Ako tahat rozvod plynu v dome?

Mysli, ze vedenie plynu v dome musi byt viditelne. Ja by som ho vsak chcel co najviac zneviditelnit. Nejake rozumne napady ako na to?
Odpovedať
1
2
@ivantausk daj po vonku
Odpovedať
@sysell technicka miestnost je v strede domu, takze to nieje mozne...
Odpovedať
Ved normalne v stene urobis drazku, das ocelovu chranicku a v nej bude plastova rura na plyn. Aj ja som to tak robil.
Odpovedať
Sú originál žlté plastové chráničky a žltá plastohlinikove trubky na plyn Ivar ,normálne to urob. V murive,podlahe, pohľade..
Odpovedať
@daralbajda ide o to, ze musi byt viditelna. Nesmie byt zamurovana... otazka je, ci moze byt napr. nad sadrokartonovym podhladom. Viem ju tahat viditelne cez satnik a cez spajzu... ale ako potom prejst cez tu chodbicku do technickej miestnosti...
Odpovedať
@ivantausk preco by musela byt viditelna? To ktory odbornik zasa zahlasil? :-D
Odpovedať
@ivantausk existuje bralenova rura, ta sa pekne zaseka do steny a ak ti niekto tvrdi ze musi byt viditelna, tak mu radsej nalej a povedz, ze plyn nech neriesi :-D
Odpovedať
@ivantausk bežné sa robí z plastohlinika,a dáva do chráničky z plastu,už je aj na to norma, To že po povrchu ,bralen do omietky je staré 10 rokov...už sa používajú nové technológie..?všetko sa vyvíja ,aj plynoinstalacie.....
Odpovedať
ja si myslim ze musis byt viditelne teda pristupne len spoje ak nemas ruru v celku ...
Odpovedať
Je tu nejaky plynar, ktory by sa k tomu, ze to nemusi byt viditelne, vedel aj odborne vyjadrit?
Odpovedať
@ivantausk zdarec.plynove potrubie môžeš ťahať v stene,kde každý materiál má svoje normy na umiestnenie.Napr Cu musí byť vedené v omietnutej drážke, pokiaľ sa jedná o tehlu a chránená voči vapenocementovym omietkam.Dalej musí byť inštalovaná v miestach kde nebude možné poškodenie napr prevrtanim.Co sa týka plasthliniku ,musia byť inštalované protipožiarne a prietokové poistky,ak je tam lisovaný spoj, musí byť umiestnený v dostupnej kontrolnej krabičke.Taktiez pri plasthliniku musí byť dobre navrhnutý priemer rúrky podľa dĺžky a spotreby kotla, sporáka atď.Plyn v podhľade musí mať kontrolovateľné tzv čuchačky.V podlahe musí byť zaliaty smolou a označená trasa vedenia.Doprucujem ti zavolať si plynára čo ti to bude robiť a on ti navrhne kade dať plyn.Taktiez to musíš mať nakreslené a odsúhlasené v SPP.
Odpovedať
@robo28w vdaka moc za uzitocne rady.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@robo28w nestras zbytocne Spp nezaujima co mas v dome .zaujmy spp koncia pri plynomeri. A o tej smole to platilo v roku 1965.,vsetko sa vyvija...kedysi pred autom bezal bezec...a nerob z toho vedu....som plynar..
Odpovedať
@daralbajda Ja som taktiež plynar a keď nemáš overenú dokumentáciu od SPP a revíziu tak asi hodiny nedostaneš.Mozno u vás to funguje inak.plyn si môžeš natiahnuť aj gumenou hadicou, pokiaľ sa nič nestane.,potom sa rieši či je všetko v súlade z STN. Nebudem sa s tebou doťahovať čo je platné a čo nie,ale niektoré normy platia aj z dávnych čias.Ked sme robili laboratórium,plyn šiel v kanáli a ten bol následne zaliaty smolou,aj dlažba bola odlišná od ostatnej kôli označeniu.A to bol rok 2005 .
Odpovedať
@daralbajda Suhlas s @robo28w odomna SPP tiez ziadali projekt a revizku "za hodinami", bez toho ani tuk (riesil som "znovunahodenie" hodin na odstavenu pripojku po rekonstrukcii RD).
Odpovedať
@robo28w ,stsre normy sú platné ,ale sú nové technológie.Spp odsúhlasujé len PD prípojky (robím 150-200 prípojok ročne) a to s tou dlažbou je staré.... @kejsix revízia za hodinami sa dáva preto ,že SPP nevpustí plyn keď nie je zrevidovane zariadenie kladne.... Pred 2 týždňami som kolaudoval 55 bytov , všetko alpex Ivar.Aj projekt bol taký...a bolo to v zemi,v chranicke,žiadna smola,iná dlažba..proste byt ako sa patrí..
Odpovedať
@daralbajda samozrejme alpex je iné.ja som myslel železo. :-)
Odpovedať
@daralbajda Môže byť, ja od plynu niesom takže verím. Len ma to svojím spôsobom zaskočilo, lebo elektrikárom je spravidla jedno, či máš zrevidovnú inštaláciu... zaujíma ich len stav po hodiny.
Odpovedať
@kejsix mozno preto, ze elektrika nebucha ;)
Odpovedať
@daralbajda moze ist plyn ponad sadrokartonovy podhlad?
Odpovedať
@ivantausk môže, aké musí byť v chranicke a ta musí mať vyústenie mimo neho.
Odpovedať
@ivantausk A plyn zasa nekope ;-)
Odpovedať
@kejsix to je pravda, ale zabije tak jedneho, plyn moze vyhodit do vzduchu celu budovu ;)
Odpovedať
@daralbajda mimo coho?
Odpovedať
@ivantausk musí vyústiť mimo pohľadu
Odpovedať
@daralbajda no ved to ale nechcem...
Odpovedať
@ivantausk Pokiaľ nebudú v podhľade spoje, netreba nikam chráničku vyvádzať. Keby bolo napr. medené potrubie ponad 1,5 metra širokú chodbu v podhľade, tak treba chráničky (stačia plastové) akurát cez steny a tie treba utesniť okolo plynového potrubia...
Odpovedať
@dedo758 taaak, toto som chcel pocut... v technickej miestnosti bude spoj, kolienko a aj v satniku bude spoj, kolienko. Nad prechodovou chodbou nebude ziadny spoj, takze len rurka nad sadrosom. Cize moze ist ponad sadrokarton v chodbe... v technickej ani v satniku mi viditelne rurky nevadia.
Odpovedať
@ivantausk ved som ti to písal. V pohľade Chránička ktorá vyústi v miestnosti...ale doma si môžeš ist ako chceš, stačí to urobiť podľa sedliacke ho rozumu..
Odpovedať
@daralbajda a ten podhlad je kde, ked nie doma? Co je to podla sedliackeho rozumu? Ked by som to robil podla sedliackeho rozumu, tak by som to zalial do poteru.... co ale nieje mozne... ci ano?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?