sme boli este v panelaku sme za varenie plynom na 365dni minuli 29m3/313kWh co bolo 45.25,- rocne ... co sa tyka mnozstva varenia tak je mnozstvo varenia porovnatelne z rokom 2015, nikde neni povedane, ze ta indukcia nemoze byt posahana a proste zerie Xkrat radovo viac ako by mala. Ja pre to ine vysvtlenie nemam :-|
Odpovedať
Profilova fotka
@quakdafak tu mas porovnanie kolko energie je potrebne pre zohriatie 1,5l vody na indkucii a plyne. Cize v konecnom dosledku aj keby bola pravda co tvrdis, vymena sa ti nemoze oplatit... http://www.greenmind.besser-web.net/r...
Odpovedať
Profilova fotka
@quakdafak inak ak je to tak, ze len patras co potrebuje tak vela elektriny odporucam ako prve dat merac na chladnicku. Ja som tiez nevedel prist na to preco spotrebujem tak vela elektriny a potom som zistil, ze chladnicka spalila 200kWh mesacne...
Odpovedať
@quakdafak tak ak mas posahanu indukciu, tak ries ju. A ries ju skor ako deti budu nastrocne, na nedelu budes vyprazat 20 reznov, varit dve kila krumpli a ked dojde na gulas, zalozis ohnik pod vanou... (A budes rad ak ti jeden reznik na veceru zvysi :-D ) Potom sa zblaznis z uctov za potraviny, varenie, vodu (priemerny pubertiak pod 20 minut sprchu neda)... Uvidis, ze si povies ako to teraz bolo dobre ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj dnes som si pozeral spotrebu elektriky za minulý mesiac...180kWh....mám zvlášt 120l mrazničku aj chladničku s malým mrazákom...na elektrike sa aj varí....to si mal energetickú triedu Y ? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl bola to chladnicka s mrazakom a samozrejme ze bola pokakana :) v podstate isiel kompresor stale...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj tak v zime to aspoň kúrilo :-D
Odpovedať
@majkoj prvy den (24h) ked som zapojil podruzny elektromer som mal spotrebu 6,5kWh (v tom bolo aj varenie 2x na inducke) druhy den to bolo 13kWh, dalsi 17kWh , neviem si to vysvetlit, ze prvych 24h bolo 6,5kWh a druhych 24h 13kWh, vyuzivanie domu bolo rovnake po oba dni, takze je to odhad. Pisal som, ze cakam na komponenty a prekopem rozvadzac s tym, ze osadim podruzne elektromery, na jednotlive zony potom budem vediet povedat relativne presne kolko je spotreba indukcie, ale aj inych meranych zon. Ak si vezmem stitkove udaje spotrebicov a odhadovany odber svetiel, rekuperacie, KK, TV, PC, tak bez indukcie sa dostanem na cca 5000kWh bez indukcie ale ten odhad robi cca 3700kWh. Chladnicka ma stitkovy udaj 351kWh umyvacka 262kWh pracka 152kWh susicka 265kWh spolu 1030kWh rekuperacia 100W * 24h * 365 = 876kWh digestor 260W * 1/2h * 365 = 48kWh TV 210W * 8h * 365 = 613kWh PC 200W * 10h * 365 = 730kWh Svetla 276W * 8 * 365 = 806kWh KK 90W * 24h * 210 = 454kWh vykurovacia sezona KK 25W * 2h * 155 = 8kWh Rura 900W cyklus rocne cca 208cyklov 187kWh klimu do toho teraz radsej neratam : )) ta ma na chladeni takych 190kWh * 3 = 570kWh ak by isli, ale pouzivam ich cca 2tyzdne do roka : )) a to sa mi prepocitavat nechce... ... odhadovane 3722kWh Spolu ... 4752Wh bez indukcie to je cca 13kWh denne takze indukcia nebude 10kWh ale 4kWh, tak ale to je tiez odhad, cize tych 17kWh denne podla odhadovanej spotreby teoreticky sedi, len to co mi nesedi je prvych 24hodin merania : )) Ale aj tak je to pri 4kWh / 1460kWh rocne (219,-) len na indukcii (velice hruby priemer) s porovnanim roku 2015 v byte 313kWh (45,-) je to to skoro 5nasobok ...
Odpovedať
@zita19 mam podozrenie na indukciu ale nemusi to by len ona, mozno chladnicka ako pisej @majkoj a mozno kombinacia viacerych spotrebicov... akoze neni to katastrofa, mesacna rezia na chod domacnosti je cca 150,- uplne zo vsetkym ... ale ta spotreba je jednoducho vysoka na to, ze vacsinu spotrebicov mam A++ a zvysok A+ mimo TV :-D
Odpovedať
@quakdafak skus este povysetrovat, ze kde je pes zakopany. Zas mesiac skor ci neskor nemyslim, ze ta zabije. A v marci sa ti bude lepsie pod povalou lozit ;-)
Odpovedať
@majkoj k tomu zovretiu 1.5l vody... spravil som si test 5min 28s a spotreba 0.2kWh (na 3.2kW ohreve) takze to +- sedi s testom co si sem dal.
Odpovedať
@zita19 tiez som toho nazoru, ze ma to nezabije v kazdom pripade ked spravim to com pisal budem vediet presne kde co zerie kolko :-D ale zaujimalo ma aj to ci je mozne pripadne dotiahnut v podhlade ten plyn, zatial ta alternativa vyzera ze je mozna :-)
Odpovedať
@quakdafak myslim, ze by to slo. Skus hodit rec s nejakym plynarom, vsak aj tak to asi sam nebudes robit. Plyn nie je kanalizacia, tam sa rury tahaju relativne lahko
Odpovedať
20 metrov Eurogasu v plastovej chráničke a za hodinu niet čo robiť... :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?