Azbestocementove potrubie

Dobrý deň. Kúpili sme dom a pri študovani znaleckého posudku som sa dozvedela, že kanalizačné potrubie (v našom prípade čistička odpadových vôd) je z azbestocementoveho potrubia. Ako veľmi je to škodlivé a ako sa dá odstrániť? Mam strach ci podobne potrubie nevedie aj na vodu a nemám šajnu kde sa opýtať.
Odpovedať
Profilova fotka
@vitaz môžete kľudne spávať, reálna škodlivosť potrubia pre Vás je ako výbuch sopky na Hawaji, všetci to videli, všetci to počuli, ale necítia a ani im to neublíži, teda na Slovensku. Je to len úspech americkej lobby, ktorá potrebovala zlikvidovať azbest kvôli sadrokartónu.
Odpovedať
Prv sa bezne tieto AC potrubia pouzivali a mnohe sluzia dodnes. Azbest je nebezpecny,ak sa drobi na mensie kusy a nadychas sa toho.
Odpovedať
jj, vsetci s tym strasia, mna stalo pekne prachy odstranenie azbestovej krytiny certifikovanou firmou. V skutocnosti to prebiehalo trochu "volnejsie". Pytal som sa pracovnikov na hrozby azbestu a jeden z nich vravel, ze jeho dedo pracoval 30 rokov vo fabrike na azbestove platy a pilil ich na cirkularke, bez nejakych ochrannych prvkov. Umrel ako 91 rocny na starobu, ziadna rakovina pluc a podobne veci... Kazdopadne, pokial to niekde v klude lezi, zakopane, nehrozi z toho nic.
Odpovedať
@epto to su argumenty ako "moj dedo fajcil a dozil sa 90, takze je to zdrave"... karcinogeny statisticky zvysuju pravdepodobnost rakoviny, jeden tvoj argument o jednom dedovi jedneho pracovnika je uplne irelevantny.
Odpovedať
@vitaz kym sa s azbestom nehybe, nie je pre okolie nebezpecny, takze s cisticky vam nic nehrozi kym ju nezacnete rozoberat. Neviem ci sa pouzivalo azbestocementove potrubie aj na vodovody ale @jan45 si mozno bude pamatat z coho vsetkeho sa rury na vodu robili. Mne pride dost nepouzitelna cementova rura na tlakovu vodu a nevyrobitelna v malých priemeroch, ale mozno boli fiskusi co aj toto dokazali
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 tam sa práve azbest využíval ako výztuž a potrubie sa robilo od 80 mm do možno až 400, kanalizačné aj vodovodné
Odpovedať
Ale to uz su dost hrube rury na to aby boli v rodinnom dome, aj ked nevylucujem, ze kazdy pouzil to co zohnal. Vsak spominas "Johanko, netreba ci ciment, dovezli na drustvo polny vagon... " :-D
Odpovedať
@gashtaan ako som pocul, tak posuvam dalej....
Odpovedať
Profilova fotka
@epto súhlas, v Púchove bola Siderolitka, nikdy som nepočul o chorobách. Nebola ani diagnostika, ale azbestom boli ovplyvňovaní všetci, pretože sa z neho robili brzdové platničky a tie sa rozfúkavali po cestách. Toľko vrabce nikdy zo striech nezoškrabali.
Odpovedať
@zita19 tu sa ale jedna o novostavbu, preto nerozumiem tomu prečo použili práve azbestocementove potrubie, zvlášť keď sa jedná o rodinný dom
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?